30 år set gennem “Nøglehullet”

1. januar 2020 fejrer Danmarks mest kendte ejendomsmæglerkæde 30 år. Uffe Jochumsen er med manden med nøglerne i home-kædens Tårnby-Dragør afdeling og de tager det skarpe hjørne i fin form.

I december for 30 år siden var home-kæden i støbeskeen. På den tid var der alvorlig krise på boligmarkedet, som var begyndt efter kartoffelkuren i 1986. Antallet af handler faldt, mens tvangsauktionerne hærgede. Renten var mange gange højere end i dag, og det samme var boligbyrden – de samlede boligudgifter inkl. boligfinansiering i forhold til indkomsten efter skat.

Siden gik det bedre på boligmarkedet, der fra først i 1990’erne red på en voksende bølge frem til efteråret 2008, hvor finanskrisen ramte. home har også haft fart på, og home-mæglerne har i kædens første 30 år stået for i nærheden af 400.000 bolighandler.

“Og der bliver selvfølgelig mange flere handler i fremtiden, for vi runder det skarpe hjørne i knivskarp form”, lyder det fra Uffe Jochumsen, der er indehaver af home-forretningen i Tårnby og Dragør.

Uffe Jochumsen, manden med nøglerne i home Tårnby-Dragør. Foto: DragørNyheder.dk

De 400.000 bolighandler kan i snit ganges med to – og to igen. For der er typisk to sælgere i hver handel – og to købere.

”Så vi taler i omegnen af 1,6 mio. kunder, der har handlet hos home. Nogle kunder har – lykkeligt for os – solgt eller købt flere gange hos os, så det unikke kundetal er lidt mindre, men vi har uden tvivl hjulpet mindst en million godt hjem i løbet af årene, ” forklarer Henrik Hauthorn Jensen, der er talsperson i home-kæden.

I dag er boligmarkedet – og ikke mindst home – i god form med 177 lokale home-forretninger, fire home Servicecentre og ca. 900 medarbejdere rundt om i landet.

Siden sin 25-års fødselsdag har home udvidet produktpaletten med køberrådgivning til de boligkøbere, der vælger at købe en bolig hos en anden mægler end home

Som boligmarkedet har artet sig i år, tegner det til en god fødselsdag. Selv om årets salg ikke er endeligt opgjort endnu, kan det nemlig ikke rokke ved, at 2019 bliver det bedste salgsår i home-kæden siden 2007.

Uffe Jochumsen fra home Tårnby-Dragør forventer, at 2020 også bliver et godt år på boligmarkedet. Men der er ingen garantier for, at 2020 kan matche i år. Erfaringen viser, at boligmarkedet er omskifteligt, så Uffe og kollegerne går ydmygt til opgaven hver dag, og der skal fortsat arbejdes hårdt for at få handlerne i hus.

Uffe Jochumsen har selv været med i home siden 2002 og arbejdet i mæglerbranchen i mere end 21 år og Uffes’s opskrift på tilfredse kunder, som virkede for 30 år siden, og stadig er moderne, lyder sådan her:
“Det er egentlig enkelt: god, gammeldags kundeservice, arbejdsomhed, ordentlighed og et højt fagligt niveau”.

Fakta: Boligmarkedet 1990 vs 2020

  • Et gennemsnitligt parcelhus koster nu opgjort på landsplan lige over. 2 mio. kr., mens det kostede ca. 590.000 kr. i begyndelsen af 1990.
  • Omregnet til 2019-kroner svarer det til, at parcelhuset kostede ca. 1 mio. kr. for 30 år siden.
  • Husene er altså blevet noget dyrere at købe, men blandt andet fordi den 30-årige toneangivende rente i dag kun er ca. 1 % mod ca. 10,5 % i begyndelsen af 1990 betyder det, at boligbyrden i dag er væsentligt lavere end det historiske gennemsnit.
  • Historisk set er det altså relativt billigt at komme ind på boligmarkedet.

Fakta: Sådan blev home ’født’ – kort fortalt

I 1989 havde én af Århus’ største ejendomsmæglere, Niels Bjerregaard, en god dialog med Kreditforeningen Danmark, senere Realkredit Danmark, og det skabte sammen med en lovændring grundlaget for en ny, landsdækkende ejendomsmæglerkæde.

Det første afsæt blev et A/S-selskab med Niels Bjerregaard som adm. direktør. Han fik opgaven at samle home-kæden med basis i opkøbte, selvstændige ejendomsmæglerforretninger, der typisk havde ejerens navn på facaden som firmanavn. Ved etableringen i januar 1990 lagde home ud med 106 forretninger.

De skulle nu samles under ét fælles navn, som blev offentliggjort for alle ejendomsmæglerne på et stormøde i december 1989 på Hindsgavl Slot ved Middelfart. På en storskærm tonede det prisbelønnede home-logo med nøglehullet, designet af den internationalt anerkendte Per Mollerup, frem foran de overraskede ejendomsmæglere.

Begejstringen for det engelsk-klingende navn var i første omgang begrænset, men i dag er home den mest kendte ejendomsmæglerkæde herhjemme, så ingen er længere i tvivl om, at navnet var det helt rigtige.

Den 3. oktober 2000 blev homes ejer, Realkredit Danmark, fusioneret med Danske Bank, der dengang havde sin egen ejendomsmæglerkæde, Danske Bo. Den var en hurtigt voksende kapitalkæde og konkurrent til home. Det blev dog home-navnet og franchise-modellen, der fik lov at bestå som ejendomsmæglerkæde for koncernen, og Danske Bo blev lagt i skuffen i foråret 2001.

I 2009 blev Uffe Drejer udnævnt til administrerende direktør i home a/s.

home, der stadig har hjemsted i Århus, har markeret sig med flere nyskabende tiltag på boligmarkedet og i mæglerbranchen, fx ’Bedste Bud’, ’Klik-en-pris’, ’Kend dit nabolag’ og senest ’home Køberådgivning’. home har også været sponsor for cykelholdet Team home-Jack & Jones.

På den digitale front har home gennem årene været trendsetter i branchen.

home var den første kæde på nettet i 1996 med home.dk, home var den første kæde med boligvideoer på næsten samtlige boliger samt område- og skolevideoer og samtlige 177 home-forretninger har selvfølgelig deres egen, lokale home Facebookside.

Senest har home udgivet en gratis bog i samarbejde med den kendte familievejleder Lola Jensen. Bogen, der er udgivet i 40.000 eksemplarer, hedder ’Når børn flytter’ og er fyldt med gåde råd til familier, der flytter.

Kilde: Realkredit Danmark og home

 

Amager topper: Her har flest boliger skiftet ejer i 2019