I morgen søndag 10. november er det mortensaften, men vidste du, at Morten i virkeligheden hed Martin, og at den hyggelige tradition i virkeligheden blev skabt som en hævn? DragørNyheder giver dig det helt korte referat, så du kan være den, der har bedst tjek på historien, når familien sætter gaflen i and eller gås.
Af Pia Melander Guilbert
Mange danskere fejrer mortensaften med at spise gås eller and. Det sker aftenen før mortensdag, nemlig den 10. november. Morten hed oprindeligt Martin og var biskop af Tours. Han levede i Romerriget i 300-tallet, havde et varmt hjerte for de fattige, kunne helbrede syge og opvække de døde. Han blev kendt som en hellig mand.
Martin fik et så godt ry, at befolkningen i Tours ville vælge ham til biskop, men det var han ikke interesseret i. Da byens indbyggere kom for at udnævne ham til biskop, gemte han sig i en gåsesti. Gæssene skræppede op og afslørede derved Martin, der blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.
Som hævn foranstaltede han, at alle husstande en gang om året skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor han var blevet afsløret.
I Danmark blev den hellige Sankt Martin af Tours omdøbt til Morten Bisp.
Kilde: Kristelig Dagblad
Tip til Andestegen:
Mangler du den perfekte salat til stegen, så prøv denne opskrift fra DragørNyheders faste madblogger Mette Forman som her giver opskriften på en frisk grønkålssalat, som passer rigtig godt til andesteg: