Naturpark Amager åbner op med ny arkitektur

Arkitektur til aktivt friluftsliv og naturoplevelser skal åbne Danmarks mest besøgte naturpark op. Naturpark Amager, vil om få år kunne byde sine mere end én million årlige besøgende velkommen gennem nye, letgenkendelige hovedindgange langs Ørestad og samlingssteder for naturoplevelser og friluftsaktiviteter som kajak, fiskeri og badning langs kysten ved Kalvebod Fælled og Amager Fælled.

Rendering af, hvordan Møller & Grønborg med ADEPT, SNC-Lavalin Atkins og BARK Rådgivning forestiller sig, at indgangen ved DR Byen skal se ud. Foto: Møller & Grønborg + ADEPT

Torsdag blev et team bestående af Møller & Grønborg med ADEPT, SNC-Lavalin Atkins og BARK Rådgivning udpeget som vinder af projektkonkurrencen for udvikling af Naturpark Amager, skriver Naturpark Amager i en pressemeddelelse.

Vinderforslaget giver sit bud på den arkitektoniske udformning af:

Tre nye hovedindgange ved Naturcenter Amager, Asger Jorns Allé og DR Byen, hvor faciliteter til naturformidling og inspiration til oplevelser og aktiviteter i naturparken byder de besøgende velkommen.

Hovedindgang ved Asger Jorns Alle Foto: Møller & Grønborg + ADEPT

Fire blå støttepunkter langs kysten, der med bådebroer og overdækkede arealer skal fungere som samlingssteder for naturoplevelser og vandaktiviteter såsom kajak, fiskeri og badning.

Blåt støttepunkt ved Havneslusen Foto: Møller & Grønborg + ADEPT

De nye anlæg skal tilsammen åbne naturparken op, skabe nye rum for naturoplevelser og friluftsliv og fungere som pejlemærker, når man færdes i den mangfoldige naturpark, der dækker mere end en tredjedel af Amager.

På Amager fletter en unik natur sig ind i byen og skaber en smeltedigel af naturoplevelser, friluftsliv, leg og fordybelse. Over 3.500 hektar fra Amager Fælled i nord til Kongelunden og Amagers sydkyst breder Naturpark Amager sig – en bynær naturpark af høj international klasse. Naturstyrelsen, By & Havn, Københavns Kommune, Tårnby Kommune og Dragør Kommune har dannet et partnerskab til den videre udvikling af det store grønne område midt i hovedstadsområdet. Foto: Naturpark Amager

Projektkonkurrencen er udskrevet af Naturstyrelsen, Københavns Kommune og By & Havn på vegne af partnerskabet bag Naturpark Amager.

Projektprogrammet for Naturpark Amager er støttet af Nordea-fonden med 55 millioner kr. og udlodningsmidler til friluftsliv fra Friluftsrådet med 5 millioner kr. Ud over den løbende drift og udvikling støtter partnerskabet projektet med 37 millioner kr.

Blåt støttepunkt ved det mellemste fugletårn Foto: Møller & Grønborg + ADEPT

Borgmester Eik Dahl Bidstrup, Dragør:
”Med projektkonkurrencen får Naturpark Amager nogle nye, konkrete udtryk og attraktioner, som jeg er sikker på vil trække flere borgere til de fantastiske naturområder og den lange kyststrækning. Fra Dragør Kommune glæder vi os særligt til det blå støttepunkt i syd, altså ved det sydlige fugletårn”, udtaler Eik Dahl Bidstrup, borgmester i Dragør Kommune og fortsætter:

”Det bliver en fantastisk ny nabo til Kongelundsfortet med platforme, som forbinder vandet og parken langs med diget. Begge steder kommer til at summe af liv og aktiviteter med plads til for eksempel kajak, fiskeri og svømning.”

Borgmester Allan S. Andersen, Tårnby:
”Hovedindgangene er de tydelige pejlemærker, som viser vej ud i eller ud fra Naturpark Amager. Besøgende kan fremover benytte flere hovedindgange, som kommer Tårnby og Tårnbys borgere til gode. Det nye genkendelige koncept vil frem over kunne skaleres til sit eget lokale sted, når flere hovedindgange skal på tegnebrættet – også her i Tårnby. De blå støttepunkter bliver en synlig og ny åbning mod vandet. De vil forbedre borgernes og besøgendes direkte adgang til vandet langs Naturparken og give en unik mulighed for forskellige aktiviteter i og ved vandet, som vi ikke har haft før.”

Om Naturpark Amager og projektkonkurrencen

Vinderteamet af projektkonkurrencen er: 
Møller & Grønborg med ADEPT, SNC-Lavalin Atkins og BARK Rådgivning.

Naturstyrelsen, Københavns Kommune og By & Havn står bag projektkonkurrencen om udviklingen af Naturpark Amager på vegne af partnerskabet bag Naturpark Amager.

Projektet er støttet af Nordea-Fonden med 55 millioner kr. og af Friluftsrådet med 5 mio. kr.

Partnerskabet bag Naturpark Amager – Naturstyrelsen, Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune og By & Havn – har siden 2012 samarbejdet om udviklingen af Naturpark Amager.

Naturpark Amager er en samlet betegnelse for naturområderne fra Amager Fælled over Kalvebod Fælled til Kongelunden og kystområderne ud til Dragør. Området er tre gange større end Dyrehaven nord for København, men stadig relativt ukendt for mange. Det vil partnerne i Naturpark Amager samarbejdet ændre. I dag har naturparken ca. 1 million besøgende om året, men inden for de næste 10-15 år er målet, at besøgstallet stiger til det dobbelte.

Læs mere her om udvælgelsen og den samlede bedømmelse i det tilhørende fakta-ark her: https://www.skyfish.com/p/byoghavn/1408304

www.naturparkamager.dk

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?