Topmoderne køretøjer til brandvæsenet i Dragør

Utroligt hvad der er sket af udvikling i Beredskabet. Torsdag den 31. oktober var pressen inviteret på besøg for at se og høre om de nye moderne slukningskøretøjer, som de to stationer i Dragør har fået.

Deltidsbrandfolk, der var med på havnen. Fra venstre: Theis Bernitt-Dixen, Jan Lek-Larsen, Dan Veidiksen, Michele Brygger Caravella og Christian Hjortholm. (Foto: Dines Bogø).

Af Dines Bogø

Hovedstadens Beredskab, ”HBR”, dækker otte kommuner i Storkøbenhavn. I Dragør har vi to stationer og operationschef Tim Ole Simonsen lagde vægt på, at sådan som det ser ud, skal det blive ved med at være med to stationer.

Nye køretøjer

Dragør Brandvæsen indgik pr. 1. januar 2016 i ”HBR” og siden er der kommet fire nye køretøjer til stationerne i Dragør ”DR” og Store Magleby ”SM”. I alt er der investeret tæt ved 13 millioner kroner i nyt udstyr.

I sammenslutningen lægger man vægt, at fordele køretøjer til stationerne på en sådan måde, at størst mulig lokalt behov dækkes hurtigt.

I Dragør kommune er der stationeret seks køretøjer. Det primære: To sprøjter (M112 og M113), en tankvogn (V12) med 6.000 l vand og en slangetender (T112). Desuden har man en indsatsledervogn (P66) og en mandskabsvogn (F60).

Fra slangvognen kan man kørende udlægge op til 500 m slanger. Selv om der i hele beredskabsområdet er 8.500 brandhaner er det ikke sikkert, at nærmest hane står lige ved brandstedet, så alle køretøjer medbringer slanger i forskellige længder.

De to sprøjter er næsten identiske. Sprøjten i Dragør (M113) er to ton mindre (af hensyn til garagen i Nyby) end den tilsvarende (M112) i Store Magleby. En særlig finesse: Ud over vand kan man slukke med højtryksskum. Vægtene af slangerne mindskes betydeligt, når man anvender skum frem for vand.

Dragørs sprøjte M113 med lysudstyr. (Foto: Dines Bogø).

Udstyr

Man råder over meget avanceret udstyr på køretøjerne. Traditionelt skæreudstyr, men også udstyr, hvor man med tynd stærk vandstråle kan skære gennem materialer. På den måde man også få vand ind på bagsiden af det brændende. Sprøjterne har forskellige former for frigørelsesværktøj.

På køretøjer er der ekstra lysudstyr, der kan hæves langt op over niveau. Desuden har man følsomt kameraudstyr på teleskopmast, der direkte kan transmittere fra skadestedet til vagtcentralen i Valby. Her kan hurtigt på overordnet plan disponere evt. indsætning af mere mandskab og køretøjer.

De ca. 20 deltidsbrandfolk er alle udstyret med moderne digitale radioer. Brandfolkene bor tæt ved de to stationer og der er lavet særlige aftaler med deres arbejdspladser om, at medarbejderen løber ud af døren med sekunders varsel.

Systemet med deltidsansatte fungerer fint takket være en stor velvillighed hos de forskellige lokale arbejdsgivere.

Mandskabet modtager besked om alarm via små bærbare radiomodtagere. Desuden er der i Dragør kommune fire indsatsledere, der har vagt på skift.

Man kan gætte på om det er et tilfælde, at vi i Dragør på station ”SM” på Kirkevej har to køretøjer, der begge hedder 112?

Se billedegalleri herunder:

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?