Debatindlæg: Turismen i Dragør – på godt og på ondt

Vi har modtaget: Kl. er 7.15. Jeg kigger ud af mit vindue. En stor flok kinesiske turister vandrer og fotograferer i den gamle by. Bussen venter, og straks går det videre til næste sted. De kommer fra et stort cruiseskib som ligger til kajs i Nordhavnen, og på turen skal der besøges 4 steder i lynfart. Wonderful Copenhagen tiltrækker nemlig rigtig mange cruiseskibe til København.

Foto: DragørNyheder.dk

Indlæg af Thomas Krebs, Dragør

Hvad er Dragørs strategi?
Cruiseskibe sviner meget. Et sådant skib udleder mere røgpartikler og sod på en dag, end hele København tilsammen, da motorerne kører i døgndrift, for at levere strøm til skibet. I mange europæiske havnebyer tager cruiseturister overhånd, og udfordringen er kommet på flere politiske dagsordener. Det er en type turist, som hurtigt, på en bustur, besøger flere steder, uden at lægge nogen penge der hvor de kommer. Men, der skal naturligvis være tilstrækkelig mange toiletter – bussen har nemlig lukket for toiletterne – det er dyrt og besværligt at tømme.

Forretninger og udskænkningssteder har lukket på dette tidspunkt – og der er heller ikke nok tid – bussen kører jo om lidt.

Hvad tiltrækker turisterne?
Til 90 procent så er det den gamle by og den gamle havn, der tiltrækker turisterne. Store Magleby står også på listen. Der bor mennesker der, borgere der har boet til dels hele deres liv disse steder.

Flere cruiseskibsturister til Dragør?
Vi må ikke være naive. Vi må ikke tro at turisme er lykken her på jorden. Vi må ikke tro at det er gratis at blive optaget af UNESCO eller underlægge os Wonderful Copenhagen cruiseskibsturiststrategi. Der er rigelig af eksempler hvordan det kan gå, og Dragør skal ikke ende som Løkken eller Skagen eller Marienlyst. De ”hurtige” turister kommer kun på kort besøg, herunder også dem, der kommer på grund af en UNESCO-godkendelse. Man skal være klar over, uanset hvilken type turist der kommer til byen, så mangedobles trafikken. Det betyder ikke kun at der opstår kaos omkring den gamle by og havn, men også at beboer, der bor der, er udsatte for mange gener. Mange i Dragør vil mene at man jo selv har valgt at bo der, men når flere folk har boet der i op til flere årtier, hvor turismen for ganske få år siden har været tåleligt, så har man jo i sidste ende kun mulighed for at flytte og eventuel udleje ejendommen til ugeturister. Det vil betyde at charmen og sjælen i den gamle by forsvinder, og om vinteren vil der henstå en tom by. Er det det man vil?

Skal vi beholde vores egen hjemmeside om turisme i Dragør?
Diskussionen er fuld i gang om Dragør skal afgive retten til at have en egen turisthjemmeside. Kræfter i administrationen ønsker nemlig at vi underlægges Wonderful Copenhagen. Det er vigtigt at Dragør har en selvstændig hjemmeside for turisme. Her kan der annonceres alle de tiltag og arrangementer, som skal lokke turister til byen – turister der lægger penge flere forskellige steder. Wonderful Copenhagen har fokus på masseturisme – ind / ud. Det har Dragør ingen gavn af.

Dragør har kultur, en lang historie, og skal ikke ende op som et sted hvor borgere og et almindeligt liv ikke har plads.

Så kære politikere. Sørg for at der lægges en ordentlig strategi og at der tages hensyn. I skal være opmærksomme på at der i sommerweekender og også mere og mere til hverdag ikke er tilstrækkelig mange parkeringspladser ved havnen og den nærliggende omegn.

Fjernelse af over 20 parkeringspladser ved museet, samt en planlagt ombygning af Badehotellet til konferencehotel, bygning af skibsværftet og bygning af en ny Espersen kommer til at betyde store trafikale udfordringer. Også skal der tænkes på Kongevejen, der på grund af den øgede trafik belastes væsentligt mere, hvilket kan gå ud over bebyggelsen på grund af rystelser.

Der skal tænkes før der handles.

Thomas Krebs, Dragør

Seneste artikler

 

Fik du læst?