Dragør Museumsforening havde indbudt medlemmer og andre interesserede til ”Vandrehistorie” torsdag den 25. april 2019 kl. 19.00. Emnet var Dragør Skole.
Museumsforeningens formand Martin Hans Borg bød velkommen til de fremmødte i skolegården.
Af Dines Bogø
Martin behøvede ikke nærmere at præsentere: Arkivleder Henning Sørensen og cand.mag. Tina Høegh Nielsen, begge fra Historisk Arkiv på Stationsvej 5.
Titlen på aftens tur var meget passende. ”Vandrehistorie”. Tina og Henning indbød til en kort byvandring, hvor de fortalte om flere af de mange små skoler, der havde været i den gamle bydel.
Første stop var Von Ostensgade 2. Næste stop Hollandsfed, hvor den ældste skole havde ligget i 1700-tallet. I Zyftensgade fortalte Tina og Henning, at her ikke kun havde været almindelig skole, men også musikundervisning.
En lille finurlighed om spillelærerinden. Når der var en særlig anledning, fik eleverne små gaver. Gaverne var gemt rundt omkring i hjemmet. Ved at lytte til tempoet i det musikstykke, der blev spillet under gavejagten, kunne børnene få et hint om de var langt fra eller tæt på målet.
Flere steder på Fogdens Plads og i Lodsstræde havde der været skoler. Også Realskole. Sidste stop var i Blegerstræde 9, hvor man på muren kan læse om skolen, der både har været pige- og drengeskole. Skolen lukkede i 1920, da den nye ”Grå Skole” blev indviet på Vestgrønningen.
Dragør Skole, Vestgrønningen 5-11
Tilbage ved skolerne på Vestgrønningen bød Carsten Dinesen Maass indenfor i Den Gl. røde Skole. Her hørte vi lidt om, hvad der havde været i de forskellige lokaler og Henning nævnte, at der var en plade på nordsiden af skolen, der fortalte om bygningen.
I aulaen i ”Den nye Røde Skole” fra 1954 fik deltagerne en kort dias-gennemgang om de fire skolebygninger på Vestgrønningen. Der blev vist fotos fra den store lokalsamling på Historisk Arkiv.
Dragør Skole, Vestgrønningen 5-11.
Tina afsluttede med at fortælle om arkitektur, opbygning af skolesystemet historisk og hun gav flere eksempler på tidligt kommunalt skolebyggeri i København.
Deltagerne blev kraftigt opfordret til at fortælle om deres egen skoletid i Dragør til Historisk Arkiv.
Martin sluttede på vegne af deltagerne af med en velment tak til Tina og Henning.