Dragør drømme: David vil dømme Champions League-finalen i 2041

Ambitionerne er store, og passionen for spillet lyser ud af 13-årige David Hvillum, som hver weekend fordeler frispark, hjørnespark og indkast, når Dragør Boldklubs ungdomshold spiller kampe.

David Hvillum drømmer stort og vil gerne dømme Champions League finalen i fodbold – engang når han bliver voksen. Privatfoto

Af Henrik Hvillum/redaktionen

”Hvis jeg selv skulle vælge, så vil jeg gerne dømme enten en Champions League- eller en VM-finale. Det er jo det største man kan opnå”, lyder det selvsikkert fra den unge mand, som altså har store ambitioner om at repræsentere Danmark og Dragør på den helt store fodboldscene.

For godt et år siden blev dommerdrømmen vakt til live hos David Hvillum, som til daglig går i 6.klasse på St. Magleby Skole. Den lokale klub søgte efter frivillige til at dømme under det traditionsrige pinsestævne i Dragør, og det pirrede tilsyneladende nysgerrigheden.

Først skulle man dog igennem et forberedende kursus, som viste sig at være både lærerigt og en tændstik til ambitionerne. Efter adskillige kampe ved førnævnte pinsestævne var der nu en grobund for en ny måde at være en del af fodboldverdenen på.

Davids passion for spillet eksisterede nemlig allerede, men som spiller var et fyrigt temperament ofte i vejen for succesoplevelserne. Men i dommergerningen har han tilsyneladende fundet sin hjemmebane:

“Jeg kan godt lide, at det er mig, der bestemmer ude på banen. Det er også fedt, at jeg får lov til at vise, at jeg kender reglerne, og at jeg kan mærke det, når det går godt i en kamp”, fortæller David om motivationen bag sit tidlige karrierevalg.

Og nu bruger han så adskillige timer hver weekend på at dømme 8-mandskampe for både piger og drenge i sin hjemby. Det er typisk kampe fra U9 og op til hans egen nuværende årgang, U13, som får besøg af ”drengen med fløjten”.

David i aktion på banen i Dragør. Privatfoto.

”Det her er en U8-kamp, ikke Champions League-finalen!”

De gode oplevelser og ros fra både klubkammerater og modstandere har heldigvis været i overtal indtil nu. Men under pinsestævnet i Dragør sidste år oplevede han en højrøstet træner, som havde set sig sur på både sine egne spillere, modstanderne OG dommeren. Da det blev for meget, gik den dengang 12-årige dreng roligt, men bestemt over til den overtændte mand på sidelinjen og sagde, at det her altså var en U8-kamp og ikke Champions League-finalen.

“Så hørte jeg ikke så meget mere til ham i resten af kampen”, bemærker David Hvillum tørt…

I Dragør Boldklub er man meget glade for, at der er interesse for at være dommer blandt et af byens unge mennesker.

“Vi er glade for, at David gerne vil dømme fodboldkampe, og vi vil gerne støtte ham og få ham ind i dommersystemet.

Hvis han har lyst til at fortsætte med det, og hvis han vil dygtiggøre sig yderligere, skal vi nok hjælpe ham”, lover Dragør Boldklubs ungdomsformand, Søren Karlsen.

 

Efterhånden er rygtet om den unge dommer ved at sprede sig blandt klubbens trænere, og det sker ofte, at holdene betaler ham lidt lommepenge for at dømme en kamp.

“Det motiverer mig selvfølgelig. Egentlig dømmer jeg jo kun, fordi jeg synes det er sjovt, men jeg er virkelig glad for, at jeg også får penge eller en sodavand for det nogen gange”, smiler han.

Kim Milton er mentor

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at de grundlæggende færdigheder til at kunne lede en fodboldkamp er på plads. Ingen ringere end den tidligere topdommer Kim Milton er nemlig en slags konsulent for David Hvillum.

“Min far kender Kim, og for nogle måneder siden mødtes vi på en café, hvor jeg fik en masse tips og gode råd til, hvordan man bliver en god fodbolddommer. F.eks. skal man altid huske at holde tommelfingeren ind til resten af hånden, når man peger, det giver mere autoritet. Det er også vigtigt, at man har helt styr på sit udstyr: Fløjte, kort, notesbog og sit tøj”, fortæller David Hvillum.

Og hos mentoren er der da også tydelig glæde at spore over, at der er interesse for at føre dommerfaget videre. Også selv om det ikke nødvendigvis udløser en tjans til en Champions League-finale eller en VM-slutrunde, som Kim Milton selv fik i sin karriere.

“Generelt er der mangel på gode fodbolddommere, og derfor glæder jeg mig over, at der er unge mennesker, som har det samme ønske som jeg, nemlig at blive så god en dommer som muligt. Jeg fik mange gode oplevelser i min tid, og jeg håber selvfølgelig, at David får det samme. Jeg er sikker på, at det nok skal lykkes for ham at blive god, hvis han arbejder hårdt for det, tror på sig selv og griber de chancer han får”, siger Kim Milton, som to gange blev kåret til ”verdens bedste dommer”.

 

Der er endnu et stykke vej til Kim Miltons niveau for den 13-årige Dragør-knægt, men mindre kan også gøre det i første omgang. I øjeblikket spiller hans egen årgang 8-mandsfodbold, men efter sommerferien skal man for første gang prøve kræfter med ”rigtig” 11-mandsfodbold.

“I 8-mandsfodbold spiller man f.eks. ikke med offside, men det glæder jeg mig til at prøve at dømme. Det bliver sikkert lidt hårdt at skulle løbe rundt på så stor en bane, men det skal jeg nok klare. Og så vil jeg gerne være medlem af en dommerforening, for der har man kontakt til andre med samme interesse, og desuden er der mulighed for, at man kan få en bedømmer ud til de kampe, jeg dømmer. Det kunne jeg godt tænke mig at få”, slutter det unge dommertalent.

Seneste artikler

 

Fik du læst?