Allehelgen – en fælles dag at mindes dem vi har mistet

Torsdag var der gys og gru i hele Dragør, men som et par af Dragørnyheders læsere har gjort opmærksom på, handler allehelgensaften oprindeligt om andet end græskar, slik og ballade. Det er nemlig en anledning til at mindes dem, vi har mistet.

Af Pia Melander Guilbert

Halloween er i virkeligheden er en sammentrækning af hallow og even, der på dansk betyder allehelgensaften. Både allehelgen og halloween var oprindeligt en kristen fejring, hvor de døde blev mindet, men efterhånden er det religiøse indhold i halloween helt forsvundet, og i dag forbindes halloween med uhygge, monstre og lys i udskårne græskar.
Allehelgen falder på søndag den 3. november, og i St. Magleby Kirke er der gudstjeneste klokken 16, hvor sognepræst Andreas Wille vil læse navnene op på dem, der i det forgangne år er blevet bisat eller begravet i St. Magleby Kirke. Gudstjenesten afsluttes med en kort andagt ved monumentet på Fællesgraven.

Store Magleby Kirke. Foto: DragørNyheder.dk

Den animerede version
At mindes de døde på allehelgens dag ved at sætte stearinlys på gravene er ifølge Kristeligt Dagblad noget, der er blevet mere udbredt de seneste år, især blandt yngre mennesker, men der er stadig andre lande, hvor man gør meget mere ud af at mindes i fællesskab. I Mexico er det eksempelvis en udbredt tro, at de afdødes sjæle vender tilbage til familien på de dødes dag, som strækker sig over to dage i november. Derfor bygger familierne små altre i hjemmet, som de pynter med fotografier af de døde ting den afdøde kunne lide, stearinlys, drikkevarer, frugt og farverigt pynt af tyndt papir.
Vil du give børn eller børnebørn indsigt i, hvad Halloween også er, kunne I for eksempel se animationsfilmen ”Coco”, der er centreret omkring den mexicanske tradition. ”Coco” kan ses på Netflix og er en sød, men også lidt uhyggelig film for både børn og voksne.

Har du en særlig måde at mindes nogen, du har mistet, så skriv det i kommentarfeltet under artiklen.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?