Else Lykke Madsen på Langhøigaard – del 1 af 2

Det var et genbesøg, da jeg mange gange har været hos Else på gården i Møllegade. Enten det er for at deltage i møder i foreningen ”Smag på Dragør” eller når Else havde ”Retro-weekend”, loppemarked eller jeg var der som ægtefælle ved fester i Amagerbanktiden.

Gården i Møllegade er ofte også åbent for andre sammenkomster, f.eks. politiske møder.

8. august 2019. Else Lykke, som vi kender hende. Velkommen til Langhøigaard. (Foto: Jørgen Lykke Madsen). 

Af Dines Bogø

Nå Else, hvis jeg siger Jylland, bankuddannet, Amagerbanken, filialdirektør, regionschef, radikaler, håndbold, foreninger, gårdejer/gårdmandskone, mor, farmor, har jeg så fået det hele med?

Sikkert ikke! Vi må hellere starte med begyndelsen. Jeg er fra Skæring, lidt nord for Aarhus, hvor mine forældre havde et gartneri. Min mor sad i det lokale sogneråd for en tværpolitisk liste. Jeg er fra den store årgang, født 9. november 1945, som den yngste af fem børn.

Mine forældrene var radikale og det er ikke så mærkeligt, da min farfar var med til at starte partiet i Odense den 21. maj 1905. Mange deltagere på mødet i Odense var udbrydere fra Venstre. Dengang, som nu, var det uenighed om forsvarepolitikken, der adskilte Det Radikale Venstre fra andre partier.

Du er ”Skorpion”. Tror du på, at det med stjernetegn betyder noget? Jeg tænker på, at Skorpioner har ry for at være venlige, imødekommende, hjælpsomme og pålidelige. Er det noget du kan genkende?

Det må andre bedømme, men du glemte, at man aldrig skal træde på en ”Skorpion”.

Ungdom og uddannelse

Du er bankuddannet?

Jeg blev ansat i Aarhus Privatbank. Provinsens største bank. Blev uddannet dels i hovedsædet, Kannikegade og afdelingen i Risskov, der lå kun 5 km fra hjemmet.

– Da jeg var 18 år mødte jeg Arne på en håndboldtur. Hans forældre boede i Viborg, men han kom direkte fra Fredericia hvor han havde været soldat, og mødt formanden for Skæring Idrætsforening, hvor jeg var kasserer.

– Arne skulle nu arbejde et halvt år på gartneri inden han skulle på Bygholm Landbrugsskole og derefter læse på Landbohøjskolen.

– Så efter et halvt år på idrætsskole i Vejle flyttede jeg til København, hvor jeg blev ansat i bankens filial, der lå i Nygade på Strøget. Eneste provinsbank der dengang havde en filial i København.

En anden gang skal jeg fortælle dig om, at Aarhus Privatbank spillede en særlig rolle under Besættelsen i kraft af, at de havde en direkte telefonlinje mellem Aarhus og København. Måske kender du beretningen?

Nej, men det er rigtigt, at vi også i min tid havde direkte telefon fra København til hovedkontoret i Aarhus.

Da vi var forlovede havde Arne et værelse på Nørrebro og jeg havde fået et værelse på Frederiksberg. Vi blev gift i 1966 og flyttede ind i en lejlighed i Kastrup tæt ved lufthavnen. Arne hedder Lykke Madsen og så kom jeg til at hedde Else Lykke Madsen.

For 33 år siden flyttede Else og Arne til Store Magleby på Sydamager, men mange kendte Else Lykke Madsen i forvejen via funktionerne i Amagerbanken. (Foto: Dines Bogø).

Amagerbanken 

I 1967 blev jeg ansat i Amagerbanken og jeg blev kasserer i Østre afdeling, der lå på Engvej i Sundby ved Hotel Globetrotter. Afdelingen flyttede senere til Kastrupvej, hvor den lukkede 30 år senere. I øvrigt var jeg med i afdelingen ved lukningen.

– I mellemtiden havde jeg været afdelingschef i samme filial, bankchef i vores City-afdeling tæt ved Kgs. Nytorv., otte år filialchef i afdelingen på Kongelundsvej.

– Fra 1990 filialdirektør i Dragør, hvor jeg samtidig var regionsleder for de to andre filialer i kommunen (DB: Sydstranden og Dragør Centret).

– Inden jeg stoppede i banken som 60 årig, var jeg regionschef på Midtamager med ansvar for syv filialer, bl.a. Østre afdeling., og havde kontor i Tårnby afdeling på Korsvejen.

Var du ikke leder af Amagerbankens boligafdeling i hovedsædet på Amagerbrogade 25?

Det var et tilbud, som jeg takkede nej tak til og valgte at gå på pension.

Du sad også i bankens bestyrelse i 12 år?

Ja, det var dengang ”Verden var hel”.

Formoder, at du ikke kommer nærmere ind på, hvad der foregik i banken på direktionsplan?

– Jeg kan godt kommentere begivenheder, der har været omtalt i medierne, men ikke, hvad der foregik på de interne møder.

Else og Arne Lykke Madsen boede i mange år i Tårnby inden de købte gården i Store Magleby på Møllegade 8. (Foto: Kortforsyningen).

Håndbold 

Du har ind imellem ofte sagt håndbold?

Håndbold har betydet meget for mig. Jeg har spillet håndbold fra jeg var barn, og altid været målmand. Nu har jeg de sidste fem år kørt til håndbold med mine tre børnebørn, der er 8, 10 og 12 år, og desuden trænet målmænd på U/12 holdet.

Du må have fået en del knobs og blå mærker som målmand?

Ikke bare det. Brækkede fingre, håndled m.v. fulgte med og det sled også på benene. 

12 håndboldtøser, som ud over familien, er en meget stor del af Elses liv. De har kendt hinanden i 50 år og er meget ofte sammen til private fester, VM- og EM håndbold og meget andet. Håndbold kan føre til meget. (Privatarkiv).

Fortsættes…

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?