Dragør er danmarksmester i langsom byggesagsbehandling – nu er det nok!

Vil du bygge i Dragør, bør du væbne dig med en engels tålmodighed. Vi har nemlig landets længste ekspeditionstid på byggetilladelser, og det har skabt stor utilfredshed hos både private og erhvervsliv. Allan Holst (A), der er formand for By- Erhvervs- og Planudvalget, forventer at behandlingstiden i løbet af 2019 kommer væsentligt ned.

Byggepladserne i Dragør sætter danmarksrekord i ventetid på sagsbehandling hos Kommunen. Foto: DragørNyheder.dk

Af Pia Melander Guilbert

13 måneder måtte Thomas og Clara Holst vente fra de havde købt en grund på Nordre Engvej og revet det eksisterende hus ned, til byggetilladelsen kom.

– Ud over at det administrative tog utrolig lang tid, røg vi også ud i en nabohøring, selvom vi i første omgang havde fået at vide, at vores planer overholdt lovgivningen, fortæller Thomas. I mellem tiden måtte parret bo hos Claras forældre.

En ny undersøgelse foretaget af Dansk Byggeri viser da også, at Dragør er Danmarks langsomste kommune, når det kommer til at behandle byggetilladelser. 141 dage tager det i gennemsnit. Til sammenligning klarer Danmarks hurtigste kommune, Vallensbæk, det administrative på fem dage, mens den gennemsnitlige behandlingstid for samtlige kommuner ligger på 46 dage.

Paradokset om erhvervslivet

Også i er erhvervslivet er man utilfredse med den langtrukne sagsbehandling.

– Har du et større byggeprojekt, skal håndværkerne bestilles et helt til et halvt år før. Det er dyrt, når byggeriet så bliver forsinket, fordi man skal vente på byggetilladelsen, konstaterer Søren Hvalsø, der må betragtes som Dragørs vel nok største bygherre med virksomheden Hvalsø Holding. Han undrer sig over, at kommunen på den ene side vil gøre alt muligt for erhvervslivet, og på den anden side ikke formår at have en anstændig tidsramme for byggegodkendelse.

Entreprenør Søren Hvalsø er ikke begejstret for Kommunens langsommelige sagsbehandling som han mener er direkte skadeligt for byens økonomi. Nu kigger han selv uden for Dragør når der skal vælges nye projekter.  Foto: DragørNyheder.dk

– Da jeg for 15 år siden byggede erhvervslejemål på A.P. Møllers Allé, var der ingen problemer, og kommunen var meget begejstret. Jeg bor selv i Dragør, og det ville være oplagt at bygge mere her, men jeg orker det ikke, når jeg ser alle de problemer, der opstår for andre bygherrer, konstaterer Søren Hvalsø, som ikke oplever lignende problemer, når han bygger i andre kommuner:

– I nogle kommuner er det ligefrem gratis at søge om byggetilladelse. I Dragør tager de sig godt betalt, derfor burde det også være muligt at outsource behandlingen, hvis der ikke er hænder nok i Teknisk Forvaltning.

Eksplosivt flere sager kombineret med generationsskifte

Formand for By- Erhvervs- og Planudvalget, Allan Holst, medgiver, at sagsbehandlingen på byggetilladelse gennem et stykke tid, har været længere end normalt. Det skyldes flere ting:

–  Generelt har vi haft eksplosivt flere sager end normalt. Det er positivt, at både erhverv og private vil etablere sig i Dragør, eller vil modernisere deres bygninger. Men vores sagsbehandlingsteam udvides ikke som følge af aktuelle pukler. Det i sig selv giver ventetid. Samtidig har vi haft et generationsskifte i vores team, hvor både rekruttering og introduktion også medfører en lidt lavere kadence i en periode, forklarer Allan Holst.

Formand for By- Erhvervs- og Planudvalget, Allan Holst (A). Foto: Dragør Kommune

Han nævner desuden, at ny lovgivning kræver, at en sag om ansøgning skal være fuldstændig i orden, inden den behandles, hvilket gør dialogen mellem ansøger og forvaltning mindre smidig.

– Samtidig er det sådan, at flere ansøgere ønsker at gå lidt “ud over kanten”. Dvs. vi har flere dispensationssager, som skal behandles politisk, og så har vi flere klagesager end normalt. Typisk klager fra naboer over indbliksgener.

Mange af de udfordringer, du nævner, har de vel også i kommuner med langt kortere behandlingstid?

– Selvfølgelig er alle kommuner udsat for de samme ting, som vi har været udsat for. Men ikke på samme tid, som det er sket for os. Det er i hvert fald det, jeg hører, når jeg taler med mine kolleger, begrunder Allan Holst.

Målet er 50-60 dage
At dispensationer skal behandles politisk, er noget der undrer Søren Hvalsø, som oplever at Teknisk Forvaltning i andre kommuner sagtens kan klare den opgave. Til det svarer Allan Holst:

– Tidligere har forvaltningen kunnet dispensere inden for nogle fornuftige rammer. Men der har fra visse partiers side været ønske om, at dispensationer enten ikke skal gives, eller at de skal behandles politisk. Det øger sagsbehandlingstiden væsentligt, da udvalget kun holder møde en gang om måneden. Personlig synes jeg, det er ærgerligt, da dispensationer er et anerkendt redskab i byggesagsbehandling, netop for at kunne have en mere smidig, og dermed hurtigere, sagsbehandling.

Hvad gør kommunen for at nedbringe behandlingstiden?

– Vi har i perioder hyret konsulentbistand til byggesager for at komme ned i bunkerne, svarer Allan Holst og fortsætter:

–  Målet er at komme ned på 50-60 dages behandlingstid, og det er forvaltningens forventning, at vi er i bund med sagerne hen over sommeren. I øvrigt er de 141 dages gennemsnitlige behandlingstid målt i 2018.  Allerede ved starten af 2019 er vi nået væsentlig længere ned.

Hvordan vil I gøre det?

– Blandt andet har vi pt. omfordelt nogle lønmidler, så vi kan gøre en ekstra indsats.
Samtidig har hele denne problemstilling givet mig den overvejelse, at vi bør have en pulje i budgettet fremadrettet, så vi kan klare de pukler, der måtte opstå, og derved fastholde en jævn sagsbehandlingstid. Kommer der ikke en pukkel, bliver pengene jo ikke brugt, slutter Allan Holst.

Se opgørelsen over samtlige kommunernes behandlingstid på byggetilladelser her:

https://www.danskbyggeri.dk/analyse-og-politik/barometer/2019/barometer-nr-52019/

På Dragør Kommunes hjemmeside fremgår det, at byggesagsgebyret i 2019 ligger på 670,- i timen. Læs mere på : https://www.dragoer.dk/borger/flyt-byg-og-bo/naar-du-skal-bygge/

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?