Måske verdens højeste: Adventslys i 203,5 meters højde

Verdens måske højeste adventslysestage – på toppen af Øresundsbron – tændes for tredje år i træk. Der bliver endnu mere lys i vintermørket i år med hjælp fra lysende juletræer i betalingsstationen og 1.800 lamper i nødbelysningen langs jernbanen på broen.

Adventslyset monteres på Øresundsbron. Foto: Johan Nilsson/Øresundsbron

Adventsstagens første lys i 203,5 meters højde tændes den 1. december klokken 15 og vil være tændt hele ugen i tidsrummet 15 til 09. De efterfølgende søndage i advent tændes et nyt lys i pylonerne for at sprede julestemning over Øresund. Det oplyser Øresundsbron i en pressemeddelelse.

Julelysene vil også være tændt juleaften, dagene mellem jul og nytår og nytårsaften. Sidste år blev nødbelysningen ikke brugt som julebelysning, da den skulle udskiftes, men i år danner de mange lamper igen en lang lyskæde.

Adventslyset set fra toppen af Øresundsbron. Foto: Johan Nilsson/Øresundsbron
Fem fakta om julebelysningen

  • Adventslysene tændes ved hjælp af sms. Hver pylon er udstyret med et telefonnummer, og gennem sms-koder, der sendes til den enkelte pylon, styres belysningen fra Øresundsbrons trafikcenter.
  • Vigtigt med det rigtige lys. LED-spottene som bruges har lidt for hvidt/blåt lys, så glasset er blevet malet gul/orange for at give lyset den rigtige varme farve.
  • Forstyrrer ikke flytrafikken. Lamperne i pylonerne er monterede som tavlebelysning, dvs. nedad og ind mod pylonerne. De er derved indstillet, så de ikke forstyrrer flytrafikken til og fra Københavns Lufthavn.
  • To dages arbejde. Det tager cirka to dage for to medarbejdere at montere adventslysene i de fire pyloner. Og det tager lige så lang tid at få lysene ned igen.
  • Belysningen. Hver pylon har 14 stk. 100W LED-spots. Energiforbruget er derved 1,4 kWh per pylon i timen. En kWh koster cirka 70 øre, så når alle fire pyloner er tændt, vil det koste 2,80 DKK i timen. Nødbelysningen består af 1.800 18W lamper. Det betyder, at energiforbruget er 32,4 kWh og koster ca. 23 DKK i timen.

Kilde: Øresundsbron

Seneste artikler

 

Fik du læst?