Dines Bogø: ” Ham der ved lidt om meget og meget om lidt.”

I 1963 inviterede Dines Bogø den sødeste af pigerne i handelsskoleklassen i biografen, en Dragørpige. I 1972 købte de to byggegrund i Dragør. Siden har han skrevet både bøger og artikler om Dragørs lokalhistorie og holdt foredrag og byvandringer for både de besøgende og herboende.

Af Camilla Lærke Lærkesen

Hvor er det nu, vi har set dig før?

Jeg har boet i Dragør siden 1967. I slutningen af firserne begyndt jeg at skrive artikler og holde foredrag. Så har jeg været formand for forældreråd og en grundejerforening og i bestyrelsen i mange lokale foreninger. I 1995 stiftede jeg Lokalhistorisk Forening.

Hvad består din hverdag af?

Efter jeg blev pensioneret i 2004, har jeg fået endnu mere tid til mine alt for mange interesser. Jeg har og har haft mange hobbies, primært med at samle. Det meste af tiden går nu med at skrive artikler og bøger samt holde foredrag, lave byvandringer og arrangerer møder i vores forening. Et par tusinde internetsider, jeg har lavet, skal vedligeholdes og udbygges.

Det er blevet til 680 artikler primært til lokale blade, men også indlæg til flere fagblade. Danske kriminalsager, der ikke skal opklares, har min særlige interesse ud over lokalt stof primært om Sydamager.

På mit bogforlag har jeg udgivet ca. 40 bøger og det er blevet til ca. 375 foredrag. Forlaget kunne kun hedde DIN BOG, mente Lene.

I vores Lokalhistoriske forening har vi foreløbig afholdt 150 arrangementer.

Hvad er den største nyhed i dit liv lige nu?

Efter tidlige at have skrevet ad hoc artikler for flere lokale blade, blev jeg glædelig overrasket over at blive spurgt 1. januar 2018, om jeg ville skrive til Dragørs nye online avis.

Jeg er 74 år og føler ikke alderen trykker så meget. Når arbejdet så kan udføres på det tidspunkt på dagen (mellem 23 og 03), hvor jeg er mest vågen, passede det mig fint.

At Dragør kommune nu to gange har givet mig kommunens Kulturpris tyder på, at man er glad for det, jeg laver.

Hvad er dit bedste Dragør-minde?

Vi skal tilbage til 1963, hvor jeg havde inviteret den sødeste af pigerne i handelsskoleklassen i biografen. Efterfølgende at komme til Dragør og gå tur i byen var en oplevelse. Også dengang en dejlig by og så tur med Lene. Nu havde Lene 40 fætre og kusiner i byen og endnu flere onkler og tanter, så det føltes af og til som om hele byen skulle på gaden for at ham dér Lenes ven, der kom ”udefra”.

Hvad er dit yndlingssted i Dragør?

Der er ikke et bestemt sted. Når jeg rundt i Store Magleby, Søvang, Sydvestpynten og Dragør kan jeg ikke lade være med at se det historisk. Tænker på, hvordan der så ud for 50-100 år siden, eller hvem der boede der. Måske skete der noget i fortiden. For eksempel i Strandstræde i 1658 (klik for link til artikel) hvor et andet udfald af en kort kamp kunne have ændret Danmarks historie. Den gl. by, havnen og Dragør Fort kommer jeg ofte.

Hvad er din yndlingsbegivenhed i Dragør?

Ud over vores bryllup i 1967 i Dragør Kirke med efterfølgende fest på Dragør Badehotel, som jeg ikke husker så meget om, så er det mange frokoster hos svigerforældrene på Drogdensvej. Hele familien samlet og snakken gik om alt. Hos Lenes forældre mødte jeg også flere lokale personligheder, som f.eks. Dehlens fra Badehotellet. Man skulle bare have haft lidt bedre erfaring, så var der mange spørgsmål, som kunne være blevet besvaret.

Hvad er dit bedste Dragør-tip?

Når jeg laver byvandringer, bliver jeg ofte spurgt om, hvor man skal spise. Svært at svare på, da vi heldigvis har mange gode spisesteder. Det afhænger af antal deltagere, tidspunkt på året og dagen.

Er der mulighed for det, tager jeg ofte gæster med til Kongelundsfortet. Det er meget få udefra, der kender det sted og lidt underligt at stå på toppen og kigge til Sjælland og langt ned i Køge Bugt. Der er også mange, der aldrig har været på Dragør Fort, så en rundvisning der vækker altid glæde. Specielt, hvis jeg viser nogle af de hemmelige rum, der normalt ikke fremvises.

Navn: Dines Bogø

Alder: 74 år

Beskæftigelse: Redaktør: Internet, lokalavis, forlag. www.Sydamager.dk

Ægtefælle: Lene Bogø. Lokal pige. Pensioneret fra Amagerbanken.

Børn:  Annette og Marianne og tre børnebørn alle omkring 20 år.

Hvad er din tilknytning til Dragør? Kom her fra 1963. Gift 1967. Boede i Dragør. Købte byggegrund i 1972.

Vokset op her: Gentofte tæt ved Amtssygehuset.

Bor nu: Ulspilsager tæt ved Dragør Lund.

Hvor længe har du boet i Dragør? Kommet her fra 1963: Lene sagde, at man ikke kunne bo andre steder end Dragør. Flyttede ind i nybygget hus og nybyggerkvarter i 1973.

 

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?