Et Thai-tempel i Dragør

Er der andre ”religiøse” tilholdssteder i Dragør end de to folkekirker? De katolske Elisabethsøstre har haft et sommerhus på Nordstranden. Der har været et katolsk kapel på Rønne Allé og flere frikirker har haft sommerhuse i Søvang.

Af Dines Bogø

Templet på Rytterager

I 1992 købte en buddhistisk forening ejendommen ”Skippergården” på Rytterager 100. Det var oprindelig et gartneri, hvor bl.a. radio- og tv-forhandler Jørgen Clausen startede sit firma i barndomshjemmet.

Thai-templet på Rytterager (2010) Foto: Dines Bogø

Indvielsen af meditationstempel blev foretaget i sommeren 1992 af den thailandske ambassadør og Dragørs borgmester Jørgen Borgstrøm. Naboer samt venner og bekendte til det thailandske samfund i Storkøbenhavn var inviteret.

Sommeren 1992. Flere af gæsterne ved indvielsesfesten. (Arkivfoto).

Allerede fra starten var Phrakru Somsak fra Bangkok tilknyttet det buddhistiske tempel. Han er uddannet i USA som elektronikingeniør. Somsak talte for nogle år siden om at arbejde med digitale fotos og film. F.eks. en film om Dragør.

Phrakru Somsak, 17. februar 2017. Den nu 66-årige munk taler selvfølgelig thai og engelsk, men efter 26 år i Dragør også et ganske fint dansk. Nu er han også leder af Buddhistisk sammenslutninger i Europa. Foto: Dines Bogø

Munkene

De 4-6 fastboende munke er også altid meget gæstfrie og mange foreninger, naboer og venner har besøgt templet gennem tiden.

Mange af gæsterne fra Lokalhistorisk Forening var med på gruppefoto på 1.sal. Arkivfoto: februar 2017

Det kan være svært at tilpasse et tempel ind i et villakvarter, men takket være ærlig interesse fra Phrakru Somsaks side, er det lykkedes. Når der er sammenkomst, er der P-vagter, der sikrer at de lokale veje ikke bruges til parkering, men gæster henviser til flere andre nærliggende muligheder.

Når der er fest et par gange om året pyntes der op inde og ude. (juli 2012) Foto: Dines Bogø

I Danmark er der omkring 25.000 med buddhistiske baggrund og templet får jævnligt besøg af gæster fra ind- og udland.

Særlige regler

Når gæster kommer på besøg, er der enkle få regler, som man bør kende. Fodtøj sættes ved indgangen. Munkene må ikke modtage penge, men man må gerne donere til templet.

Damer må ikke røre ved munkene og munkenes private værelser bliver ikke fremvist på rundturen i bygningen.

Phrakru Somsak kom forbi med gaver, da Lene og Dines Bogø begge markerede 40 års jubilæumsfest den 17. august 2002. 50 gæster blev inviteret på besøg i templet. Foto: Kurt Mathisen

Munkene laver ikke selv mad, men venlige thaidamer kommer ofte på besøg og klarer den lille praktiske detalje.

I øvrigt ganske velsmagende mad har vi konstateret ved flere lejligheder.

Besøg

Det er nemt at aftale besøg hos de gæstfrie munke. Af praktiske grunde begrænses deltagerantallet. Af Ældre Sagens nyeste blad fremgår det, at lokalafdelingen skal besøg 19. marts 2019.

Lokalhistorisk Forening besøgte munkene den 17. februar 2017. Jørgen Clausen fortalte om sit barndomshjem og Dines Bogø fortalte om gårdene og udstykningen ved Lundevej. (Privatfoto)
 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?