Årets mest læste: John Mogensen i Dragør – Del 1 og 2

Årets mest læste historier på DragørNyheder.dk i 2018: Den 2. og 4. marts bragte DragørNyheder.dk historien om den folkekære musiker John Mogensen som i en årrække boede i Dragør og alt for tidligt gik bort i Dragør. Historien om John Mogensen i Dragør er skrevet af Dines Bogø og blev en af de mest læste i årets løb. Vi bringer her både del 1 og del 2. God fornøjelse.

ÅRETS MEST LÆSTE 2018. Genudgivelse af årets mest læste historier.

Der er skrevet utallige artikler om sangeren og musikeren John Mogensen. Der er skrevet flere bøger og ofte er det fortalt, at han i mange år boede i Dragør.

John Louis Hansen er født 5. maj 1928 i København. Da hans mor giftede sig i 1936 blev efternavnet ændret til Mogensen. De yngre år tilbragte familien i Sundbyøster på Amager.

Han har prøvet meget. Eksempelvis: Elevatorfører, messedreng på en damper, landarbejder i Sverige og autoelektriker.

Medens han går på Kunsthåndværkerskolen møder han Ruth, som han bliver gift med i efteråret 1949. I foråret 1950 får de datteren Minna og samme år starter John Mogensen på sin værnepligt ved Den Kgl. Livgarde.

Familien bor på Østerbro ved Trianglen. I 1961 flytter de til et næsten nyt rækkehus i Dragør.

Blue Boys og Four Jacks

Som mange husker var John Mogensen først med i ”Blue Boys” og fra midten af halvtredserne og otte år frem, hedder gruppen ”Four Jacks”. Det er John Mogensen, der som 28 årig starter den nye kvartet.

Efterfølgende er der nogle lidt magre år, hvor han både er komponist, tekstforfatter, arrangør, pianist og sanger.

Ruth og John Mogensen købte rækkehuset på Jægervej 75 i 1961. Huset var opført tre år før. I 1972 byggede John Mogensen en garage.

Rækkehuset

I Dragør er han en kendt skikkelse enten han og Ruth går tur eller, når han kører på sin Velo Solex. Hunden Molly er ofte med også, når pressen kommer forbi for at få et foto til en artikel.

Rækkehuset på Jægervej 75 er rammen om afslapning og hygge med Ruth og datteren Minna.

Økonomien er ustabil, men takket være Ruths arbejde som reklametegner, kan de blive boende.

Store Magleby og Dragør set mod øst i 1959. Jægervej 75 markeret med gul ring. (Det Kgl. Bibliotek).
På jorderne langs Jægervej lå der i 1945-47 en meget stor flygtningelejr. Lejren bestod af en blanding af oprindelige tyske og senere indkøbte svenske barakker. Natten mellem den 4. og 5. maj 1945 havde repræsentanter for Modstandsbevægelsen i Store Magleby møde med tyske officerer i Barak 319, der ses på foto. Man forhandlede om en fredelig overgivelse på Sydamager. Barakken stod, hvor rækkehuset Jægervej 75 senere blev opført.

Fra omkring 1970 er John Mogensen et ”navn” og det hele ser mere lyst ud.

Et omflakkende liv med mange arrangementer tærer på kræfterne og John Mogensen tager rigeligt for sig af både fast og flydende føde.

Mange husker, at John Mogensen boede i Dragør. Flere siger der var på Mågevænget, andre at det var Markvænget, men adressen var Jægervej 75, som det fremgår af Kraks Vejviser fra 1963.

Det er i den periode han bliver en kraftig herre med fuldskæg og cykelstyr. Han køber impulsivt en Ford A årgang 1930. En flot veteranbil i rød/sort, som han ser en dag hos en forhandler ved Ebeltoft.

John Mogensen havde arbejdet som autoelektriker i mange år, men pladearbejdet på hans Ford A årgang 1930 blev lavet ude i byen.

Færgegården på Drogdensvej

I næsten 30 år er Dragør Badehotel på Drogdensvej kendt som ”Færgegården”. Før den tid blev hotellet også ofte omtalt som ”Dehlsens Hotel”.

John Mogensen kommer ofte på ”Færgegården” hos hoteldirektør Ejner Johnsen. Man taler om, at han ligefrem næsten har et stambord, hvor han foretrækker at sidde stille og roligt efter en ofte anstrengende turné.

En dag i 1971 kommer John Mogensen ned på Færgegården med et ”demobånd”. Nu skal du høre siger han til tjeneren, da de står sammen ved bowlingbanerne. Indspilningen er ”Der er noget galt i Danmark”. Tjeneren er meget enig med John Mogensen. Det vil blive et hit.

Økonomien er blevet bedre og i 1976 beslutter familien at købe et større hus, men man vil blive boende i Dragør.

Frank Toft-Nielsen har samlet meget materiale om John Mogensen og i 2005 udgav han bogen ”livet er kort”. Bogen bygger ikke kun på arkivstof, men i stor udstrækning på interviews og research.
Hos cykelhandler Jens Peter Andersen på Strandlinien kunne man ikke bare få ordnet sin cykel, men man kunne også få en god snak og beundre hans store samling af ølflasker. Mange udenlandske ølmærker var skænket af Dragørborgere, der var tilknyttet flyselskaber. På væggen i forretningen hang flere foto af ”kendte”, der var kunder i forretningen.

John Mogensen i Dragør Del 2:2

Fra rækkehus til større villa

Ved årsskiftet 1976/77 beslutter familien Mogensen at købe et nyt større hus.

 Villa ”Diana” nord for gl. Dragør by er til salg. En villa opført i 1917 på Stationsvej 39 på hjørnet af Fristrands Allé.

Som de lokale siger. ”Lige over for Grushullerne og nabo til Villa Hof”. I dag er adressen Fristrands Allé 1A.

Villaen er på næsten 190 m2 med halv kælder, så der er tre gange som meget plads i forhold til Jægervej, hvor de har boet i 15 år.

April 1977

Lørdag den 9. april 1977 har John Mogensen optrådt i Køge og senere på dagen kommer han ned på Færgegården for at nyde en grapetonic med snaps. På et tidspunkt griber han fat i tjeneren, som han kender godt og siger: ”Old timer – jeg er færdig”.

Da han rejser sig op og går mod udgangen falder han om. Køkkenchefen og personale kommer til og hjælper ham ud i køkkenchefens vogn. Han bliver kørt den korte strækning hjem til Ruth.

Det er ikke helt nemt. John Mogensen er ikke nogen letvægter, men han kommer hjem, hvor Ruth i dagligstuen forgæves forsøger at få liv i ham. Kunstigt åndedræt hjælper ikke og senere bliver han med en tilkaldt Falck-ambulance kørt på hospitalet, hvor man konstaterer: Blodprop i hjertet.

Den 48 årige John Mogensen bliver bisat fra Store Magleby Kirke ugen efter. Eugen Tajmer og Bjarne ”Liller” er med til at bære kisten og Papa Bues Orkester spiller ”Nyboders pris” og ”Sleepy Time Gal” i kirken.

I følget ser man bl.a. Grethe og Jørgen Ingemann, June og Peter Belli, Maria Stenz, Svend Skipper, Dario Campeotto, Otto Brandenburg samt Lise og Poul Reinau.

John Mogensen kendte bl.a. Otto Brandenburg og Papa Bue Jensen fra den tid, hvor de holdt nogle ”små” fester i Villa Strandvang på Nordstranden i Dragør.

Gravstedet

Mange har lagt vejen forbi hans gravsted på kirkegården i Store Magleby og pludselig i 2016 er gravstenen væk. Havde Ruth ikke mere råd til gravstedet? Men forklareingen er mere enkel.

Ruth, født Havemark, døde i Randers den 10. december 2015. Hun boede en overgang i Spanien, men flyttede for ca. 20 år siden tilbage til Danmark. Nu er hendes navn med på den genopsatte gravsten.

I begyndelsen af marts 2018 præsenterer Ole Bornedal sin nye film om John Mogensen.

Følger den beskrivelserne i bøgerne eller er der tilsat lidt kunstnerisk frihed?

Villa Diana. Stationsvej 39. Nu Fristrands Allé 1A. John Mogensen nåede kun at bo i sit nye hjem i få måneder.
Den oprindelige gravsten på Store Magleby Kirkegård. (Arkiv: www.Gravsted.DK).
I begyndelsen af 2016 var John Mogensens gravsten pludselig væk. Men da den blev genopsat fra det en renoveret sten nu også med Ruths navn. (Arkiv: www.Gravsted.DK)
Henrik Vesterberg har samlet nyt materiale om John Mogensen. I 2014 udgav han bogen ”Så længe jeg lever”, der bygger på nyt stof og Toft-Nielsens tidligere bog.
Ole Bornedal har lavet filmen ”Så længe jeg lever”. John Mogensen spilles af Rasmus Bjerg og filmen får premiere den 8. marts 2018.
 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

 
 

Fik du læst?