Låner du heller ikke bøger på biblioteket?

Udlånene på landets biblioteker er styrtdykket de sidste ti år, viser nyeste tal fra Danmarks Statistik. Det gælder også i Dragør. Til gengæld går det godt med besøgstallene, fortæller souschef for Dragør Bibliotekerne, Øjvind Harkamp. Han efterlyser en debat om, hvad borgere og politikere gerne vil med Dragørs biblioteker i fremtiden.

Souschef på Dragør Bibliotekerne Øjvind Harkamp efterlyser debat om bibliotekets fremtid i Dragør. Foto: DragørNyheder.dk

Af Pia Melander Guilbert

Går du på biblioteket uden at låne bøger, så er du en helt normal biblioteksbruger. Nyeste undersøgelser fra Danmarks Statistik viser, at udlånstallene på Danmarks biblioteker er faldet med lidt over 38 procentpoint de sidste ti år. Det er en udvikling, vi også ser i Dragør.

”Udviklingen skyldes blandt andet, konkurrencen fra internettet, streamingtjenester som Netflix og HBO, og at mange finder alt, hvad de læser, på deres smartphone,” forklarer souschef på Dragør Bibliotekerne Øjvind Harkamp og tilføjer, at bogmarkedet jo også er blevet liberaliseret, så du i dag kan købe bøger meget billigt.

Biblioteket som mødested

Der er dog også områder, hvor udlånet stiger. For eksempel er lån gennem bibliotekets onlinetilbud som E-reolen og filmstriben.dk steget med over 70 procent de sidste tre år. Og bibliotekets besøgstal går det også godt med, understreger Øjvind Harkamp:

”Hovedparten af de besøgende kommer for at låne bøger med hjem, men vi ser også mange, som bruger biblioteket som mødested, kommer herned et par timer for lige at læse avisen, arbejde eller bruge biblioteket som studieplads. E del familier bruger lang tid på at være på biblioteket sammen. Her er noget for alle aldre, så mens de små leget, kan de større sidde og læse. Mange nyder at sidde i den smukke gårdhave på Dragør Bibliotek eller de lyse nyrenoverede lokaler i Hollænderhallen, og så er der selvfølgelig de mange foredrag, Vi holder også plantebyttedag og har en del arrangementer ude af huset.”

Udlåndstallet er ikke lig med besøgstallet. Mange borgere kommer forbi for at læse dagens avis, slappe af i den flotte nyrenoverede gårdhave på Vestgrønningen eller bl.a. for at få hjælp med computeren, fortæller Øjvind Harkamp. Foto: DragørNyheder.dk

Sprogfitness og tusind andre arrangementer

Hvis Øjvind Harkamp skal sige det, gør Dragør Bibliotekerne selv ”sindssygt meget” for at skabe arrangementer for deres brugere.

”Alene til skolerne har vi en folder på cirka tyve sider med tilbud, de kan vælge mellem,” forklarer han og nævner blandt andet eventen ”sprogfitness”, som bibliotekerne hvert år holder for cirka 200 indskolingselever. Vi arbejder pt. på et projekt med tilbud til demente og deres pårørende. Vi har en ”Bogen kommer” løsning til dem, der ikke selv kan komme herned. Vi har romanklubber, læsesaloner og som noget nyt en læsekreds, lavet i samarbejde med Store Magleby Kirke,” bemærker Øjvind Harkamp, som nærmest er umulig at få til at stoppe med at remse arrangementer op.

0-årig låner

Omkring halvdelen af kommunens borgere er aktive brugere af bibliotekerne, og det er et flot antal, understreger Øjvind Harkamp. Der er brugere i alle aldre. Den ældste er over 100, mens den yngste låner endnu ikke er fyldt et år.

Øjvind Harkamp tvivler på, at udlånstallene nogensinde kommer tilbage til fordums højder, men:

”I øjeblikket ser vi en lille stigning i antallet af udlån til børn og unge. Det tolker vi som et bevis for, at vores store anstrengelser for at nå ud til blandt andet skoleeleverne har båret frugt.”

Hvad vil vi med bibliotekerne?

Alligevel kunne Dragør Bibliotekerne godt tænke sig en debat om, hvad vi som borgere og politikere gerne vil med bibliotekerne i fremtiden.

”Mit indtryk er, at de borgere, som benytter sig af bibliotekernes tilbud, er meget glade for dem, men vi skal også træffe nogle valg og prioritere. En af udfordringerne er, at vi på den ene side gerne vil have et stort udvalg og på den anden side gerne vil have plads til, at folk bare kan være her,” slutter Øjvind Harkamp.

Alene udsigten fra en af bibliotekets balkoner er et besøg værd. Foto: DragørNyheder.dk
 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?