Naturpark Amager – en milepæl er rundet

Vinderen af projektkonkurrencen til udvikling af Naturpark Amager er fundet og offentliggjort. Det skete ved en begivenhed torsdag den 10. januar 2019. Dermed er en vigtig milepæl rundet.

Fugletårn med udsigt ud over fuglereservatet Foto Martin Rivero Naturstyrelsen

Dragør Kommune er en del af partnerskabet bag Naturpark Amager. Det har kommunen været siden 2012.

”Med projektkonkurrencen får Naturpark Amager nogle nye, konkrete udtryk og attraktioner, som jeg er sikker på vil trække flere borgere til de fantastiske naturområder og den lange kyststrækning,” fortæller borgmester Eik Dahl Bidstrup.

Vinderforslaget

Vinderen er et team bestående af hovedrådgiver Møller & Grønborg med underrådgivere ADEPT, SNC-Lavalin Atkins og BARK Rådgivning. Det er et enigt bedømmelsesudvalg, som har vurderet, at teamet er kommet med det bedste forslag til udvikling af Naturpark Amager.

Vinderforslaget giver sit bud på den arkitektoniske udformning af:

Tre nye hovedindgange ved Naturcenter Amager, Asger Jorns Allé og DR Byen, hvor faciliteter til naturformidling og inspiration til oplevelser og aktiviteter i naturparken byder de besøgende velkommen.

Fire blå støttepunkter langs kysten, der med bådebroer og overdækkede arealer skal fungere som samlingssteder for naturoplevelser og vandaktiviteter såsom kajak, fiskeri og badning.

De nye anlæg kommer også borgere og besøgende fra Dragør Kommune til gode. De skal tilsammen åbne naturparken op, skabe nye rum for naturoplevelser og friluftsliv og fungere som pejlemærker, når man færdes i den mangfoldige naturpark, der dækker mere end en tredjedel af Amager.

”I Dragør kan vi særligt glæde os over det blå støttepunkt i syd, altså ved det sydlige fugletårn”, siger Eik Dahl Bidstrup, og fortsætter:

”Det bliver en fantastisk ny nabo til Kongelundsfortet med platforme, som forbinder vandet og parken langs med diget. Begge steder kommer til at summe af liv og aktiviteter.”

Etableringen af de nye hovedindgange og nye faciliteter i Naturpark Amager forudsætter, at myndighederne giver de fornødne tilladelser. Etablering vil forventeligt ske i 2021.

Se vinderforslaget i Hollænderhallen

Vinderforslaget vil i Dragør være udstillet på biblioteket i Hollænderhallen, Halvejen 3, i resten af januar måned. Der er derfor rig lejlighed til ved selvsyn at se nærmere på de tanker og ideer, som lige nu er på bordet for udvikling af Naturpark Amager.

I forbindelse med udstillingen er det muligt at stille spørgsmål og give kommentarer til vinderforslaget. Det kan man enten gøre ved at udfylde et kommentarkort og putte det i en dertil indrettet postkasse. Eller man kan sende en mail til naturpark@nst.dk.

Mer-inddragelse

Der vil også være mulighed for at møde vinderteamet ved et arrangement ”Åben tegnestue” i februar eller marts 2019, hvor alle interesserede kan deltage. Her vil vinderteamet præsentere deres konkurrenceforslag, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål og komme med kommentarer til forslaget.

I foråret 2019 vil der i øvrigt blive afholdt møder med naturparkens brugere og interessenter om konkretiseringen af de enkelte faciliteter i naturparkens kommende arkitektur.

Tid og sted for arrangementerne annonceres på naturparkamager.dk i januar.

Fakta

Projektkonkurrencen er udskrevet af Naturstyrelsen, Københavns Kommune og By & Havn på vegne af partnerskabet bag Naturpark Amager. Partnerskabet består af Naturstyrelsen, Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune og By & Havn.

Projektprogrammet for Naturpark Amager er støttet af Nordea-fonden med 55 mio. kr. og udlodningsmidler til friluftsliv fra Friluftsrådet med fem mio. kr. Ud over den løbende drift og udvikling støtter partnerskabet projektet med 37 mio. kr.

Naturpark Amager er en samlet betegnelse for naturområderne fra Amager Fælled over Kalvebod Fælled til Kongelunden og kystområderne ud til Dragør. Området er tre gange større end Dyrehaven nord for København, men stadig relativt ukendt for mange. Det vil partnerne i Naturpark Amager samarbejdet ændre. I dag har naturparken ca. 1 million besøgende om året, men inden for de næste 10-15 år er målet, at besøgstallet stiger markant.

Muligt udseende af blåt støttepunkt ved Havneslusen
Rendering af, hvordan Møller & Grønborg med ADEPT, SNC-Lavalin Atkins og BARK Rådgivning forestiller sig, at Blåt støttepunkt ved Havneslusen skal se ud. Foto: Møller & Grønborg + ADEPT
Vinderteam af projektkonkurrence til udvikling af Naturpark Amager
Vinderteam hovedrådgiver Møller & Grønborg med underrådgivere ADEPT, SNC-Lavalin Atkins og BARK Rådgivning Foto Peter Sørensen

Seneste artikler

 

Fik du læst?