4. maj mindes på Amager

Årsdagen for Danmarks befrielse er blevet markeret i Dragør hvert tiende år siden 1945.

I 1995 blev Frihedsbudskabet afspillet ved et større arrangement på Færgevej, hvor tidligere modtandsmand Axel Lange (Korps Aagesen) også talte.

4. maj 2005. Flere af de køretøjer, der deltager i kortegen, har været med i flere aktioner 1943-45. Ofte ser man køretøjer vedligeholdt af danske entusiaster ved arrangementer i Normandiet 6. juni. (Foto: Dines Bogø).

Af Dines Bogø

4. maj 2005. Veteranfly sendte hilsen til Dragør på befrielsesdagen. Måske kommer Zonens berømte KZ IV fly ”Folke Bernadotte” forbi til næste år, da det glippede ved afsløringen af ”facaden på Hollænderhallen. (Foto: Dines Bogø).

I 2005 dannede Dragør Færgehavn rammen om et meget stort arrangement. Borgmester Asger Larsen og forsvarsminister Søren Gade talte og flere orkestre spillede. Der var overflyvning af veteranfly inkl. det berømte Zone-fly KZ IV fra 1944.

Forsvaret fremviste mange former for udstyr og dengang var det endnu muligt at klappe ”Rulle Marie” fra kasernen på Fælledvej.

4. maj 2005. En ældre udgave af ”Rulle Marie”. Hun er blevet moderniseret, men fremvises ikke på samme måde mere af sikkerhedsmæssige grunde. Afdelingen EOD ”Explosive Ordance Disposal”, der har ”Rullemarie”, ligger fortsat i Dragør. (Foto: Dines Bogø).

Danmarks Radio og TV2 sendte fra begivenheden og Dansk Militærhistorisk Køretøjs Forening stillede med et stort antal køretøjer.

4. maj 2005. Detaljer er der også sørger for. (Foto: Dines Bogø).

I mange år har foreningen markeret 4. maj med kørsel i kortege til Frihedsmuseet i Churchillparken.

4. maj 2005. Mandskab på køretøjer er selvfølgelig passende iklædt originale uniformer fra 2. verdenskrig. (Foto: Dines Bogø).

I flere år foregik starten fra Dragør havn, men i de senere mange år er startpunktet flyttet til Amager Landevej ud for Ove Sprogøes tidligere villa.

Kronprins Frederik havde ønsket at køre med i kortegen, men blev forhindret, da han deltog i mindehøjtideligheden i Aarhus for de tre terrordræbte børn.

2020

Mon ikke 4.-5. maj i 2020 vil blive markeret på en særlig måde i anledning af det er 75 års dagen. Måske kunne man igen lokke Militærhistorisk Køretøjs Forening til igen at starte i Dragør. Det vil jo være fint, hvis kronprinsen så fortsat ønsker at være med i kortegen?

Militærhistorisk Køretøjsforening kørte fra Amager Landevej til Churchillparken den 4. maj 2019 kl. 18.37. (Fra film: Dines Bogø).

Måske kunne man lægge turen forbi den restaurerede museumsbygning på Strandlinien med museumskutteren Elisabeth tæt ved?

Dragør har mange relationer til forsvaret, så mon ikke man kunne genskabe nogle af de mange aktiviteter fra 2005?

4. maj 2005. Landsdækkende mediedækning var på plads. (Foto: Dines Bogø).
 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?