I Dragør sker flest brande i køkkenet: Få ekspertens råd til en sikker december

Travlhed i køkkenet er årsag til langt de fleste brande i Dragør kommune. December er den mest kritiske måned på året, lyder det fra ekspert, som kommer med gode råd til en brandsikker december.

December er den måned på året, hvor der opstår flest brande i Danmark, men selvom tørt gran og tændte stearinlys udgør en markant øget brandrisiko, så er køkkenet faktisk dér, hvor størstedelen af brandene sker. 16 procent af brandene i Dragør kommune i 2018 opstod i køkkenet, viser tal fra Beredskabsstyrelsen ifølge en ny undersøgelse som analyseinstituttet Yougov har foretaget for If Skadeforsikring;

– Alle har meget at se til i december, og mange brande i hjemmet sker, når vi har travlt i køkkenet og er uopmærksomme. Typisk stiller folk brandfarlige ting på kogepladerne eller forlader rummet, mens blusset er tændt, siger ekspert i brandsikkerhed hos Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.

Behov for oplysning om brandsikkerhed

I undersøgelsen svarer mere end hver fjerde, at de har oplevet brand eller overhængende fare for brand inden for de seneste ti år. Størstedelen af disse situationer – 40 procent – foregik i køkkenet. Desuden er køkkenet det sted, hvor flest – 61 procent – vurderer, at risikoen for brand i deres bolig er størst. Alligevel svarer 66 procent, at de slet ikke eller kun i nogen grad er opmærksom på brandfarerne i køkkenet.

– Tallene bekræfter, at der er brug for oplysning og mere opmærksomhed. I de fleste tilfælde er det heldigvis kun skader på inventar, vi ser, men det er potentielt livsfarlige situationer, der kan opstå, hvis der går ild i vores hjem, siger Torben Gissel, der er bygningstaksator med speciale i brandskader hos If Skadeforsikring.

– Vores klare anbefaling er, at man skærper opmærksomheden, når man går i køkkenet i december. Man skal huske at placere pynt og juledekorationer med god afstand til varmekilder og levende ild, siger Torben Gissel.

Fem gode råd til en brandsikker december

Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen er enig i, at det er vigtigt med oplysning om brandfare i køkkenet. Han henviser til Beredskabsstyrelsens fem gode råd til en brandsikker december:

  1. Forlad aldrig et rum med levende lys tændt.
  2. Bliv i køkkenet, så længe komfuret er tændt.
  3. Brug ikke kogepladerne som afsætningsplads. Stil ikke andet end gryder og pander på kogepladerne.
  4. Hav minimum én røgalarm i boligen, og husk at teste den jævnligt.
  5. Anskaf en pulverslukker, et brandtæppe eller andet slukningsudstyr.

Om Yougov-undersøgelsen: Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Yougov i perioden 20.-22. november. 1.000 danskere fra 18 år og opefter har deltaget i undersøgelsen.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?