Der er stor forskel i det private rådighedsbeløb afhængigt af, hvor i landet du bor. Nye tal viser, at den forskel er blevet endnu større. Det bør indgå i arbejdet med en ny udligningsreform, mener Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup.
Dragør Kommune indgår i et samarbejde med 31 andre kommuner i hovedstadsområdet for et mere balanceret system for landsudligning i Danmark. Nye tal fra Realkredit Danmark underbygger, at en ny udligningsreform bør inddrage borgeres private rådighedsbeløb, vurderer borgmesteren.
”Som kommune i hovedstadsområdet bidrager vi naturligvis gerne til et Danmark i balance”, siger Eik Dahl Bidstrup og fortsætter: ”Men i dag tager systemet ikke højde for borgernes rådighedsbeløb, og det har som konsekvens, at det skævvrider borgernes leveforhold i urimelig grad.”
Forskel på 74.000 kr. årligt for en familie
En almindelig familie i hovedstadsområdet med to børn, der bor i hus, og hvor den ene forældre er håndværker, og den anden er sygeplejerske, har 74.000 kr. mindre til rådighed om året end en tilsvarende familie i Nordjylland. Medregnes afdrag på huset, er forskellen på hele 139.000 kr. Det er en betydelig stigning siden 2014, hvor tal, som Penge og Privatøkonomi udarbejdede, viste, at forskellen for to lignende familier i 2014 var 96.000 kr. – og det var inklusiv afdrag på bolig.
De nye tal fra Realkredit Danmark taler sit tydelige sprog, mener Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup:
”Tallene fra Realkredit Danmark viser tydeligt, at en helt almindelig familie i hovedstadsområdet har langt færre penge til rådighed efter skat og faste udgifter, end en tilsvarende familie i Nordjylland. Og 74.000 kr. er rigtig mange penge. Det kan gøre en stor forskel for en almindelig familie.”
Penge sendes ud af hovedstadsområdet
Samtidig viser nye tal fra Social- og Indenrigsministeriet, at hovedstadsområdet også i 2020 skal sende 14 mia. kr. til resten af landet gennem det kommunale udligningssystem. Et system der er til for at udligne kommunale forskelle og økonomiske muligheder i Danmark. Det er dobbelt så mange milliarder som i 2007, hvor der blev sendt 7 mia. kr. fra hovedstadsområdet. De 14 mia. kroner svarer til, at en almindelig familie i hovedstadsområdet hvert år i gennemsnit betaler 18.000 kr. til kommuner uden for hovedstadsområdet.
”Det er borgerne i hovedstadsområdet, der betaler regningen, når udligningen til resten af landet stiger og stiger. Almindelige familier i hovedstadsområdet betaler således for, at kommuneskatten for familier andre steder i landet kan holdes lavere, end den ellers ville være. Også selvom familierne uden for hovedstadsområdet har et meget større rådighedsbeløb. Det er ganske enkelt ikke fair. En ny udligningsreform bør derfor tage højde for borgernes private rådighedsbeløb,” slutter Eik Dahl Bidstrup.