Skal Sofie fra Dragør være Årets Lokale Ildsjæl?

Hun står bag foreningen ”Forsvundne Personer”, der har over 63.000 medlemmer på Facebook og rykker ud i hele landet, når nogen er meldt savnet. Nu er Sofie Sønderup fra Dragør med i opløbet om at blive Årets Lokale Ildsjæl. Præmien på 25.000 kroner vil hun donere til ”Forsvundne Personer”, og du kan stadig nå at stemme på hende.

Af Pia Melander Guilbert

Så sent som i nat blev Sofie Sønderup ringet op af en pårørende, og hun bruger stort set hele sin fritid på at være frivillig i foreningen ”Forsvundne Personer.”

– Min telefon står altid åben, undtagen i arbejdstiden, konstaterer Sofie, der er ansat som dyrepasser i en lokal børnehave.

En forsvunden teenager

Det hele startede for otte år siden, da et familiemedlem ikke kunne komme i kontakt med sin teenagedatter.

– Politiet ville i første omgang ikke gøre noget, for det er ikke usædvanligt at en teenager forsvinder i kortere tid, men det er meget svært at acceptere, når man er en bekymret forælder. Derfor lavede jeg en efterlysning på Facebook. Dengang var Facebook slet ikke så udbredt som i dag. Alligevel så utroligt mange mit opslag, blandt andet den forsvundne datter, som selv ringede til sin mor og undskyldte, at hun ikke havde givet lyd fra sig, fortæller Sofie.

Samarbejder med politiet

Kort efter oprettede Sofie Facebook-gruppen ”Forsvundne Personer,” der nu har over 63.000 medlemmer, og er blevet registreret som en forening med bestyrelse og 14 indsatsledere fordelt over hele landet.

– Ja, vi tager endda Mobile Pay, fortæller Sofie og griner.

Sofie holder øje med politiets døgnrapport og deler for eksempel med ”Forsvundne Personer”, hvis politiet efterlyser nogen på sociale medier. Når pårørende til forsvundne personer selv kontakter Sofie, taler hun typisk med flere medlemmer af familien, inden hun sætter en efterlysning i gang.

– Vi skal altid være sikre på, at den pårørende har reelle hensigter med efterlysningen, og at det for eksempel ikke handler om, at en kvinde er gået under jorden for at komme væk fra sin mand, og vi så hjælper ham med at finde hende. Alt vores arbejde foregår i øvrigt i samarbejde med politiet, pointerer Sofie.

Stolt af lokal opbakning

For nyligt holdt ”Forsvundne Personer” kursus her i Dragør, og Sofie er meget stolt over alle de ressourcer, foreningen fik stillet til rådighed.

– Vi fik lov til at benytte Bachersmindelejren gratis, og al forplejning kom fra restauranter og private i Dragør. Min erfaring er, at folk er utroligt gode til at hjælpe, hvis der er en frontløber, som fortæller, hvad der skal til.

Kurset varede hele weekenden og handlede om at gøre foreningens indsatsledere endnu bedre klædt på til at lede de frivillige.

– Dukker der 2-300 frivillige op for at hjælpe, har politiet ikke ressourcer til at instruere dem. Derfor er det vigtigt, at der er en indsatsleder, som står for den overordnede koordinering og samarbejdet med politiet. Vi har indsatsledere over hele landet, så er der brug for hjælp på Fyn, i Jylland eller på Bornholm, kan jeg ringe til en af de andre.

Tre af ”Forsvundne Personers” 14 indsatsledere kommer fra Dragør.

– Det synes jeg siger en del om det lokale overskud, tilføjer Sofie

Drømmen om en gummibåd

Vinder Sofie konkurrencen om at blive Årets Lokale Ildsjæl, vil hun straks give præmien på de 25.000 videre til foreningen ”Forsvundne Personer.”

– Der er så meget, vi kunne gøre bedre, hvis vi havde flere penge. Blandt andet kunne jeg godt tænke mig, at vi havde vores egen gummibåd, da en stor del af vores eftersøgning foregår til vands, og vi ofte er nødt til at leje os til udstyr. Jeg vil også gerne kunne uddanne flere medlemmer og kunne sende hundetjenesten hurtigere afsted. Kort sagt mangler vi ikke formål at bruge pengene til, konkluderer Sofie.

Om konkurrencen Årets Lokale Ildsjæl

Konkurrencen er stiftet af Go´On, en kæde af tankstationer med mottoet ”Holder de lokale kørende.” Den indledende runde varer indtil fredag d. 31. maj. Herefter går de fem finalister, der har fået flest stemmer videre til finalen ved en ny afstemning, der slutter d. 4. juni.

Stem på Sofie Søndergaard ved at klikke på billedet nedenunder:

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?