Ryd op én gang for alle med Marie Kondo-metoden

Ryd op med Marie Kondo-metoden og afskaf rod én gang for alle. Den verdenskendte oprydningsekspert er aktuel med ny Netflixserie. Vi har samlet hendes bedste oprydningsfif, så du kan prøve metoden af derhjemme.

Af Camilla Lærke Lærkesen

Forårsrengøringen er lige om hjørnet, og den japanske oprydningsekspert og internationale bestsellerforfatter Marie Kondo har gjort oprydning hipt verden over. I øjeblikket er hun aktuel med Netflixserien ”Tidying up with Marie Kondo”. Skal du med på oprydningsbølgen?

Livsforandrende oprydning

Ifølge Marie Kondo handler oprydning ikke kun om æstetik. Tværtimod. Hun mener, at når du bringer dit hjem i orden, bringer du også dit liv og din fortid i orden. Og det vil ændre dit liv for bestandigt.

I 2016 udkom bestselleren ”Magisk oprydning” på dansk, og med den kan du ifølge oprydningseksperten komme dit rod til livs én gang for alle.

Vi har opsummeret nogle af Marie Kondos vigtigste pointer, så du kan prøve metoden af selv.

Visualiser dit drømmehjem

Første skridt er at reflektere over, hvorfor du ønsker at rydde op. Måske ønsker du og familien sig mere plads? Måske bliver du stresset af for meget rod? Måske savner du faste pladser til tingene? Måske arbejder du hjemme og har brug for mere ro eller inspirerende omgivelser? Oprydning kan være både emotionelt og tidskrævende. Derfor er det en god ide at starte med høj motivation og en god grund til at gå i gang.

Dernæst skal du visualisere dit drømmehjem. Hvordan skal der ende med at se ud? Tag en god snak i familien, og afstem forventninger. Find udklip i magasiner, billeder på nettet og gamle fotografier i albummet, hvor der ser ud, som du drømmer om. Det giver dig noget konkret at arbejde hen mod.

Smid ud, før du omorganiserer

Det helt store spørgsmål i Marie Kondos metode er: Bringer det glæde? Når du er færdig, skal dit hjem kun indeholde de ting, der bringer dig glæde. En praktisk ting kan godt bringe glæde gennem sin funktion. Selvom din opvaskebørste ikke umiddelbart bringer dig glæde i livet, vil du nok savne den, hvis du smider den ud. Bringer det dig glæde at kunne tage opvasken, bringer din opvaskebørste dig indirekte glæde.

Tag hver eneste genstand i hånden, og spørg dig selv: Bringer den mig glæde? Sluk musikken, og mærk efter. Musik kan bringe os i forskellige følelsestilstande, som ikke har med genstanden at gøre. Derfor bør musikken slukkes under denne del af oprydningen. Beskæftig dig med nutiden, påpeger Marie Kondo, og ikke hvad der bragte dig glæde i fortiden og eller potentielt vil i fremtiden.

Step 2: Ryd op i kategorier frem for rum

Mange af os rydder op rum for rum. Køkkenet én dag, soveværelset en anden, stuen en tredje. Det, mener Marie Kondo, er en fejl. Når vi rydder op rum for rum, opdager vi ikke, hvor mange ting vi har i samme kategori. I stedet skal vi rydde op kategori for kategori: tøj, bøger, køkkenredskaber etc. På den måde ved vi, hvor meget vi faktisk har i hver kategori fordelt på flere rum.

Hun anbefaler selv at rydde op i fem kategorier i nævnte rækkefølge.

Tøj

Under kategorien tøj hører også tasker, sko, smykker, hatte mv. Det er ifølge Marie Kondo det nemmeste sted at starte.

Bøger, film og musik

Når du er færdig med tøjet, går du videre til bøger, magasiner, dvd’er, plader, cd’er mv.

Papirer

Her gennemgås regnskaber, kvitteringer, regninger, invitationer mv. Hvis nogle af disse papirer har affektionsværdi, flyttes de til kategori fem.

Komono

Den fjerde kategori hedder ”komono”. Det er japansk for ”alt det andet”. Det kan for eksempel være køkkenredskaber og pyntegenstande.

Affektionsværdi

Til slut tager du alle de ting, der har affektionsværdi. Det er vigtigt af flere årsager, at du gemmer denne kategori til sidst. For det første er den ofte den sværeste, og hvis du starter med den, risikerer du at miste modet på projektet. For det andet er du på dette tidspunkt blevet god til at mærke efter, hvad der betyder noget for dig, og hvad du kan give slip på.

Sig farvel – og tak

Der er ingen grænse for, hvor meget du må beholde. Det afgørende er, at de ting, du beholder, bringer dig glæde. Marie Kondo er klar over, at der er mange sentimentale ting, der kan være svære at give slip på. Det kan være familiealbummet med de falmede fotografier, der bliver taget ud af reolen hvert tiende år, eller skuffen med gamle kærestebreve. Bringer de dig glæde, skal du beholde dem. Her råder hun til, at man skal overveje, om en genstand måske har udspillet sin rolle. Man kan også overveje, om alle 200 billeder fra Disneyland på den eksterne harddisk er nødvendige for at huske turen. Eller om færre kan gøre det.

Hold genstanden i hånden, mærk taknemmeligheden – og smid den så ud, hvis den har tjent sit formål.

Trailer til Marie Kondo på Netflix:

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?