Ingen forsinkelser med ny grænsekontrol mod Sverige

Tirsdag d. 12. november begynder dansk politi at lave grænsekontrol mellem Sverige og Danmark. Rejsende på Øresundstoget skal være i stand til at identificere sig med pas eller ID-kort. Ifølge politiet er der både for bilister og togpassagerer tale om stikprøvekontrol, og kontrollen ikke medføre forsinkelser på togdriften.   

For bilister som benytter Øresundsbroen er grænsekontrollen placeret lige efter Øresundstunellen på den danske side.  Foto: politiet

Af Pia Melander Guilbert

Siden november 2015 har der fra svensk side været grænsekontrol af rejsende fra Danmark.

Med regeringens beslutning den 10. oktober 2019 om at styrke de danske grænser i kampen mod terror og kriminalitet indføres der således nu en midlertidig grænsekontrol og styrket politi indsats fra dansk side i grænseområderne mod Sverige. Den nye grænsekontrol indføres foreløbigt for 6 måneder.

Stikprøvekontrol
Ikke alle biler eller togpassagerer vil blive kontrolleret, og kontrollen vil ifølge politiet medføre mindst muligt besvær for togpassagererne.

Københavns Politi har valgt at placere den nye grænsekontrol i Københavns Lufthavn, som er den første togstation på dansk side. Når toget ruller ind, vil politiet kontrollere rejsende, der stiger af, mens andet politi vil træde ind for at kontrollere passagererne ombord.

Grænsekontrollen ombord på toget fortsætter derefter til den næste station.

For billister
Grænsekontrollen på Øresundsbroen for køretøjstrafik vil finde sted på dansk side ved afkørslen lige efter tunnelen. Grænsepolitiet vil derefter vinke de biler, de vil tjekke ind til siden for at udføre en ID-kontrol. Også her er det en stikprøvekontrol, der vil ske en eller to gange om ugen, ifølge politiet. For rejsende mellem Helsingborg og Helsingør foregår al kontrol på land på dansk side, og for fodgængere finder de sted på landgangen mellem færgen og inden de når togstationen i Helsingør.

På Øresundstoget: Kontrol foretages i Københavns Lufthavn. De, der rejser, skal have et pas, ID eller kørekort at fremvise for politiet. Samtidig kommer dansk politi på toget og tjekker rejsende under turen til den næste station, Tårnby.

På broen: Biler og lastbiler skal kontrolleres lige efter tunnelen ved en afkørsel, hvor biler vinkes til side til ID-kontrol.

På færgen mellem Helsingborg og Helsingør: Alle kontroller sker på land. Biler skal kontrolleres ved en bom nær toldstedet på dansk side. Gående passagerer kontrolleres på landgangen, før de når togstationen i Helsingør.

Kilde: News Øresund.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?