Autoparken – Del 4:4

Autoparken i Dragør åbnede den 1. april 1927 og blev hurtigt et nyt samlingssted i Dragør. Her kunne man tanke benzin, købe reservedele, få udført reparationer og senere hen kom konfekturforretningen “Bamse” på hjørnet. Senere blev stedet kendt for Gulf, Q8, Texaco og Shell. Her kommer 4. og sidste del af historien om Autoparken.

Ca. 1967. Autoparken, Kirkevej 177-179. (Privatarkiv).

af Dines Bogø

Fra 1958-68 var det mekaniker John Axel Jensen, der forpagtede anlægget. I den periode blev de lidt ældre benzinstandere udskiftet.

I starten gik benzinsalget meget dårligt; men så satsede Dorthe og John Jensen i stedet for på service med olieskift og -smøring, vognvask o.l. Samtidig blev aktiviteterne udvidet med salg og udkørsel af petroleum samt udlejning af personvogne.

Ved slutningen af tresserne var salget af benzin så stort, at tanken i Dragør var en de Gulf-tanke i Storkøbenhavn, der havde den største omsætning.

Gulf og Q8

Seneste forpagterpar hos Gulf var Rie og Tage Bach Sørensen, der forpagtede stationen den 1. februar 1970. 4 år senere købte de hele området af Gulf inkl. grundene bag den oprindelige Autopark.

Flere gange blev der foretaget mindre ombygninger og i 1986 blev den største ombygning lavet. Robert Hansens enke Marie, der havde boet i villaen på hjørnet, døde i 1985.

Bach Sørensen havde forkøbsret til denne villagrund og alle fire grunde kunne nu samles i et matr.nr. og en ny servicestation kunne opbygges.

April 1986. Lejligheden på 1.sal i villaen står nu tom efter Marie Hansen døde året før. Konfektureforretningen ”Bamse” i stuen skal lukke. (Historisk Arkiv).

Kuwait Petroleum (Q8), der havde overtaget Gulf i 1983, var nu benzinleverandør til den store moderne servicestation, som Bach Sørensen lod opføre.

I England havde Q8 på et lukket område opført en servicestation i pap i fuld størrelse, og det var på denne model Bach Sørensen sammen med Q8’s teknikere havde lavet ændringer.

Q8-stationen i Dragør blev derfor en slags prototype, og der kom teknikere fra mange lande for at kigge på udformningen. Indvielsen af den første store Q8-station i Danmark fandt sted i Dragør den 7. september 1986.

10. september 1986. Ole, Laila, Rie og Tage Bach Sørensen foran den nye servicestation. (Historisk Arkiv).

Hele ombygningen havde kun varet 90 dage og nedrivningen af den gamle villa på hjørnet havde kun taget otte timer.

I forbindelse med den store opgravning af forpladsen, fandt man den første jordtank fra 1927. Denne tank kunne rumme 250 liter. I 1986 kunne anlægget på hjørnet af Kirkevej og Linde allé rumme 90.000 liter.

Texaco

I november 1991 takkede Rie og Tage Bach Sørensen af efter 22 år med mange timers dagligt arbejde.

I 1992 var der ”Texaco” i tanken og 1 liter benzin kostede omkring 5,40 kr. (Foto: Dines Bogø).

10 år efter at Texaco havde lejet anlægget af Bach Sørensen, købte Texaco den store moderne servicestation. Der blev foretaget ændringer i forbindelse med udskiftning af skilte.

Forpagter Erik Olsen fik ændret på adgangsforholdene til og fra Stjerne Markedet, som selve butikken i centeret blev benævnt.

21. november 2005. Hydro/Texaco i tanken og Post Danmark A/S indretter postbutik. (Foto: Dines Bogø).

Omkring 2005-2006 var der indrettet posthus i ekspeditionslokalet.

Shell, Kirkevej 177

Senere blev navnet ændret til Hydra/Texaco og i 2008 blev den gl. Autopark til en Shell-servicestation.

Selv om der har været mange forskellige benzinleverandører og forhandlere er området ved Linde allé dog stadig af lidt ældre i Dragør slet og ret kendt som: AUTOPARKEN.

18. oktober 2016.  Fra sommeren 2016 den eneste Shell-station i Dragør. (Foto: Dines Bogø).

Nedenunder finder du link til de 3 første dele om Autoparken i Dragør:

Klik for at læse Autoparken del 1

Kik for at læse Autoparken del 2

Klik for at læse Autoparken del 3

 

Seneste artikler

Foto: Bazoom AI.

Sådan forbereder du dig til vandreture på Island

Island er nok et af de flotteste steder på jorden, hvis man elsker udendørs eventyr. Fra store vandfald til vulkanske landskaber og gletsjere, byder Island på mange spændende vandreture. Men hvordan forbereder du dig bedst til vandreture Island, og hvordan får du den bedste oplevelse?

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?