Alzheimer: Indlæg af Benny Gyngsø

En dag for et par år siden fandt jeg følgende rørende artikel i EKSTRA BLADET, her gengivet og med tilladelse fra Marie Lade, redaktør på magasinet EKSTRA lørdag.

DU FORSVANDT
Jeg blev rasende, når du ikke lyttede. Jeg blev vred og såret, når du bare smilede og svarede uengageret, når jeg bad dig om hjælp til væsentlige spørgsmål i mit liv. Jeg tvivlede på din kærlighed. Du var min mor.

DET VAR FØRST, da du blev ulykkelig over, at du ikke længere kunne huske noderne, når du spillede på dit elskede flygel. Det var først  da du sad fortvivlet til larmende, glade familiesammenkomster og følte dig isoleret og ensom blandt os andre. Det var først, da du ringede til mig en formiddag på mit arbejde og grædende fortalte, at du havde fået en diagnose. At du havde højst otte år tilbage af dit liv. Du havde Alzheimers. Det var først der jeg forstod. Tvivlen blev til sorg.

DIT LIV LUKKEDE langsomt ned i en smertefuld lang afsked. Eneste nåde for dine nærmeste var, at du ikke længere selv var bevidst om din sygdom, og at vi vidste det. Du døde stille i en seng på plejehjemmet til tonerne fra din og din elskedes yndlingskoncert. Måske hørte du den ikke, men den gjorde vi.

DEN GANG tænkte jeg, at hvis jeg en dag vil få diagnosen, vil jeg tage mit eget liv. Jeg var ikke i tvivl. Men i dag har nogle af de mest hårde øjeblikke gemt sig selektivt i min hukommelse og blandet sig med små strejf af lys.

DER ER STADIG ingen kur mod den frygtelige sygdom. Men som du kan læse i dag nærmer forskerne sig hastigt. Indtil da er den eneste medicin der virker for både den syge og pårørende – og som tåler overdosering – kram, omsorg, humor og en nøgtern erkendelse af, at kærlighed  også er, at patienten i de fleste tilfælde på et tidspunkt i forløbet har det bedst på et plejehjem.

Benny Gyngsø
Glemmer Du – Så husker Jeg
Foreningen for Hjerneskadede,  Demensramte og pårørende i Dragør Kommune

 
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?

Meget mere end en trappe

Endelig blev den indviet: Dragør Skole har fået arkitekttegnet læringstrappe   Af Camilla Lærkesen Den har allerede været flittigt brugt, men fredag morgen inden efterårsferien

Læs mere »