Hangaren der forsvandt op i “Den blå Luft”

For snart to år siden efterlyste jeg oplysninger om en hangar i Dragør, der blev ”organiseret”. Artiklen kan læses her. “Organiseret” var datidens udtryk for at stjæle noget næsten legalt. Tog man det fra Den tyske Værnemagt, Den danske Stat, andre offentlige myndigheder eller store firmaer var det næsten ”ikke at stjæle”.

Tyskerne efterlod ca. 180 fly i og omkring Lufthavnen, men de nåede også at etablere en 8 km lang rullebane, tre hangarer, 24 felthangarer og mange barakbygninger. Hangaren, der blev stjålet, lå, hvor Nordstrandskolen ligger i dag. I baggrunden gården Peters Minde på Nordre Dragørvej 118.

Af Dines Bogø

I Efterkrigstiden så man også, at fortsat handel med rationerede varer, hælervarer m.v. i brede kredse ikke helt blev betragtet som rigtig kriminelt.

I 1944 opførte Luftwaffe tre hangarer på markerne i Store Magleby. De to eksisterer stadig, men den nordligste “blev organiseret” efter befrielsen.

Hvem hentede en hangar?

Som omtalt i artiklen var der mangel på materialer. Bl.a. blev en del tyske barakker fra området ved D.B. Dirchsens Allé solgt til glade købere, der ”slet ikke” vidste at sælgeren ikke ejede barakkerne.

Nu tæt på 75 året for befrielsen dukker der af og til beretninger op, som man af flere årsager ikke har hørt tidligere.

Den 26. april 1969 ses en “halv hangar” tydeligt på Halvtolv 19, Arsenaløen. Mange militære bygninger er skjult med sort touch, men hangaren er åbenbart ikke “hemmelig”. Den halve hangar er opstillet i 1947. I.flg. tidl. oplysninger kom bygningen fra Aalborg, men de mangler ikke nogen hangar på de tidl. tyske flyvepladser? (Foto: Det Kgl. Bibliotek).

Måske dukker der pludselig en beretning op om en onkel, der i lystigt lag har fortalt, om dengang han var med til at skille en hangar ad ude i Store Magleby? Måske han ligefrem fortalte, hvor materialerne blev kørt hen?

Men indtil nu må man sige, at en 1.600 m2 stor bygning i 1945 forsvandt ”op i den blå luft”?

23. juni 2019. Der sker fortsat meget på Holmen. I dag er der moderne byggeri på det sted, hvor den “halve hangar” stod i mange år. (Foto: Kortforsyningen).
 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?