Kay Bojesen og Otto Leisner

I 1957 dukkede Otto Leisner op på skærmen i ”Pladeparade”. Måske kan man sige, at Kay Bojesens lille smilende abe efter den dag for alvor blev landskendt?

Fra Tv-udsendelsen ”Pladeparade”. Det er familiens Leisners egen lille smilende Kay Bojesen abe, der ses ved siden af programsekretær Otto Leisner i studiet.

Af Dines Bogø

Sølvsmed, formgiver og designer Kay Bojesen (1886-1958) nåede, at opleve at hans lille abe blev rigtig populær.

Foran forretningen i Bredgade 47 havde Kay Bojesen opstillet fire gardere, som en hyldest til Kong. Chr. X, da denne kunne fejre sin 70-års fødselsdag den 26. september 1940.

Kay Bojesens lille abe

I 1951 lavede han aben som en lille morsomhed til en børnemøbeludstilling. Det er en knage der hænger i en arm og så kan man hænge sit overtøj på abens anden arm og benene.

Senere er aben kommet i en miniudgave og to større udgaver (mellem og stor).

Kay Bojesen foran forretningen, hvor han i 1951 i hånden har nyheden, den lille smilende abe udført i teak og limba.

Der er lavet enkelte meget store aber på bestilling.

I 1922 lavede Kay Bojesen de første fire stykker legetøj i træ. Han forklarede det med, at han søn på tre år var lidt hårhændet ved det legetøj, han havde fået. Der skulle laves noget mere solidt legetøj til børn.

Næst efter aben er det garderne, som man husker fra Kay Bojesens produktion. De første seriefremstillet er fra 1942. 22 cm høje. En officer med sabel samt tre gardere, der holder en tromme, et flag og et gevær. Livgarder i galla fremstilles også i 100 cm og 77 cm. (Foto: Dines Bogø. 2. maj 2019, Trapholt, Kolding).

Efterfølgende er det blev til et utal af figurer, biler, skibe, gyngeheste, klodser og meget mere.

Måske Kay Bojesens abe i ”Kålmarken” i Store Magleby? (Foto: Dines Bogø).

Museer med særudstillinger om Kay Bojesen

Kay Bojesens træarbejder er blevet et samleobjekt. Mange private har store samlinger ofte med finurligheder. F.eks. en figur, der kun er lavet i et eller meget få eksemplarer.

2. maj 2019. Sporvogn, tog, biler, kraner, busser. Eksempler på Kay Bojesens legetøj vist på Trapholt. (Foto: Dines Bogø).

Vi har set udstillingerne på Søllerød Museum, Sophienholm og nu senest den nuværende på Trapholt i Kolding.

Er vi på Golfbanen på Kalvebodvej? (Foto: Dines Bogø).

Ikke to udstillinger er ens. Forskellige samlere, der udlåner og hvert museum har deres egen vinkel på en udstilling.

2. maj 2019. Lille udvalg udstillet påTrapholt. (Foto: Dines Bogø)

Otto Leisner

Når man ser en lille smilende abe, plader, pladeafspiller, pladeomslag og en glad Otto Leisner med pibe, siger man for sig ”Pladeparade” i Statsradiofonien.

Som Kay Bojesen var Otto Leisner også et legebarn. I sine pladeparader kunne Otto Leisner finde på at iklæde de små smilende aber et eller andet med relation til de grammofonplader han afspillede.

Det var damerne i kostumeafdelingen der fremstillede tøj til aben. F.eks. sømandstøj, hvis sangen var ”Skibet skal sejle i nat”.

Otto Leisner (1917-2008) blev gift med Ruth i 1948 og to år efter brylluppet købte de huset på Hollændervej 1 i Dragør.

Det var Otto Leisners egen aben han havde medbragt en dag. Hjemme havde Ruth hængt aben i en Le Klint Lampe ved klaveret.

2. maj 2019 på Trapholt. Stor flot Kay Bojesen udstilling. Der er flere muligheder for små og store børn til at udfolde sig. (Foto: Lene Bogø).

Du kan læse mere om udstillingen med Kay Bojesen på Trapholt her

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?

Rekordløb i sidevind og høj sol

Flere professionelle ryttere fra norske Uno-X besøgte i weekenden Amager. Den tidligere verdensmester Amalie Dideriksen kom direkte fra Belgien med friske topresultater, og løbet blev det hurtigste siden klubbens grundlæggelse

Læs mere »