En legende fejrer fødselsdag: Jumbojetten “747” fylder 50 år i dag

For 50 år siden, den 9. februar 1969, lettede den første Boeing 747-100, populært kaldet “Jumbojetten”, fra Seattle på sin første officielle flyvning. Boeing 747 var dengang det største jetfly verden nogensinde havde set og kom til at definere “Jetalderen”.

Historien om den ikoniske Jumbojet Boeing 747 startede i midten af 1960’erne, hvor Boeing udviklede et fly med det er i fagsprog hedder wide-body. Projektet var et svar på det voksende globale luftfartsbehov og tog sit udspring i en historisk fisketur mellem Pan Am´s legendariske præsident Juan Trippe og Boeings præsident William Allen hvor de drøftede den voldsomt stigende efterspørgsel på flyrejser.

“Du bygger det, jeg køber det,” lovede Trippe.
“Du køber det, jeg bygger det,” svarede Allen.

Efter mindre end fire års planlægning og udvikling var “The Queen of the Skies”, skyernes svar på datidens fornemmeste krydstogtskib Queen Elizabeth, byggede man Boeing 747 fra omkring seks millioner individuelle dele.

Boeing Præsident Bill Allen og Pan Am Præsident Juan Trippe (til højre) fejrer lanceringen af ​​Boeing 747 “Jumbo Jet” i 1968. De to gamle venner aftalte den første handel på 25 nye 747´er med et håndtryk på en fisketur. Foto: Boeing

I midten af ​​1960’erne antog man, at passagerflyselskabernes fremtid ville være supersonisk, og at 747’s fremtid ville være som et rent “fragtskib”. Skroget blev designet ved at sætte to standardkabiner oven på hinanden og tegne en cirkel rundt om dem. Cockpittet blev flyttet bagud for at give plads at laste gennem “næsen”, hvilket skabte den karakteristiske og kendetegnende pukkel på Jumbojetten.

Pan Ams økonomiklasse på den originale B747 ser langt mere luksuriøst ud end dagens standarder. Foto: PR

Lufthansa var det første europæiske flyselskab som gav passagerer mulighed for at flyve med Jumbojetten. Den første Boeing 747 som Lufthansa registrerede blev kaldt “Yankee Alpha” og havde registreringsnummer ”D-ABYA” og produktionsnummeret ”12”. Flyet blev overdraget til Lufthansa 9. marts 1970 hvor flyet blev indsat på ruten mellem Frankfurt og New York for første gang 26. april 1970.

Foto: Lufthansa

SAS og Jumbojetten

Den 22. februar 1971 bliver den førte Boeing 747 med navnet “Huge Viking” leveret til det skandinaviske flyselskab SAS hvor det indsættes på ruten mellem mellem København og New York første gang den 1. april 1971. Senere etablerer SAS flere ruter fra København med Boeings 747.

SAS Boeing 747-B Huge Viking. Foto: SAS
Der var højt til loftet i 70´erne når man fløj med Huge Viking til New York. Foto: SAS

For SAS sluttede eventyret med Boeing 747 i 1985, hvor den sidste Boeing 747 blev solgt.

Tillykke med de 50 år Jumbo! Kabinepersonale fra 747 tiden i SAS. Foto: Wikimedia Commons
 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

Rotor med møllevinger bliver hejst ned for at gøre det muligt at udskifte hovedaksel og gearkasse. Foto: Per Heegaard / HOFOR.

Mekanisk førstehjælp til havvindmøller

I pinsen kunne man se en stor pram med mobilkran arbejde på tre havvindmøller ud for København. HOFOR udskiftede mekaniske dele for at forlænge levetiden for de ikoniske havvindmøller på Middelgrunden, så grøn strøm kan fortsætte med at forsyne Hovedstaden i mange år fremover.

 
 

Fik du læst?