Vi har modtaget:

Lokalarkivet og Bibliotekerne: Indlæg fra Ole Storgaard

Vi har modtaget et indlæg fra Ole Storgaard:

Af Ole Storgaard, Dragør

Liste T – vor lokale tværpolitiske forening havde inviteret til et velbesøgt borgermøde i Dragør Skoles aula mandag, den 21. januar kl. 19:30.  Emnet var Dragør Kommunalbestyrelses beslutning om at sammentænke Lokalarkivet og Bibliotekerne og derved kunne frigøre det gamle rådhus, Stationsvej 5, for derefter at sælge det eller leje det ud til anden side.

Det stod klart for alle fremmødte, at baggrunden for denne fusion mellem 2 så velfungerende institutioner var en besparelse af ussel mammon. En besparelse på kr. 100.000 i 2019 og en besparelse på kr. 250.000 i 2020 – altså en besparelse på kr. 400.000 i overskuelig fremtid! Hertil kan så lægges en besparelse på vedligeholdelse af det gamle rådhus i al fremtid!  De væsentlige udgifter, der er en følge af besparelserne, har kommunen ikke gjort rede for!

Liste T havde ligeledes inviteret en repræsentant for hvert af vore politiske partier, som på bedste vis dannede et spørgepanel. Underborgmester Peter Læssøe bød velkommen og overlod styringen til vor sognepræst, som på en lun måde styrede forløbet, som indledtes med et oplæg fra hver af de lokale politikere efterfulgt af en sværm af spørgsmål og kommentarer fra aulaen.

Det var min opfattelse, at politikerne havde lugtet lunten og talte udenom aftenens emne: Flytningen af Lokalarkivet! Ingen ville have det nedlagt!  Nej, nej!  Det skulle blot sammenlægges med biblioteket!

Under hvilke forhold det skulle foregå, havde man ikke noget bud på, men ikke desto mindre havde A, O og V besluttet en sammentænkning af Lokalarkivet og Biblioteket, og havde påbegyndt fyringer og budgetomlægninger for at opnå målet! Imod stemte C og T!

Spørgsmål og kommentarer fra aulaen dannede det billede, at skulle lokalarkivet samarbejde med nogen,

skulle det være Museum Amager. Her er der et interessefællesskab som eksisterer den dag i dag, og som bør intensiveres.

Lokalarkivet har været en uvurderlig støtte for hele forarbejdet i at få Dragør optaget på UNESCO’s verdensarvliste, og et indlæg illustrerede, at Dragør Lokalarkiv er mere kendt blandt fagfolk ude i landet end Dragør Kommunalbestyrelse!

De folkevalgte havde en afsluttende kommentar, og den der kom mit hjerte nærmest, var Kenneth Gøtterup, der klart udtalte, at Lokalarkivet skal bevares som det er!

En anden af vore folkevalgte lagde ud med at sige, at hun ikke havde forstand på det, ”Men vi skal jo spare de kr. 150.000,- og vi må jo ta´ dem et sted – og så er der jo vedligeholdelsen af et gammelt hus!”

Jeg er født i 30-erne. Opvokset i 40-erne med rationeringskort og smalhals. Jeg har arbejdet fra 50-erne til i dag, og har været med til at skabe den velstand, vi kan sole os i, i dag!  Vi har aldrig før været så rige, som vi er i dag!  Og så beslutter vore folkevalgte at der skal spares næsten ½ million på 2 år på vort lokalarkiv samtidig med at vi i Dragør gladelig betaler 234 millioner om året til opførelse af sportsanlæg i Jylland!

Jeg forlod borgermødet med den overbevisning, at aulaens holdning havde overbevist vore folkevalgte om det betimelige i at værne om vore skatte og lade være med at pille ved noget der er værdsat og fungerer fint!  Og så kunne jeg lige nå 2.halvleg af håndboldkampen mod Egypten da jeg kom hjem!

Med venlig hilsen
Ole Storgaard

PS: Dragørs gamle rådhus er den mest vedligeholdelsesfrie bygning vi har i Dragør!

Det er en grundmuret bygning med blankt murværk i facaden og pudsede indervægge, opmuret af dygtige håndværkere i 1907 med røde og gule facadesten i kalkmørtel, skrabefuget med kalkmørtel – vedligeholdelsesfrit i 300 år dersom det holdes tæt på fag og tag!  Jeg vil vove en påstand: Dragør kommune har ikke brugt en krone på husets vedligeholdelse siden rådhusfunktionen blev flyttet til Dragørs ambassade i Store Magleby!

Alle øvrige Dragørhuse har en tyndpuds og en kalkbehandling som skal vedligeholdes løbende.

 

Seneste artikler

Foto: Bazoom AI.

Sådan forbereder du dig til vandreture på Island

Island er nok et af de flotteste steder på jorden, hvis man elsker udendørs eventyr. Fra store vandfald til vulkanske landskaber og gletsjere, byder Island på mange spændende vandreture. Men hvordan forbereder du dig bedst til vandreture Island, og hvordan får du den bedste oplevelse?

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?