På tur til Saltholm

En gruppe engagerede Dragørborgere var lørdag inviteret til at besøge Saltholm. Claus Ehlers, der er bestyrelsesmedlem i Saltholmejerlauget, stod bag både invitation og turarrangement til Saltholm. Læs mere om turen og se de mange billeder herunder.

1950. Barakkegården, der i 1914-18 var kaserne for 130 mand af Sikringsstyrken. Gården ligger tæt på Saltholms Havn, Barakkebro. (Foto: Erik Johansen).

Af Dines Bogø

Karen og Carsten Dinesen Maass, Sidse og Jens Winding, Flemming Brylle, Kirsten Ehlers og Lene Bogø lytter til Claus Ehlers, der som altid kan fortælle både fakta og sjove episoder fra Saltholm. (Foto: Dines Bogø).

Der var sørget for frokost, drikkevarer og Bo Kratholm sikrede en betryggende sejllads for alle 10.

I dag er der lavet en flot fortov langs havnekajen og som i Dragør, har man vejledende skilte med oplysning om toilet (37 m), udkigstårn (412 m) og der er 9,2 km tilbage til Dragør. (Fotos: Dines Bogø).

Jamen er Saltholm ikke bare en flad ø, men flyver hen over, når man starter eller lander fra Københavns Lufthavn? Nej, der en ø med en spændende historie og der gårde, sommerhuse og to fastboede på Saltholm.

Afdøde Hans Zimling har bygget Saltholms eneste offentlige ”toilet”. Udstyr bag døren. En børste, til at fjerne edderkoppespind med. (Fotos fra 2005 og 2019, Dines Bogø).

Der har været kalkbrud og under de to verdenskrige var der militærstyrker stationeret på Saltholm.

Et ældre, men moderniseret vandsanlæg, fungerer stadig. Ferskvand må importeres, men brakvand kan systemet skaffe. (Fotos: Dines Bogø).

Øen, der er delvis fredet, var en overgang omkring 1970 udset til at blive hjemsted for den nye Københavns lufthavn.

Ved havnen ligger en pavillon, hvor fine plancher og fotos fortæller øens historie. (Foto: Dines Bogø).

Man kan selv sejle til “Barakkehavnen” eller grupper kan aftale transport til Saltholm med Bo Kratholm (der er opsynsmand på øen).

http://www.saltholm.dk/besoeg-saltholm/

På øen finder man både en skolebygning et museum. (Fotos: Dines Bogø).

Fra ”Udkigstårnet” ser man tydelig Flakfortet, der kun ligge 4,5 km væk, ned over Barakkegården og Holmegården ses nogle ”få” skridt inde på øen. (Fotos: Dines Bogø).
 

Seneste artikler

 

Fik du læst?