Nyt og gammelt mødes i Store Magleby Blomster

Gartneriet i Gartnerstræde har fået nye ejere og en flot makeover. Kvalitet, kunst og trylleri er nøgleordene blandt blomsterpigerne bag disken. Og bolsjekrukken står der endnu.

Det sortskinnende logo på den nymalede hvide facade, er det første, der springer i øjnene, når du besøger Store Magleby Blomster. De smalle gange er blevet brede og luftige, drivhusene bliver renoverede og i renoveringen er der smidt 25 containere af det tidligere havecenters inventar ud. På et blomsterbord sidder katten Nukka, der er blomsterbutikkens firbenede maskot og musefanger. Bag disken står den forrige ejer, Anni Berger, denne formiddag side om side med en af de nye ejere, Lisa Johansen, og binder buketter. Hun er trådt til for at hjælpe med en stor hasteopgave. På bordet foran dem står bolsjekrukken, som den altid har gjort det. Selvom butikken har fået en massiv makeover, er traditioner og lokalt samarbejde fortsat centralt for gartneriet, der snart kan fejre 120-års jubilæum.

Blomsterbinding er kunst og trylleri

Gartneriet i Gartnerstræde, der før hed Store Magleby Stue og Havecenter med blå blokbogstaver, fik i april 2018 nye ejere. Lisa Johansen kommer fra en rigtig blomsterfamilie. Hun er uddannet blomsterdekoratør og startede allerede som 14-årig med at binde blomster i sin fars og onkels butik i København.

”Når først man har passionen, så kan man ikke rigtig slippe det. Blomster er både kunst og hele livets træ. Det er fra fødsel og dåb til død og begravelse, og det er vigtige begivenheder. Du kan ikke gøre det sidste farvel eller brudebuketten om. Det skal gøres rigtigt. Så man skal også kunne trylle, når nogen ønsker sig perlehyacinter i august,” fortæller Lisa.

Hun har overtaget butikken sammen med sin storebror Christian Johansen, der også ejer Bristol Blomster i Lyongade, og blomsterleverandøren Marcel de Wit. Han har leveret blomster til Store Magleby i 34 år og fortæller, at Anni Berger faktisk var en af hans allerførste kunder.

Marcel leverer blomster direkte fra Holland, og på den måde springer Store Magleby Blomster et led over i leverandørkæden. Det betyder, at blomsterne er ekstra friske, holder længere og at særlige blomsterønsker kan opfyldes med kort varsel. Det er sådan Lisa tryller med blomsterkunsten. Store Magleby Blomster har også deres eget båndtrykkeri, så alt kan laves lokalt i forretningen. Som noget spritnyt har butikken netop åbnet en webshop, hvor du kan bestille blomster, potter og planter til levering.

Bolsjekrukken blev stjålet

Christina Raagaard er Lisas højre hånd. Hun startede i havecentret som 15-årig og arbejdede for Anni i mange år, inden hun begyndte at flyve som stewardesse. Nu er hun kommet tilbage som en uundværlig erfaringskilde for Lisa og et velkendt ansigt for stamkunderne.

En mørk januar morgen mødte Christina ind til en dør, der var blevet sparket op. Der er mange steder at gemme sig i sådan et gartneri, så hun var ikke meget for at gå ind. Der var blevet hevet et par skuffer ud og ledt efter kontanter, men ellers manglede der ikke noget. Umiddelbart. Det var først nogle dage senere, at de opdagede, at bolsjekrukken, som bringer barndomsminder for de fleste, var væk.

I dag er den selvfølgelig blevet erstattet. Der er nogle ting, der ikke skal forandres. Anni Berger, der ejede og drev havecentret før, træder også stadig til med gode råd, erfaringer og en hjælpende hånd.

Bæredygtig blomsterbutik og rekreationsoase

Der er meget spild i blomsterbranchen. Det kan ikke undgås, når man arbejder med levende varer, fortæller Lisa. Derfor er Store Magleby Blomster meget økobevidste. Det grønne affald bliver smidt ud på marken, så bondemanden kan pløje det ned, gartneriet er selvforsynende med grønt til kranse, og så har Store Magleby Blomster startet et samarbejde med Too Good To Go, hvor blomster, der nærmer sig sidste salgsdato, bliver solgt billigt, så de kan ende deres dage i en stue fremfor på marken.

Store Magleby Blomster er blevet en lille oase. Det udnytter de til at hjælpe andre ved at tage mange virksomhedspraktikanter ind, der har været nede med stress eller haft nogle udfordringer.

”Der er plads til, at man kan gå ud i planteskolen og luge noget ukrudt i fred. Hvis man har haft rod i hovedet, så er det smaddergodt at gå og nippe og vande,” fortæller Christina.

”Det er hjælp til selvhjælp at arbejde med levende planter,” tilføjer Lisa.

Store Magleby Blomster har også en kommende blomsterdekoratør elev, Nanna, som I snart vil kunne møde i butikken.

Du kan besøge Store Magleby Blomsters nye flotte hjemmeside og webshop her

Læs også: Blomstrende start i Store Magleby