Store biograffilm optaget i Dragør

Spørger man om spillefilm optaget i Dragør får man mange forskellige svar afhængig af alderen på den man spørger. Af særligt kendte film kan blandt mange nævne ”Sommerglæder”, ”Alle mand på dæk”, ”Op med lille Martha”, ”Skarpe skud i Nyhavn”, “Frk. Nitouche” og ”I Jomfruens tegn”. Flere scener i de omtalte film er optaget i Dragør.

I sommeren 1953 skrev pressen om den planlagte film: Saga opbygger de to familiers lysthuse med tilhørende haver ved sit atelier, men en del af optagelserne finder sted i kolonien “Søvang” på Amager; i filmen kaldes den “Søfryd”, for at handlingen ikke skal blive lokaliseret.

”Ved Kongelunden” – Premiere oktober 1953

En af vore mange lokale foreninger viste i Dragør Bio i februar 2019 filmen ”Ved Kongelunden”. Gensynets glæde og hver gang opdager man en ny vinkel eller lokalitet, fordi nu ved man, at det skal man også kigge efter.

Flere lokale fortæller, at de fulgte levende med i optagelserne. Hvor er dette klip fra? Er det fra en vej i Søvang eller er orkesteret optaget på Hollændervænget, som også er nævnt?

Det kun 10 år gamle filmselskab Saga Studio arbejdede i 1953 på en folkelig film med arbejdstitlen ”Der sker ingeting i Danmark”. Senere blev arbejdstitlen ”Københavnerliv”, ”Sønden for Langebro” og ”Ved Kongelunden skal brylluppet stå”.

Men det endte som bekendt med den korte titel ”Ved Kongelunden”, selv om mange ofte kalder filmen ”Der kommer altid en sporvogn”.

Man ønskede, at filmen skulle foregå i et ærkedansk miljø med solskin. Kolonihavemiljø, lidt om naboforhold, et ungt par og gerne noget i stil med Fy og Bi.

At man så får skuespillerne Ib Schønberg, Henry Nielsen, Dirch Passer, Ove Sprogøe, Buster Larsen, Louis Miehe-Renard, Birgit Sadolin og Kate Mundt til at medvirke, så er der lagt op til en succes.

Handlingen udspiller sig omkring kolonihavenaboerne murer Rasmussen og tjener Olsen. Rasmussens søn og Olsens datter har et godt øje til hinanden.

I en rigtig film, skal der opstå problemer. Det gør der også, men som altid ender det godt.

Optagelserne

Meget er optaget på Sydamager. Man ville godt optage scenerne med kolonihaverne i Søvang, men for tit måtte man afbryde på grund af flystøj.

Man valgte at lave en del optagelser på vejene, men de lange optagelser i kolonihaverne blev foretaget i Gentofte. Her havde filmselskabet bygget seks kolonihavehuse tæt ved studierne på Annettevej.

Ved Saga Studierne på Annettevej i Charlottenlund byggede man en række kolonihavehuse og den lånte sporvogn blev opstillet ved siden af.

Fra Københavns Sporveje havde man lejet en udrangeret bivogn nr. 1238, der var bygget i 1903 til 24 siddende og 37 stående passagerer.

Sporvognen, der stod i Enghave Remise, blev den 11. juni 1953 overflyttet til Svanemølle Remise, hvor Falck hentede den på en blokvogn.

Direkte adspurgte fortalte Ove Sprogøe for mange år siden, at de lånte sporvognen i tre uger. Så var optagelserne færdige og 1. juli 1953 fik sporvejene bivognen retur. Året efter blev den ophugget.

Scenen, hvor Dirch Passer og Ove Sprogøe synger den meget kendte ”Der kommer altid en sporvogn og en pige til” er optaget på Brønshøj Torv ved linie 2’s endestation. Man havde optagelsen ”i kassen”, men optagelsen blev ødelagt og endnu engang måtte man en tur til torvet. Mange hundrede mennesker overværede begge optagelser.

Det kendte filmklip hvor Dirch Passer og Ove Sprogøe synger, den senere så kendte sang, om ”Sporvogne og pigen” er optaget på Brønshøj Torv ved endestation for linie 2 og 8.  

Søvang og Det ældre Dragør

1953. Søvangs badebro. Kun dette år var der som et forsøg opstillet et iskagehus midt på broen. Marketender Børge Andersen tabte penge på arrangementet. Badegæsterne havde ikke penge med.

I filmen øver det lokale orkester sig på en badebro. Her er det både Dragør Søbad og Søvangs badebro, der er brugt. I 1953 havde den lokale marketender Børge Andersen i Søvang opstillet et lille iskagehus midt på Søvang badebro. Det ses tydeligt i filmen.

Mange genkender også området ved Fælledvej, som man ser i flere optagelser.

Krydset Fælledvej – Krudttårnsvej, som er let genkedeligt. Henry Nielsen kommer ad Fælledvej og Ib Schønberg kommer ad Bachersmindevej, som vejstykket blev omdøbt til i 1965.

Der er flere glimt fra Strandlinien og Dragør havn og Strandhotel i lidt ældre udgave er let genkendeligt.

Selv om Dragør Strandhotel på Strandlinien 9 er ombygget mange gange, er omgivelserne også let genkendelige.

Flere havde lokalkendskab

Direktør John Olsen, der havde stiftet Saga Film, kendte lokaliteterne. Hans svigerforældre boede i Søvang.

Ove Sprogøe og hustruen Eva købte i 1955 ”Remmerhus” på Tømmerup Stationsvej 6. Et større murermesterhus fra 1914, der havde tilhørt en pensioneret jordemoder. Inden havde de på cykelture kigget på flere huse i Dragør, da de ville have mere plads til deres nu tre sønner.

Men et hus på 200 m2 med kælder til 55.000 kr. fristede, selv om ”toilet” var af den ældre type ude i gården. Familien Sprogøe nåede at bo i huset i tæt ved 50 år.

Der findes mange klip fra filmen på nettet. Nedenunder kan du se nogle udvalgte:

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?