Ugens tip fra naturskolen: Oldenborren er ikke farlig – bare irriterende

Når det bliver skumring, flakser den store, bevingede oldenborre omkring – og den har ingen sans for din privatsfære.

Almindelig olderborre kendes på sine rødbrune vinger og sin “haletorn”. Oldenborrens larve lever tre år i jorden, inden den forpupper sig. Den voksne oldenborre kommer først frem om foråret det fjerde år.

Du har garanteret allerede mødt den, den bevingede og ganske nærgående bille. Der er nemlig rigtig mange af dem i Dragør om sommeren, og de kan nemt forstyrre en aftengåtur på strandengene med deres anmassende natur. De kan opfattes som aggressive og farlige, fordi de flyver tæt på (og direkte ind i) dig, men i virkeligheden er de harmløse og helt ufarlige. De har bare ingen sans for din privatsfære.

Oldenborrerne lever det meste af tiden under jorden, men de sværmer ved skumringstid. Du oplever dem typisk fra april til juni. De findes i hele landet, men der er flest af dem her på de østlige egne.

Hvert fjerde år er oldenborreår

Selvom du ikke behøver at være bange for oldenborren, så har den gennem tiden været en ganske frygtet bille. Larverne ødelagde landbrugets afgrøder ved at gnave i rødder og rodfrugter. I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet betalte staten et beløb per indsamlet bille og larve for at bekæmpe skadedyrene.

Hvert fjerde år siger man, at det er oldenborreår, fordi oldenborrens livscyklus varer fire år. Hvis der var mange oldenborrer et år, ville der blive lagt mange æg, og først efter fire år ville oldenborreæggene være klar til at sværme som voksne biller. I dag er billerne knap så talrige som tidligere.

Seneste artikler

 

Fik du læst?