Set i TV: Den gribende historie om Camille og Anna fra Dragør

Forestil dig et liv, hvor du gradvist mister synet og ved, at du som 30-årig vil være blind. Forestil dig så, at der findes en effektiv behandling, men at du ikke kan få den, fordi den er for dyr. Det er situationen for teenagepigerne Camille og Anna fra Dragør. Mandag var de i GODAFTEN LIVE på TV2 for at skabe fokus på den smertefulde situation.

Artiklen fortsætter efter billedet…

16-årige Anna og Camille er begge født med en genfejl, som gør, at de gradvist mister synet. Foto: TV2 / Go´aften live facebook

Af Pia Melander Guilbert

Mandag aften tonede to smukke unge piger frem på min tv-skærm. Den ene mørk. Den anden lys. Begge med glamourøse krøller i deres lange hår, og de lignede det, de er, to teenagepiger med masser af eventyr foran sig. Og så alligevel er der noget mildt sagt mørkt over deres situation. Camille og Anna fra Dragør er nemlig begge født med en sjælden øjensygdom, der gør, at de vil være blinde, inden de fylder 30. Der findes godt nok en behandling, der kan forbedre deres syn og fjerne natteblindheden, men den er for dyr at indføre i Danmark, har Medicinrådet besluttet.

”Min søster bliver snart blind”
I DragørNyheder-regi starter historien dog et andet sted, nemlig med det opslag, Camilles storesøster Maria skrev søndag. ”Min lillesøster bliver snart blind,” var titlen, der ikke bare fangede min, men også mange andre følgeres opmærksomhed. Her beskrev Maria, hvor uretfærdigt det føltes, at hendes søster aldrig ville få de samme muligheder, som hun selv har.

”Jeg har set Camille vokse op, og set hvor svært alting har været for hende. Hun har fået mange slag i livet allerede og må kæmpe så hårdt,” skrev Maria blandt andet og gav et eksempel: For nyligt gik 16-årige Camille ind i en lygtepæl og fik ødelagt sine fortænder.

376 gange er Marias opslag i skrivende stund blevet delt, og personligt havde jeg aldrig set GODAFTEN LIVE kl 17.20 på en mandag, hvis det ikke var for det.

Valgt fra
4,5 million kroner. Så meget koster Camille og Annas behandling. Det er som sagt for dyrt, vurderer Medicinrådet. For de to unge piger giver den vurdering en følelse af at være valgt fra af samfundet.

– Om vinteren kan jeg ikke være ude om aftenen med mine venner, fordi jeg er natteblind, sagde Camille blandt andet om det svære i at være teenager, men dybt afhængig af andres hjælp.

Anna fremhævede, hvor uretfærdigt det føles at vide, at andre unge i andre lande har mulighed for at få behandlingen, der blandt andet er tilladt i Frankrig og USA

Både Camille og Anna drømmer om at tage en uddannelse og pointerede, at det på lang sigt vil være dyrere for samfundet, at de bliver blinde og måske skal på kontanthjælp, end at deres syn forbedres med behandlingen, og de kan betale tilbage til samfundet.

Med i studiet var også Camille og Annas fædre, der begge ville give alt, for selv at have råd til at betale for døtrenes behandling.

– Hvis vi sælger vores hus, og mine forældre også sælger deres, har vi råd til at tage til USA og få behandlet det ene øje, sagde Annas far.

Interviewet sluttede dog med et lille håb. Om kort tid modtager Medicinrådet en ny ansøgning fra det firma, der står bag den behandling, som kan hjælpe Camille og Anna. Håbet er, at prisen er faldet.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?

Rekordløb i sidevind og høj sol

Flere professionelle ryttere fra norske Uno-X besøgte i weekenden Amager. Den tidligere verdensmester Amalie Dideriksen kom direkte fra Belgien med friske topresultater, og løbet blev det hurtigste siden klubbens grundlæggelse

Læs mere »