Søndag 31. marts er der affaldsindsamling i hele Danmark. Skolerne samler ind 25. – 29. marts. Den årlige indsamling lever af lokale ildsjæle, der for en dag skifter sofaen ud med affaldssækken og giver en hånd i naturens tjeneste. Danmarks Naturfredningsforening (DN) søger nu affaldsindsamlere der vil vie en søndag for naturen og lokalsamfundet.
Det er frivilligt arbejde, det er noget batter – og der er ikke mindst et synligt og tungt resultat, viste det sig sidste år, da ikke mindre end 173 tons affald blev indsamlet over hele landet af 200.000 frivillige. Blandt sidste års affald var der intet mindre end 102.000 dåser.
Affaldsindsamlingen ruller igen søndag den 31. marts, men det ville ikke være muligt uden de mange lokale frivillige og der er nu åbent for at oprette lokale indsamlinger, og det har hundredvis allerede gjort. Affaldsindsamlingen er efterhånden en folkebevægelse. Sidste år blev der afholdt 1.000 indsamlinger i hele landet, hvor det altså blev til 173 tons affald.
Danmarks Naturfredningsforening opfordrer lokale ildsjæle til at oprette egne indsamling og invitere naboer, venner, familie, grundejerforeninger eller hele byen til at investere én søndag i naturens tjeneste. Du kan oprette din indsamling og det skal ske senest 1. marts. En uge inden Affaldsindsamlingen modtager man som indsamlingskoordinator en deltagerpakke med affaldssække. Man kan se mere på www.affaldsindsamlingen.dk
Sære fund
Der er ingen grænser for, hvad folk kan finde på at smide i naturen. Den årlige affaldsindsamling er altid garant for sære fund i den danske natur og Affaldsindsamlingen 2018 blev ingen undtagelse, ifølge DN.
Tyske dåser, McDonald’s-poser, cigaretskodder samt hundeposer og andre affaldsklassikere bugnede affaldssækkene, men også de særeste sager blev fundet – og ting, der aldrig skulle have været fundet! Her er et lille udpluk af de overraskende fund, danskerne gjorde i 2018:
En skoleklasse fra Ikast-Brande fandt et røntgenbillede af et lårben midt i naturen.
I Aabenraa blev der fundet en positiv graviditetstest, mens elever fra Ahi International School i Vanløse fandt en herresko i størrelse 55. Børnene kunne desværre ikke passe den.
Skovbørnehuset i Mårslet fandt en pengekasse, som børnene anslog måtte være resultatet af et tyveri. Affaldsindsamlingens børnehelte har altid gode forklaringer på de mærkelige fund, de gør sig derude – og nogle gange kan de voksne ikke helt følge med.
De naturlige, eller unaturlige, forklaringer udeblev dog til gengæld for måbende blikke og tabte kæber, da Rødding Skole fandt en mumificeret kat uden hoved. I samme kategori fandt børnehavebørn i Egedal en hel høne i en bærepose, mens skoleelever i Frederikssund fandt en rådden ræv.
Endelig fandt Sønderskov Naturdagpleje i Sønderborg en udbrændt bil i skoven. De ihærdige indsamlere forsøgte naturligvis selv at bortbugsere bilen, men måtte til sidste erkende, at de havde brug for kommunal assistance.