Der har været skrevet meget gennem tiden om ”Kongevejen” eller ”Kongens Vej”.
Tegning på forsiden er en skitse, som Chr. Mølsted lavede i anledning af det royale besøg, da Dragør Kirke blev indviet den 26. april 1885. Skitsen fik familiens Mølsteds unge pige (1925-1930) Rigmor Larsen, da hun blev gift 29. maj 1930 med slagtermester Chr. Weber
Navneændring
Navnet Kongevejen er måske det ældste vejnavn i Dragør?
Vejen fandtes allerede i middelalderen, og var byens hovedgade, der førte trafikken ned til havnen. Allerede dengang delte den sig i to, som omgav et område, hvor der lå en kirke eller et kapel.
Kirken tilhørte ”Gråbrødre Kloster” i København og betjente det samfund af købmænd og fiskere, som opstod hvert år i sildemarkedstiden om efteråret.
Til kirken hørte et landbrug, og derfor lå der en gård ved det nuværende Neels Torv.
Torvet har sit navn efter en enke, der i 1500-tallet drev gården. I 1600-tallet blev gården delt så der opstod endnu et landbrug inde midt i byen. De to gårde havde landbrugsdrift langt op i 1900-tallet. Mellem kirken og stranden lå et herberg, samme sted som nutidens Strandhotel.
Uddrag af tekst på Historisk Arkiv, Dragør (se mere her om Kongevejen).
Fotoglimt fra St. Kongensgade / Kongevejen i mere end 100 år
Jernstøber Carl Frandsen i Roskilde havde omkring 1875-1885 leveret ni frostfri jernbrøndposte til Dragør, bl.a. ”med 2 tude”.