“Villa Thyranna” – Del 3

Resume: Arkitekt Kaj Gottlob tegnede i 1923 en sommervilla til grosserer Sønnich Olsen. Villaen ligger på Øresunds Allé 15. Arkitekten blev inspireret af bygninger, han havde set i Toscana. Dines Bogø fortæller her Del 3:3 af historien om den spændende villa. (Du kan læse del 2 ved at klikke her og del 1 ved at klikke her)

24. okt. 2018. Grosserer Sønnich Olsens inskriptioner finder man stadig i havestuen. (Foto: Dines Bogø).

I 2002 solgte Gudrun og Børge Bødtkers børn villaen til familien Bjerring. Få år efter købte de nuværende ejere Lene og Danny Feltmann Espersen ”Villa Thyranna”.

Da sommervillaen blev afleveret til bygherren i 1923, var det også med inventar. Arkitekt Kaj Gottlob havde designet møblerne til de forskellige rum. (Danmarks Kunstbibliotek og Kaj Gottlobs privatarkiv).

Speciel villa

Der er flere ting, der er lidt specielt ved villaen. Ikke alene var der to husnumre på Lohmanns Allé, nu Øresunds Allé. Oprindelig også adressen Annasvej 2, der i 1943 blev ændret til Annasvej 1 (i Dragør gl. kommune har man som bekendt ”omvendt husnummerering”).

Man havde også adressen Strandstien 32, der dog af gode grunde ikke måtte benyttes som postadresse eller Folkeregisteradresse.

21. maj 2004. Sydgavlen og haven. I baggrunden ser man Annasvej 3. Bag haven ligger Øresunds Allé 13, hvor Sønnich Olsen arkitekttegnede havehus lå før udstykningen. (Foto: Dines Bogø).

At Lene og Danny Feltmann Espersen købte Villa Thyranna, var nærmest et tilfælde. De havde kigget på mange ejendomme i Storkøbenhavn, medens de boede i Hørsholm. Efter en familiehyggedag på Dragør Havn talte de med en lokal ejendomsmægler, der efterfølgende viste dem flere villaer i kommunen.

Viceborgmester, direktør Børge Bødtker (1922-89), der er mange stadig forbindes med villaen.

Bag Bødtker står borgmester Albert Svendsen. (Pressefoto).

 

 

 

 

 

 

 

Det var en nærliggende villa i kvarteret på Fristranden de primært kiggede på, men Øresunds Allé 15 tiltalte dem, fordi de kunne flytte ind uden, at der skulle foretages en større renovering.

Arkitekt Kaj Gottlob, der havde bygget villaen til Thyra og Sønnich Olsen, var blevet inspireret af villaer i Toscana. Fra skitser ser man, at han ændrer de oprindelige tegninger til noget mere typisk italiensk. Et helt specielt byggeri og tilsyneladende har arkitekten ikke tegnet noget tilsvarende.

Sydfacade ca. 1940, få år efter, at 1. salen var blevet ombygget. Lidt ældre husker også familien Stochholm, der ejede villaen fra 1938 til 1965. (Privatarkiv).

Villaen har også havefacade mod syd. Næsten alle villaer, der ligger ned til Øresund, har facade mod øst. Måske skal forklaring søges i, at nabohuset mod øst (Søhuset) var opført og Sønnich Olsen ville hellere have en stor uforstyrret have mod syd. Samtidig dengang alligevel ægte havudsigt fra flere vinkler.

1947. Helt i forgrunden ligger ”Villa Thyranna” tæt ved Dragør Gasværks beholder (1920-67). Vejstykkerne mod syd fra villaen mod Dragør by er Charles Hansens og oprindelig Lohmann Allé, som udstykkerne fik anlagt. Fire år efter påbegyndte man anlæg af dæmningen til Dragør Fort, der endnu kun er forbundet til land med ”Kongens Bro” fra 1918. (Det Kgl. Bibliotek).

Kendte arkitekter, der har tegnet bygninger til Dragør

Arkitekt Kaj Gottlob er en af de danske arkitekter, der regnes blandt de kendte og anerkendte.

Når der bliver lavet en registrering af bevaringsværdige bygninger i Dragør, vil man finde professor Kaj Gottlobs navn blandt de omtalte arkitekter.

24. okt. 2018. Tidl. ejer Torben Bødtker og nuv. ejer Danny Feltmann Espersen foran hoveddøren, der stadig bærer huset navn: ”Thyranna”. (Foto: Dines Bogø).
 

Seneste artikler

 

Fik du læst?