Madkulturen på Amager – findes der sådan en?

NY ARTIKELSERIE: I de kommende afsnit om “amagermad” og “dansk mad” vil vi bl.a. fortælle om svanefrikadeller på Saltholm i 1920’erne, om arbejderklassens simple mad i København for 100 år siden, bondekost på Amager for 200 år siden og om de overdådige kongelige tafler i København for 300 år siden.

Vi skal se på det særlige samspil mellem Københavns baghave, Amager, og så storbyen København. Og vi vil afslutte 2019 med artikler om den ny interesse i Danmark for at smage på egnsretter, om stegt flæsk, den nationale madkanon og om den nye nordiske hverdagsmad.

Af Jens Breinholt Schou

Hvad kan man få af mad på vejen fra St. Magleby ned ad Kirkevej til Kongevejen i Dragør?

Vi kan få et første indtryk af vores lokale spisevaner ved at gå en tur på Amager. Den første tur går fra Store Magleby landsby ned ad Kirkevej til Dragør Gamle Havn, og den kan du læse om nedenfor. Den anden tur kommer til at gå fra Store Magleby ad Amager Landevej og Amagerbrogade til Amagertorv i København.

Store Magleby var i mange år – som mange andre små bysamfund i Danmark – helt tømt for dagligvarebutikker og spisesteder. Det meste af året har man dog kunnet købe et mindre udvalg at årstidens klassiske danske vintergrønsager, fx kål, løg, selleri og kartofler, der er avlet på Familien Ribers jorde i Store Magleby. Gårdsalget er det sidste minde i landsbyen om en anden tids måde at producere og sælge madvarer på.

Men i 2017 kom den moderne verden til landsbyen, for Dragør Kommunalbestyrelse gav koncernen bag discountsupermarkedet Netto lov til at sælge fødevarer fra en butik Store Magleby i et nyt lokalcenter.

Vi køber i dag fortrinsvis fødevarer i store supermarkeder, som i denne Nettobutik. For her kan vi købe et bredt sortiment af de fødevarer og færdigvare vi spiser både i det daglige og i weekenderne. Nettobutikken er en del af Salling Group. Det er en koncern, der omfatter en række varehuse og butikskæder inden for detailhandlen, heriblandt Netto, Føtex, Bilka og Salling. Salling Group har en årsomsætning på knap 60 mia. kr., og den kan i kraft af sin størrelse og sit globale netværk leverer fødevare fra den halve verden. Foto: Jens Breinholt Schou / DragørNyheder.dk

I Nettobutikken i Store Magleby kan man nu på vej hjem fra arbejde bl.a. købe et bredt udvalg af madvarer til at lave aftensmaden. Man kan købe skiveskåret rugbrød og vakuumpakket pålæg til smørrebrødet, portionsbakker med hakket kød, med stykker af kød, ferske og frosne kyllinger, portioner af færdige supper i ruller og det almindelige tilbehør til frikadellen, hakkebøffen, den stegte kylling eller bøffen. Og så er der råvarer til de nyere retter, pasta, tomater på dåse og tilbehør til de asiatiske køkkener og det mexicanske køkken. Dog er der ikke sushi, men det kan man få i andre butikker i Dragør. Alt sammen mad der passer til den aftensmad vi typisk spiser i Danmark.

Man kan også købe et bredt udvalg af færdigretter, fx færdige pizzabunde eller færdigbagte pizzaer fra frysedisken. Mange af os bruger nemlig ikke meget tid i køkkenet, salget af færdigretter næsten femdoblet de sidste 10 år, så færdigretter er ved at blive en mere almindelig del af vores aftensmad.

Pizza hører til på top ti listen over hvad vi spiser til dagligt som aftensmad, det er nem mad. Så det er ikke tilfældigt at pizzarestauranter er udbredt på Amager og i resten af Danmark. I Dragør er der fx fire pizzarier. Disse pizzasteder er typisk – som American Pizza på butikscenteret på Magleby Torv – små enkeltmandsvirksomheder. Foto: Jens Breinholt Schou / DragørNyheder.dk

Kører eller cykler man mod Dragør by, skal man halvvejs ned ad Kirkevej for igen at kunne købe mad. Her i januar 2019 kan man i Centret ved Magleby købe ind i to supermarkeder, endnu en discountbutik Netto og en Føtex Food, et Føtex der også er en del af Salling Group. I den sidste, Føtex, kan man fx også købe sushi og færdigsmurt smørrebrød, så her er et lidt bredere udvalg af madvarer til familien end i Netto. I dette lokalcenter kan man også få sig et hurtigt måltid mad på American Pizza og på Pizza Burger House. Og begge de to små spisesteder kan også levere aftensmaden som take-away.

Centret ved Magleby Torv, blev i 1969 udlagt som lokalcenter for beboerne i dette område med butikker med dagligvarer. Siden 1960’erne er nye byområder nemlig i Danmark blevet planlagt med butikker og liberale erhverv i særlige centre.

Inden vi når til Kongevejen i Dragør by, godt en halv km længere nede ad Kirkevej kan man købe endnu pizza i Bellanos Pizzeria, Dragørs tredje pizzeria af i alt fire.

Trods det fransk klingende navn, kan man her spise dansk mad. Bistro Dragør serverer nemlig især gammeldags dansk. Restauranten er i januar måned mest stamcafe for lokale dragørborgere; men om sommeren nyder den, som andre spisesteder i Dragør, godt af det stigende antal turister i byen. Foto: Jens Breinholt Schou / DragørNyheder.dk

Skråt over for Bellanos Pizzeria kommer vi til resterne en klassiske forretningsgade, Kongevejen. Her lå engang butikker ved siden af butikker. Og det var butikker der tilsammen kunne forsyne byens borgere med den daglige mad og med andre almindelige fornødenheder – Det vender vi tilbage til i en senere artikel.

På Kongevejen er der dag en blanding af klassiske små fødevarebutikker, en bager, en grønthandler, en vin- og ølhandler og en konditor (men fra den 13. januar ikke mere en slagter) og et Irmasupermarked. Dertil restauranter, cafeer og så butikker med andre almindelige fornødenheder. Bortset fra Irma, en butikskæde ejet af Coop Danmark A/S, er de andre mindre eller små virksomheder.

På Kongevejen kan man i januar 2019 fx på Dragør Bistro spise gode gammeldags retter som flæskesteg, hakkebøf, mørbradbøf, wienerschnitzel, pariserbøf, stjerneskud og så en lidt nyere dansk ret, frokostburger. Man kan spise japansk sushi i restaurant Takeasy Sushi, eller måske tage det med hjem. Og man kan på Restaurant Asia spise thailandske retter og japansk sushi, eller også spise de samme retter hjemme som take-away.

For enden af Kongevejen, nede på Strandlinjen ved Dragør Gamle Havn, er det slut med maden i januar 2019. Men når det engang bliver forår, ja så bliver der igen udendørs servering på havnen.

Alt i alt kan man i dag på de ca. 2,5 km fra St. Magleby til Dragør gamle Havn købe fødevarerne i både små virksomheder og i de forholdsvis store fødevarebutikker som dertil er et led i meget store virksomheder. De minder os om flere historiske lag af byplaner, af butiksformer og af madtraditioner. Og i dag kan vi købe et bredt udvalg af råvarer, færdigvarer og take-away mad, og noget er mad der produceres lokalt, noget i Danmark og Europa, og noget fra den anden side af jorden.

Hvad antyder dette varierede udbud af mad og madretter om vores spisevaner? Har vi nogle særlige madvaner på Amager og omegn i forhold til resten af Danmark? Hvad er dansk mad egentlig? Og kan man kalde noget for rigtig dansk mad og noget andet for mindre dansk? Det skal de kommende artikler i 2019 dreje sig om.

I næste artikel kan du læse om butikker og spisesteder på vejen ind over Amager til Amagertorv i København.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?