Da gæssene sladrede om Morten

I morgen søndag 10. november er det mortensaften, men vidste du, at Morten i virkeligheden hed Martin, og at den hyggelige tradition i virkeligheden blev skabt som en hævn? DragørNyheder giver dig det helt korte referat, så du kan være den, der har bedst tjek på historien, når familien sætter gaflen i and eller gås.

Af Pia Melander Guilbert

Mange danskere fejrer mortensaften med at spise gås eller and. Det sker aftenen før mortensdag, nemlig den 10. november.  Morten hed oprindeligt Martin og var biskop af Tours. Han levede i Romerriget i 300-tallet, havde et varmt hjerte for de fattige, kunne helbrede syge og opvække de døde. Han blev kendt som en hellig mand.

Martin fik et så godt ry, at befolkningen i Tours ville vælge ham til biskop, men det var han ikke interesseret i. Da byens indbyggere kom for at udnævne ham til biskop, gemte han sig i en gåsesti. Gæssene skræppede op og afslørede derved Martin, der blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.

Som hævn foranstaltede han, at alle husstande en gang om året skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor han var blevet afsløret.

I Danmark blev den hellige Sankt Martin af Tours omdøbt til Morten Bisp.
Kilde: Kristelig Dagblad

Tip til Andestegen:
Mangler du den perfekte salat til stegen, så prøv denne opskrift fra DragørNyheders faste madblogger Mette Forman som her giver opskriften på en frisk grønkålssalat, som passer rigtig godt til andesteg:

Opskriften får du ved at klikke på billedet nedenfor:

 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

 
 

Fik du læst?

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

Læs mere »