I ferierne skal hver dag være forskellig – hvordan vi får gæster til Amagermuseet

Tommy og Jørgen passer torveboden og deler grønsagsquizzer ud, Carl viser den nye traktor frem, Bente spiller gamle spil – og vinder, mens Vibeke strikker, Flemming slagter og Niels moster æbler. På Amagermuseet bruger vi efterårsferien på aktiviteter, der er med til at gøre historien levende. De to museumsgårde, med deres autentiske rum, skaber nemlig den helt rette stemning, som henfører gæsterne til fordums tid, til dengang man virkelig slagtede og plukkede høns og mostede æbler på gammeldags manér.

Lene Fiege sylter. Foto: Museum Amager

Af Museumsleder Søren Mentz

Sammen med de mange frivillige er museets personale hele tiden på jagt efter nye aktiviteter, og vi tager udgangspunkt i de frivilliges færdigheder. I feriens sidste weekend var storstuen på Nordgård omdannet til knipleværksted. De tynde tråde krydses og snos kyndigt sammen i forskellige slag af Inger, Ina og Helga, der også har tid til at fortælle om kniplingskunsten og dens historie. De gamle håndværk er ved at forsvinde, så det er en stor oplevelse at følge med i det tålmodige arbejde. Men der var jo tid nok dengang folk ikke sad foran skærmen hele dagen og ikke kunne købe varerne billigere i forretningerne.

Knipledamer i storstuen. Foto: Museum Amager

En anden af efterårsferiens store oplevelse var at følge Majken Pedersen klæde en pige i amagerdragt. Majken viste syninger og ”snipper” frem, mens hun med knappenåle satte tørklæde og hovedtøj fast. Det er lærerigt at følge påklædningen. ”I kan godt se, at der hører meget udstyr til, kan I ikke?” Majken spørger venligt ud i lokalet og henviser til museets dragtsamling, hvis gæsterne vil vide mere. Traditionen omkring de gamle dragter står lyslevende foran os, og vi forstår hvordan amagerbønderne brugte dragten til at vise deres velstand frem.

Foto: Museum Amager

I sommerkøkkenet er Lene Fiege i gang med endnu en af efterårsferiens nye aktiviteter. Lene sylter og henkoger. Efterårets frugter og overflod af mad skal konserveres til vinteren. Der er smagsprøver på blommekompot, agurkesalat, marinerede sild og hvad hun lige har fundet på at lave – lørdag var det syltede rødbeder.

Foto: Museum Amager

I sommerkøkkenet står Lene sammen med Sophie, der bager kage, mens Leni og Tina skærer grøntsager og plukker hønen, som skal i suppen. Dufte og smagsprøver stimulerer sanserne, og i et kort øjeblik befinder vi os i år 1900 – hvis fingrene er kommet til at lugte lidt af kryddersild, så bliver de vasket rene i kaffegrums og citronsaft.

Foto: Museum Amager

Gæsterne bruger gerne to-tre timer på museet. ”Vi skal også lige nå at fodre grisene”, siger børnene når klokken nærmer sig lukketid! De forskellige dagsprogrammer betyder, at oplevelsen aldrig er helt den samme. Vi laver forskellige aktiviteter, og der er forskellige formidlere på posten, der lige gør det samme på en anden måde. Mødet med fortiden ægger til samtale. Bedsteforældre fortæller børnebørnene om en anden barndom, og det skaber en forståelse af den forandring, som samfund gennemgår. På den måde er Amagermuseet medvirkende til at styrke historiebevidstheden.

Har du lyst til at være frivillig på Amagermuseet, så kontakt os. Vi har brug for dig og dine færdigheder, så kan du strikke eller hækle, hugge brænde eller køre den nye traktor, så er du velkommen, og hvis du ikke synes, at du kan noget, så skal museet nok ”klæ’ dig på”. Når gården summer af aktivitet er der liv og glade dage!

Kontakt:

Museum Amager
Nordre Kinkelgade 18a, 2791 Dragør
Tlf: 30108866 (telefontid: hverdage kl. 10-14, undtagen onsdag)
Mail: info(at)museumamager.dk

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?