”Falkereden” på Nordstranden – Del 2 af 2

Spionen Rudolf Christiansen, kaldet ”Hestetyven”, måtte i 1943 forlade Dragør, da mandskab fra modstandsbevægelsen var begyndt at kredse omkring hans sommerhus Falkereden på Nordstrands Allé. Her får du anden del af “Falkereden” på Nordstranden.

Slutningen af trediverne. Rudolf CHristiansen i sin have på Nordstrands Allé. Han dyrkede mange forskellige grøntsager i haven og både han og hustruen holdt meget af deres hunde. Naboerne derimod, var meget bange for deres hunde. (Arkiv: Dines Bogø)

Af Dines Bogø

Hestetyven er tilbage i København

På et tidspunkt boede Rudolf Christiansen under falsk navn i en lejlighed i Smaalandsgade i Sundby. I 1944 flyttede han til et pensionat i Gothersgade. Her sporede den kommunistiske modstandsorganisation BOPA ham i april.

Rudolf Christiansens forældre besøgte sønnen et par gange i Dragør. Her sammen med Rudolfs hustru nr. 3. Hjørdis. (Arkiv: Dines Bogø).

De skyggede ham et par dage og observerede bl.a., at han havde besøg på pensionatet af en ung dame, som han hentede på Handelsskolen ved Forum. Man ventede, da man ikke ønskede, at likvidere ham, når han var i selskab.

På Hitlers fødselsdag den 20. april 1944 slog man til. Hestetyven var sammen med sin livvagt gået ind på Rosengårdens Vinstue ved Fiolstræde.

Overskrift fra avis 21. april 1944 dagen efter likvideringen.

Medens to mand holdt vagt ved cyklerne, trængte BOPAs leder Børge Thing og en kammerat kl. 17.05 ind i vinstuen, hvor de affyrede 10 skud.

Rudolf Christiansen, der sad og raflede ved baren, blev ramt i ryggen af nogle af de første skud.

Han forsøgte at trække sin pistol, men faldt ned af den høje stol. En af gæsterne greb ham i faldet og holdt hans hoved. De efterfølgende skud blev derfor rettet mod brystet. Flere af skuddene var dræbende.

Overbetjent J. Kristensen lavede et rids den 20. april 1944 af gerningsstedet, Rosengårdens Vinstue, Rosengården 11, Kbh. K.

Aktionen i Dragør

Huset på Nordstrands Allé kom på tvangsauktion og den lokale radioforhandler Freddy Hansen købte huset. Det blev ombygget og omdøbt til ”Hacienda”.

Hestetyvens hustru Hjørdis Christiansen havde fået et lille værelse på 1. sal på Linde Allé 3.

Hun deltog sammen med en veninde fra Dragør i sin mands begravelse på Vestre Kirkegård. Gestapofolk fra Det tyske Sikkerhedspolitis lokalafdeling på Annasvej var også repræsenteret.

Hjørdis Christiansen blev ansat som husholderske hos Gestapo. Hun lavede mad til det dansk/tyske mandskab i de to beslaglagte villaer på Annasvej: Pax og Søhuset.

Hendes ansættelse og andre forhold bevirkede, at hun under dramatiske omstændigheder blev anholdt af civile på Kongevejen i Dragør ved frokosttid den 5. maj 1945.

Hun blev anbragt i Sprøjtehuset, men efterfølgende befriet af bevæbnede Gestapofolk fra Villa Pax.

Det var lykkedes Hjørdis Christiansen at holde sig skjult nogle måneder i sommeren 1945. Hun blev fundet og varetægtsfængslet i fire måneder, hvorefter alle anklager blev frafaldet. Under fængselsopholdet, bl.a. på Sundholm, blev hun særdeles dårligt behandlet, fordi hun havde været gift med ”Hestetyven”.

Eftertiden

En ny ejer efter Freddy Hansen, solgte sommerhuset Hacienda. Det blev skilt ad og genopført som to sommerhuse i Nordsjælland.

Radio- og Tv-forhandler Freddy Hansen var fuglekonge 1955-56 i Dragør Borgerlige Skyttelag. Sommerhuset “Hacienda” på Nordstrands Allé 17 var motiv på kongens plade og det var her mødtes for at hylde afgående konge en søndag morgen i august 1956. (Foto fra bogen: Glimt af Dragørs historie – fortalt gennem kongeskjolde).

Hjørdis født Traasdahl (1908) i Bergen, Norge blev senere gift med en modstandsmand. Hun kom aldrig over den behandling, hun havde fået i 1945 og hun var mange gange indlagt til behandling. Hun døde på et plejehjem i 1990.

18. marts 2002. Man passer godt på de skudhuller (under flaskerne) som modstandsfolkene lavede den 20. april 1944. Enkelte skudhuller er dog ved fejltagelse blevet tildækket. (Foto: Dines Bogø).

Flere forskellige filminstruktører har gennem årene givet udtryk for, at der kunne laves en spændende film eller Tv-serie om ”Hestetyven” og hans aktiviteter i Dragør og København. Ikke mindst om hans mange danske og tyske kontakter.

Det er foreløbig blevet til flere radioudsendelser og mindre Tv-indslag. Måske har han ikke været den største spion og stikker, vi har haft i Danmark, men nok den mest omtalte fra besættelsestiden.

10. februar 2009. Vinstuen eksisterer stadig i Rosengården ved Fiolstræde. Nu er det en bodega. (Foto: Dines Bogø).

”Falkereden” på Nordstranden. Del 1 af 2

 

 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Lokal farvehandel på museum

En ny fotoudstilling sætter fokus på helt særlige butikker. Dragør Nyt har talt med en af skaberne, der forklarer, hvorfor en helt speciel Dragør-butik er med.

 
 

Fik du læst?

DMI advarer om risiko for skybrud. Arkivfoto: TorbenStender.

Risiko for skybrud i hovedstadsområdet

DMI har udsendt en varsel om lokale skybrud i hovedstadsområdet fra fredag den 12. juli kl. 20.00 til lørdag den 13. juli kl. 20.00. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, advarer om potentielle oversvømmelser og opfordrer til ekstra forsigtighed. Ifølge DMI’s prognoser kan kraftige regnskyl medføre alvorlige oversvømmelser, som især kan ramme veje.

Læs mere »