Filmperler optaget i Dragør

Utallige spillefilm er optaget i Dragør. En af de film, som mange lidt ældre ofte nævner, er ”Op med lille Martha”. Der er flere længere scener optaget i Dragør. Bl.a. med mange lokale, der går i optog.

Her er ”Lille Marthas” politiske modstanderborgmester på vej fra Grønnevej ad Vestgrønningen til politisk møde.

Af Dines Bogø

Filmen er optaget i 1946 og beskrives som ikke mindre end Saga Studios forrygende danske ”Latter og Jubel-Orkan”. En udgiver finder på meget for at beskrive det man selv har lavet.

Et pigeband søger en kvindelig trommeslager. Helge Kjærulff-Schmidt klæder sig ud og bliver medlem af det lille orkester.

”Dameholdet” kommer fra ”Chr. Mølstedsgade”. Flere hundrede lokale deltog, mange bærende på plakater.

Martha, som trommeslageren kalder sig, bliver efterfølgende valgt ind i Rigsdagen, som ”kvindesagskvinde”. Den lokale politiske modstander er borgmesteren, der selvfølgelig er en mand af den gamle skole, der mener at kvinder skal lave mad og føde børn.

På rollelisten finder man bl.a. Lily Broberg og Preben Uglebjerg.

Et klip fra Store Magleby Jernbanestation og udsigt over Strandlinien med Dragør Badehotel i baggrunden.

Selvfølgelig er der en del forviklinger i stil med det man oplever i filmen ”Ingen er fuldkommen” fra 1959.

Der er længere scener fra Lybækstræde, Sønderstræde og Jens Eyberts Plads.

Filmen ender selvfølgelig lykkeligt med, at alle konflikter løses og ”de gode” får hinanden.

Altid hyggeligt at se Dragør fra ældre tid og så glæde sig over, at det er let genkendeligt.

Er der let genkendelige lokale med?

Stillbilleder er fra filmen ”Op med lille Martha” produceret af Saga Studio i 1946, nu udgivet på DVD og gengivet med tilladelse af Nordisk Film.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?