Sjove aktiviteter på Amagermuseet fra dengang ferien var arbejde

Amagermuseet har sørget for sjov, leg og ny viden hele efterårsferien for børn og voksne.

Engang var efterårsferien beregnet på arbejde. Skoleeleverne skulle hjælpe til i marken med at få kartofler, kål og andre grove grøntsager i hus. Det var hårdt arbejde, så mon ikke en eller anden længtes efter det lune klasseværelse. Børnene var dog en uundværlig arbejdskraft, og deres indsats dokumenteres i erindringsmaterialet og på gamle fotografier.

Den gamle hestevogn bugner af alle de forskellige grøntsager, som blev dyrket på Amager i gamle dage og kørt til torvet i København. På gårdspladsen er der opstillet en torvebod, så gæsterne kan teste deres viden i grøntsager med en sjov quiz.

I køkkenet er gårdens tjenestefolk i fuld gang med at lave varm suppe, og på udvalgte dage sylter tjenestepigen rødbeder, henkoger æbler og laver andre lækre ting, så der er forråd til vinteren. Museets salte- og røgelaug har smagsprøver på æbleflæsk søndag den 13. oktober.

Traditionen tro slagtes også fjerkræ på Amagermuseet. Det er et stort arbejde at klargøre dyret, inden der kan laves suppe. De skolder, plukker og renser på gammeldags manér og viser arbejdsgange, som vi har glemt i dag. Du kan spørge tjenestepigen om arbejdet.

Haven er fuld af æbler. De nedfaldne frugter får ikke lov til at ligge og rådne, de skal samles ind, presses og mostes til dejlig saft. Du kan købe en lille glasflaske med låg og få lidt saft med til turen hjem. Madspild kendte man ikke til i gamle dage, for alle ressourcer blev udnyttet.

Det gamle landbrug er for længst forsvundet og traktoren har erstattet hestene. Symbolet på denne overgang er den berømte Massey Ferguson, og for nyligt har Amagermuseet fået sin egen traktor. Den er 1951 og har gaspind og en motor der næsten larmer som en flyvemaskine.

Fra samme periode har museet fundet en motorcykel, og en rigtig gammeldags budcykel, en ”Long John” fra 1940’erne. Onsdag den 16. september kommer brandsprøjten fra 1939 forbi. Kom med på en lille køretur rundt i Store Magleby.

Der er også mange indendørsaktiviteter. Fredag den 18. oktober iklæder Majken Pedersen en pige i amagerdragt, og hun fortæller om dragten, og hvorfor den er blevet Amagers symbol. Traditionen tro kommer Pernille Stockfleth og fortæller historier i storstuen, mens de gamle strikkekoner og knipledamer kigger forbi og viser deres færdigheder. Kom også med på ”rottejagt” så vi kan komme skadedyrene til livs.

Find dagsprogrammet på museets hjemmeside www.museumamager.dk.

Amagermuseet har åbent fra lørdag 12. oktober til og med søndag den 20. oktober. Alle dage fra kl. 12 til kl. 16.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?