Skolevalg 2019 – Valgresultat

Elever fra 8., 9. og 10. klasser over hele landet været til valg – også på Dragørs tre skoler. Stemmerne er talt op.

Skolevalg på Dragør Skole

Skolevalg 2019 er et fiktivt Folketingsvalg med et forudgående tre uger langt undervisningsforløb udformet som en valgkamp. Tanken er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet ved at prøve et valgkampforløb og en rigtig valghandling.

Borgmester Eik Dahl Bidstrup siger: ”I sagens natur er jeg meget optaget af demokrati og folkestyret. Derfor er jeg også stolt af, at vores tre skoler har engageret sig i Skolevalget.”

Skolevalg i Dragør

I Dragør har der været kampagner med elevernes mærkesager, som er blevet præsenteret i klasserne. Eleverne har også taget den såkaldte partitest for at se, hvilket politisk parti matcher deres egne holdninger bedst muligt.

Eik Dahl Bidstrup siger: ”Selv om det er et fiktivt valg, tror jeg på den læring, der kommer af, at eleverne involverer sig, lærer at tage stilling og får erfaringer på egen krop.”

Ved de rigtige Folketingsvalg er Dragør Skole et af de voksnes afstemningssteder, og der brugte eleverne da også de originale stemmebokse og stemmeurner, da krydset skulle sættes.

Valgresultatet

Der var høje stemmeprocenter hele vejen rundt med en stemmeprocent på 88,6 procent på Dragør Skole, 81,1 procent på Nordstrandskolen og 86 procent på St. Magleby Skole.

På tværs af de tre skoler er de tre største partier Venstre med 19,3 procent af stemmerne, Socialdemokratiet med 18,6 procent og Konservative Folkeparti med 16,8 procent. Det svarer nogenlunde til tendensen på landsplan.

Samlet set har blå blok 61,1 procent af stemmerne mod 38,9 procent til rød blok.

Resultatet på landsplan

På landsplan var Socialdemokratiet det største parti, Venstre indtog andenpladsen, mens Det Konservative Folkeparti kom ind på tredjepladsen.

I alt 63.463 elever fra landets 8., 9. og 10. klasser var forbi stemmeboksen for at sætte deres kryds ved det parti, de er mest enige med. Samlet set får blå blok flest stemmer. Socialdemokratiet vinder Skolevalg 2019 med 22,6 procent af stemmerne. Venstre får 17,0 procent, mens Det Konservative Folkeparti kommer ind på en tredjeplads med 13,1 procent.

På landsplan har blå blok samlet set 51,2 procent af stemmerne mod 48,8 procent til rød blok.

Fakta om Skolevalg

Skolevalg er et fiktivt folketingsvalg, hvor elever fra 8., 9. og 10. klasse i et tre ugers undervisningsforløb forholder sig til forskellige politiske mærkesager, laver kampagner og deltager i debatter med ungdomspartierne. Forløbet kulminerer med selve valghandlingen, hvor eleverne stemmer på et af de partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget.

Skolevalg arrangeres af Folketinget og Undervisningsministeriet i samarbejde med DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd.

Formålet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet ved at prøve et valgkampforløb og en rigtig valghandling.

I Dragør har alle kommunens tre skoler deltaget.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?