Ny boligforening vil skabe bofællesskaber for ældre i Dragør

Finansiering, placering og jura er på plads. Grønt lys fra kommunen er det eneste, boligforeningen Dragør SeniorBo mangler for at realisere drømmen om at skabe seniorbofællesskaber. ”Vi kan ikke vente for længe – vi er jo seniorer,” som formand Nina Nørgaard siger.

Illustration: Seniorbofælleskabet Hjortefarmen / OK-fonden

Af Pia Melander Guilbert

Flere og flere seniorbofællesskaber skyder op, både i Danmark og udlandet. De har vist sig at fremme trivsel og tryghed blandt ældre, samt udskyde behovet for kommunal hjemmepleje for nu bare at nævne et par plusser ud over, at de nybyggede bofællesskaber ofte også har spændende arkitektoniske former med fokus på bæredygtighed og miljø.

I Dragør har Nina Nørgaard sammen med en række andre borgere stiftet boligforeningen SeniorBo. Den består af en arbejdsgruppe på fem medlemmer samt en række støttemedlemmer.

Positiv modtagelse
Foreningen har blandt andet udarbejdet en pjece, der udførligt beskriver, hvad det er for et projekt, man planlægger at realisere.

Målet er at bygge et antal boliger med fordeling i forskellig størrelse, rekruttere beboere i 55+ aldersklassen, etablere etagebyggeri med elevator eller tæt lav bebyggelse, tæt på gode transport- og indkøbsmuligheder og med fælleshus/arealer som centrum for bofællesskabet. I bæredygtigt regi selvfølgelig, lyder det blandt andet. Nina fortæller:

– Efter at have dannet foreningen, kontaktede vi alle de politiske partier i kommunalbestyrelsen og bad om lov til at forelægge vores pjece og tanker. Vi havde udarbejdet en række modeller, som vi præsenterede, og vi blev venligt modtaget hele vejen rundt.

Seniorbofællesskaber som boform giver et øget sammenhold mellem de enkelte beboere og gør det muligt at blive boende længere i eget hjem, samtidig med at den enkelte og fællesskabet som helhed er med til at skabe rammerne for et trygt og indholdsrigt liv. Det skriver SeniorBo i Dragør i deres pjece med illustration som ovenfor fra seniorbofællesskabet Hjortefarmen i Farum.

Jægervej og Engvej i kikkerten
Foreningen har både styr på finansiering og jura samt kig på flere grunde, blandt andet på Jægervej og Engvej.

– Flere investorer og arkitekter er interesserede i at samarbejde med os. Det, vi mangler nu, er konkret og hurtig hjælp i den videre proces med at erhverve jord. Måske kan vi endda håbe på et proaktivt initiativ fra politikerne i kommunalbestyrelsen, som alle bifalder vores oplæg og arbejde, konstaterer Nina og konkluderer:

– Vi har virkelig brug for opbakning og hjælp fra kommunen i den videre proces, og vi kan ikke vente alt for længe – vi er jo seniorer.

Ifølge Realdania fortæller hele 91 % af beboerne i seniorbofællesskaber, at de oplever øget livskvalitet, og 75 % oplever bedre sociale relationer. Illustration: Hjortefarmen / OK-fonden
 

Seneste artikler

Foto: Bazoom AI.

Sådan forbereder du dig til vandreture på Island

Island er nok et af de flotteste steder på jorden, hvis man elsker udendørs eventyr. Fra store vandfald til vulkanske landskaber og gletsjere, byder Island på mange spændende vandreture. Men hvordan forbereder du dig bedst til vandreture Island, og hvordan får du den bedste oplevelse?

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?