Måske verdens højeste: Adventslys i 203,5 meters højde

Verdens måske højeste adventslysestage – på toppen af Øresundsbron – tændes for tredje år i træk. Der bliver endnu mere lys i vintermørket i år med hjælp fra lysende juletræer i betalingsstationen og 1.800 lamper i nødbelysningen langs jernbanen på broen.

Adventslyset monteres på Øresundsbron. Foto: Johan Nilsson/Øresundsbron

Adventsstagens første lys i 203,5 meters højde tændes den 1. december klokken 15 og vil være tændt hele ugen i tidsrummet 15 til 09. De efterfølgende søndage i advent tændes et nyt lys i pylonerne for at sprede julestemning over Øresund. Det oplyser Øresundsbron i en pressemeddelelse.

Julelysene vil også være tændt juleaften, dagene mellem jul og nytår og nytårsaften. Sidste år blev nødbelysningen ikke brugt som julebelysning, da den skulle udskiftes, men i år danner de mange lamper igen en lang lyskæde.

Adventslyset set fra toppen af Øresundsbron. Foto: Johan Nilsson/Øresundsbron
Fem fakta om julebelysningen

  • Adventslysene tændes ved hjælp af sms. Hver pylon er udstyret med et telefonnummer, og gennem sms-koder, der sendes til den enkelte pylon, styres belysningen fra Øresundsbrons trafikcenter.
  • Vigtigt med det rigtige lys. LED-spottene som bruges har lidt for hvidt/blåt lys, så glasset er blevet malet gul/orange for at give lyset den rigtige varme farve.
  • Forstyrrer ikke flytrafikken. Lamperne i pylonerne er monterede som tavlebelysning, dvs. nedad og ind mod pylonerne. De er derved indstillet, så de ikke forstyrrer flytrafikken til og fra Københavns Lufthavn.
  • To dages arbejde. Det tager cirka to dage for to medarbejdere at montere adventslysene i de fire pyloner. Og det tager lige så lang tid at få lysene ned igen.
  • Belysningen. Hver pylon har 14 stk. 100W LED-spots. Energiforbruget er derved 1,4 kWh per pylon i timen. En kWh koster cirka 70 øre, så når alle fire pyloner er tændt, vil det koste 2,80 DKK i timen. Nødbelysningen består af 1.800 18W lamper. Det betyder, at energiforbruget er 32,4 kWh og koster ca. 23 DKK i timen.

Kilde: Øresundsbron

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Workshop om det gode liv

Nuværende beboere på Enggården, medarbejdere, pårørende og politikere var 17. januar inviteret til workshoppen hjemlighed, aktiviteter og samarbejde på Enggården På workshoppen på omsorgscentret Enggården

Læs mere »