Historisk boom i boligudbuddet

På blot et år er udbuddet af huse og ejerlejligheder steget henholdsvis 10 og 32 procent, viser nye tal fra Boligsiden. Årsagen til stigningen skal blandt andet findes i et rekordstort antal boliger, der er sat til salg i årets første fire måneder.

Foto: Boligsiden

I løbet af 2019 er der blevet sat rekordmange boliger til salg, og det samlede udbud for huse og ejerlejligheder ligger nu henholdsvis 10 og 32 procent højere end for blot et år siden, viser Boligsidens udbudstal for primo maj. Det betyder, at boligkøberne lige nu har usædvanligt meget at vælge imellem, skriver Boligsiden i en pressemeddelelse.

Amager følger med

Københavnsområdet trækker godt op i statistikken. DragørNyheder spurgte indehaver og ejendomsmægler Dennis Aasted Andersen fra EDC/Poul Erik Bech om tendensen er den samme på Amager;

– Det er en generel udvikling vi ser i Københavnsområdet, og specielt på Amager, da der er mange projektbyggerier, som konkurrere med den ”almindelige boligmasse”.

– Pga. de økonomiske stramninger fra den finansielle sektor, ser vi længere liggetider, da køberne ikke kan købe for samme beløb, som de kunne tidligere – og derfor har vi et stigende udbud, da der er længere imellem køberne.

– Der er fortsat mange tilflyttere til Amager, men det er ikke tilsvarende de antal boliger der er til salg samt priserne fortsat er ved at sætte sig, efter vi har haft mange år med stigende boligpriser, hvilket gør, at reallønnen kontra stigningen i boligpriserne ikke hænger sammen eller matcher hinanden.

– Vi forventer fortsat at huspriserne stiger i 2019 og 2020. Ejerlejlighederne er en anden snak, da vi har set faldende priser. Det skyldes både det større udbud men også statens konsekvens af, at der i 2020 kommer en stigning i grundskylden, hvilket gør det dyrere for folk at sidde i en ejerlejlighed efter 2020, konstaterer Dennis Aasted Andersen.

Flere boliger til salg og færre handler

Ifølge Boligsiden skal en anden del af forklaringen findes i, at stigningen i nye boliger til salg er forholdsmæssigt højere end stigningen i antal handler i 2018 og 2019, og det giver samlet en større pulje af huse på markedet.

”Den helt store forskel i udbuddet af ejerlejligheder versus huse er salget. På husmarkedet lå vi i første kvartal over sidste års niveau, mens det modsatte gør sig gældende for ejerlejlighederne. Sælgerne strømmer dog stadig ud på markedet i håbet om at kunne ride med på bølgen af høje salgspriser. Men jo større udbuddet bliver, jo bedre kort får køberne på hånden i en forhandling, og det har vi allerede set påvirke priserne i hovedstaden,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Boliger udbudt primo maj 2019:

VILLAER & RÆKKEHUSE

REGION ANTAL BOLIGER UDBUDT ÆNDRING SENESTE MÅNED ÆNDRING SENESTE ÅR
Hele landet 38.413 6,6 % 10,3 %
Hovedstaden 6.039 9,5 % 9,6 %
Midtjylland 9.818 6,3 % 14,1 %
Nordjylland 5.766 4,4 % 16,3 %
Sjælland 6.884 6,8 % 8,6 %
Syddanmark 9.906 6,3 % 5,1 %

EJERLEJLIGHEDER

REGION ANTAL BOLIGER UDBUDT ÆNDRING SENESTE MÅNED ÆNDRING SENESTE ÅR
Hele landet 9.089 9,7 % 31,9 %
Hovedstaden 4.922 7,6 % 36,8 %
Midtjylland 1.586 6,6 % 22,0 %
Nordjylland 803 4,8 % 28,5 %
Sjælland 727 22,6 % 38,7 %
Syddanmark 1.051 21,4 % 24,7 %

(Kilde: Boligsiden)

 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Lokal farvehandel på museum

En ny fotoudstilling sætter fokus på helt særlige butikker. Dragør Nyt har talt med en af skaberne, der forklarer, hvorfor en helt speciel Dragør-butik er med.

 
 

Fik du læst?

DMI advarer om risiko for skybrud. Arkivfoto: TorbenStender.

Risiko for skybrud i hovedstadsområdet

DMI har udsendt en varsel om lokale skybrud i hovedstadsområdet fra fredag den 12. juli kl. 20.00 til lørdag den 13. juli kl. 20.00. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, advarer om potentielle oversvømmelser og opfordrer til ekstra forsigtighed. Ifølge DMI’s prognoser kan kraftige regnskyl medføre alvorlige oversvømmelser, som især kan ramme veje.

Læs mere »