I denne uge fejrer Boligselskabet Strandparken i Dragør 60-års jubilæum. I forbindelse med jubilæet og for at markere de 60 år er der udgivet en flot illustreret bog på 88 sider.

Mange forbinder “Boligselskabet Strandparken” med ejendommene ved Møller Jensens supermarked på Krudttårnsvej. Men boligselskabet er meget mere.

Af Dines Bogø
Den første afdeling, af de i alt 10 afdelinger boligselskabet har opført i Dragør, er fra 1959. I alt 12 blokke med tre etager.

Forfatterne Wiebke Zickert, Flemming Nielsen og Lise Laursen har valgt også at bruge de tilnavne til de øvrige afdelinger, som er kendt af mange i Dragør.

Siger man Strandpark, Afdeling 2 ryster mange på hovedet. Siger man ”Kaninburene” eller ”Garagerne” er de fleste ikke i tvivl. Det lave byggeri fra 1966, der bl.a. har adresse på Sdr. Tangvej. 43 huse med haver.
Forfatterne har valgt at gøre det overskueligt ved at beskrive de enkelte afdelinger.

Afdelingerne
Afdeling 3 er daginstitutionerne, der ligger mellem Sdr. Røsevej og Tyrestien tæt ved Hvidtjørnsarealet. Børnehave, vuggestue og fritidshjem. I bogen er der en fin historisk beskrivelse om institutionspladser i Dragør. Man omtaler byggeriet og at fremtid på nuværende tidspunkt kan være lidt usikker.
Samtidig med, at man opførte institutionerne omkring 1973 blev afdeling 4 opført. Det er de to rækker bygninger med 106 boliger på østsiden af Rødtjørnen kaldes ”Gultjørnen”. Det er her man bl.a. finder et selskabslokale og vaskeri.

Forfatterne fortæller om boligselskabets samarbejde med “Sydstrandens Fremme”. Man benyttede Vængekvarterets badebro, der dengang lå ud for Rødtjørnen 76. Beboerne kunne købe badekort hos kasseren på Borgervænget.
Afdeling 5 er lidt nyere og af mange kendt som ”Matadorhusene”. De ligger vest og syd på Rødtjørnen.

Strandparken et stykke fra Krudttårnsvej
Der skulle gå otte år inden næste afdeling blev opført og det desuden et stykke væk fra de første fem afdelinger.
Afdeling 6 er kendt som Nordstrandparken lige over for kommunens nyeste skole på Hartkornsvej.
Året efter i 1985 etablerede man afdeling 7 på grunden, der er benævnt ”Klantanken”. På hjørnet af Kirkevej og Jægervej havde BP en tank, der skiftede navn til lavprisselskabet ”Klan”.
Afdeling 8 blev etableret ”helt ude i Søvang”. Kommunens store spændende historiske kvarter, der sidste år kunne fejre 100 års fødselsdag.

”Gummi Larsen” Jens Peter Larsen, hustru Erna Augusta og deres seks døtre boede på adressen Søvej 57.
Da Søvang i 1976 blev kloakeret benyttede man lejligheden til at lave vejdifferentiering samt ændre vej- og husnumre for næste samtlige parceller. I dag hedder ”Gummi-Larsens grund” Poppelvej 98. Her blev der i 1988 opført 10 boliger til erstatning for ”Villa Refugium”, der var opført i 1936.
Det var første gang, at Søvang blev præsenteret for en lidt anden byggestil end de hidtidige parcelhuse og sommerhuse. Der var livlig debat om byggeriet, som der senere også har været, når der er bygget tæt i Søvang
Afdeling 9 og 10
De to afdelinger er opført i 1989. Ikke mange er sikkert klar over, at de 57 boliger på Wiedergrunden er en afdeling (nr. 9) og ”Aktivitetshuset”, ud mod Kirkevej på Væverigrunden, er en anden selvstændig afdeling (nr. 10).
Wieders Væverier, der eksisterede frem til 1982, lå oprindelig i Store Magleby kommune med skel til nabokommunen Dragør.
I Wiedergården 1-63 er der boliger fra 1-rum til 4-rum. Der er fællesvaskeri og varmecentral.
Aktivitetshuset kræver ikke nogen yderligere omtale. Her benytter 1.700 ældre bygningen til mange aktiviteter. Desuden har Dragør Kommune administration af ”Ældreplejen” i bygningen. Festsalen er meget velindrettet og bruges til mange arrangementer.
Afsluttende afsnit
Forfatterne har under de forskellige afsnit fortalt om afdelingerne.
Boligselskabet havde opfordret beboerne til at finde fotos. Det sammen med Historisk Arkivs store samling danner grundlag for de mange illustrationer.
I sidste afsnit kan man læse om løst og fast gennem de 60 år. Beboerdemokrati, vedligeholdelse af ejendommene og meget andet.
Bogen er allerede udleveret til beboerne og alle andre kan fra mandag 12. august købe bogen for 75 kroner på Historisk Arkiv, Stationsvej 5. Et væsentligt bidrag til Dragørs historie.
Projektet, der kunne have ændret det hele
