En tandlæge med appetit på damer

Tandlæge Holger Christian Winther, der havde klinik i København, var på et tidspunkt ejer af flere huse i Dragør. Han blev på en måde verdensberømt. Ikke fordi han boede i Dragør, men fordi hans hustru myrdede en fælles veninde. Han var efterfølgende med til at få hustruen frikendt for mordet.

Fru Violet Winther forlader retten som en fri kvinde den 20. december 1961.

Af Dines Bogø

Det er knap 60 år siden, at fru Violet Winther kunne forlade retten som en fri kvinde, selv om hun ca. et år før havde myrdet sin og mandens fælles veninde.

Den 22. januar 1961 blev den 55 årige kontorfuldmægtig ved Københavns Byret, frk. Inger Grethe Grundtvig myrdet på Christianshavn, Amager. 

Kontorfuldmægtig ved Københavns Byret Inger Grethe Grundtvig. Født 1906. Dræbt i sin venindes lejlighed på Christianshavn søndag den 22. januar 1961.

Hvad var forbindelsen mellem de to kvinder?

Tandlæge Holger Winther (1897-1969)

Tandlægen, der blev færdiguddannet i 1922, åbnede klinik i trediverne i København.

Tandlæge Holger Winther blev kendt for sine ansigtsmasker og sagen med det dramatiske opgør mellem hans damer. Holger Winther er også sat i forbindelse med smugling af guld mellem Danmark og Sverige i fyrrene, men der foreligger intet dokumentation for dette. (Foto fra bogen: Tandlægens Masker).

I 1919 blev han gift med den svenskfødte Hilda T. Svensson, som han havde kendt et par år. Han havde en datter og to sønner med hende.

I tyverne fik han smag for det vilde liv, når han var på udflugt til Berlin. Han var en flittig kunde på ølstuerne og hans foretrukne fornøjelse efterfølgende var at hygge sig med flere damer, samtidig. I datidens Berlin var der utallige steder, hvor imødekommende damer tog sig kærligt af mandlige gæster.

I Danmark fortsatte han interessen bl.a. med vennernes hustruer og klinikassistenter. Netop den udprægede interesse for flere damer skulle senere få dramatiske følger.

Masker og kopismykker

Gennem mange år lavede tandlæge Holger Winther ansigtsmasker. Mange lagde ansigt til tandlægens afstøbninger. F.eks. kendte forfattere, politikere og skuespillere. Med tiden blev det til flere hundrede masker, der enten blev solgt eller foræret væk.

Den danske brigade

I slutningen af besættelsen var familien flygtet til Sverige. Gestapo var klar over, at han havde hjulpet jøder til Sverige. Holger Winther blev i Sverige tilknyttet Den Danske Brigade som tandlæge. Han gik ikke så højt op i om uniformen var helt reglementeret. En dag blev dette påtalt i en brysk tone af en højtstående officer i lejren. Winther kiggede lidt og sagde så. ”Hvordan er det nu? Er det ikke i morgen, at De har en tid hos mig til en større behandling?”.

1957. Von Ostensgade 32 set fra Hollandsfed. Ud over de to huse i Dragør, havde tandlægen to lejligheder i København og et sommerhus i Nordsjælland. (Foto: Historisk arkiv, Dragør).

Ægteskaberne og børnene

Ægteskabet med Hilda havde ofte været særdeles skrøbeligt. Hun blev i 1951 udskiftet med hans mangeårige elskerinde, den engelskfødte Violet Veronica.

Hans forhold til børnene var ikke godt, blandt andet på grund af hans udtalte interesse for andre damer.

Hans yngste søn havde han det specielt særlig dårligt med. Han kunne ikke acceptere, at sønnen overhovedet ikke interesserede sig for damer. Tandlæge Winther havde ellers direkte forsøgt, at kurere sønnen ved at præsentere ham for flere spændende emner. Men det var ingen succes.

Afstøbninger

Holger Winther forsatte med at lave ansigtsmasker efter, at han var begyndt at lave andre afstøbninger.

2. august 2004. Vestgrønningen 24. Huset, der i sin nuværende form er opført omkring 1801, købte tandlæge Holger Winther i 1955. Før den tid var der kontor for sygekassen i huset. Tandlægen fik hurtigt tilladelse til at opføre en mindre tilbygning på gårdsiden, off. som køkken. Her blev der også lavet kopier af de smykker, som Holger Winther lånte på Nationalmuseet. Direktør Knud Wold, der i 1938 blev gift med skuespilleren Marguerite Viby i Store Magleby Kirke, lejede dette hus før besættelsen. (Foto: Dines Bogø).

Han eksperimenterede med at lave kopier af ældre smykker fra bronze- og jernalderen. Tandlægen tog aftryk af originale smykker, der befandt sig på Nationalmuseet. Museets direktør havde lånt ham en nøgle og givet ham adgang til samlingerne uden for åbningstid.

Klinik og bolig

Violet og Holger Winther var flyttet til Dronningensgade på Christianshavn, men han havde samtidig også en mindre lejlighed i tilknytning til sin klinik i Skindergade. Desuden to huse i Dragør og et sommerhus i Nordsjælland.

Ofte, når man så tandlægen i byen, var han ledsaget af sin hustru og en fælles veninde. En af de faste veninder var Inger Grethe Grundtvig, der boede i Strandgade på Christianshavn tæt ved ægteparret.

Trekanten havde dog ikke fungerede så godt i 1960. Hustruen Violet følte, at hun ikke mere var en ligeværdig partner og hun havde ønsket separation.

1977. Von Ostensgade 32 set fra Hollandsfed. (Foto: Nationalmuseet).

Søndag 22. januar 1961

Som så mange andre gange havde Violet og Holger Winther været på en køretur til Nordsjælland sammen med deres fælles veninde Grethe Grundtvig. De havde spist frokost, så det lidt anspændte forhold mellem damerne var periodevis.

Efter turen aftalte Violet og Grethe, at de skulle drikke te sammen i Violets lejlighed på Christianshavn. Tandlægen skulle ordne noget på klinikken.

I lejligheden på Christianshavn kom det til et skænderi, der endte med at Violet Winther slog veninden med en tung lysestage og stak hende 17 gange med en lang brødkniv. Efterfølgende overhældte hun veninden med saltsyre. Syren havde ramt en el-ledning. Det havde bevirket en kortslutning, så hele lejligheden henlå i mørke.

Violet Winther kørte derefter i taxa ind til sin mand i Skindergade. Medens han skyndte sig ud til lejligheden i Dronningensgade meldte hustruen sig til politiet på Station 2, der dengang lå i Antoniegade.

Kraks vejviser 1958.

Retssagen og eftertiden

Fru Violet Veronica Winther blev anklaget for mord. Hun blev dømt for legemsbeskadigelse, men frikendt for straf. Hun kunne forlade retten den 20. december 1961 som en fri kvinde, takket været en dygtig advokat og en hjælpsom overlæge i psykiatri.

Tandlæge Holger Winther erkendte sin medskyld og tog sin hustru (separationen var blevet annulleret) i forsvar. Dette var medvirkende til at Violet Winther blev frikendt for mord.

Violet Winther flyttede til en villa i Sundbyvester, men hun blev aldrig sig selv igen. Efter mange indlæggelser begik hun selvmord i 1968.

Tandlæge Winther fortsatte arbejdet på klinikken og han manglede fortsat ikke dameselskab.

I slutningen af tresserne fik han konstateret kræft. Han aftalte med flere af sine venner, at de kunne købe hans indbo til overtagelse umiddelbart efter hans død.

Kort tid efter, at han har taget kloroform på klinikken den 8. februar 1969 blev hans effekter, som aftalt, afhentet. Om natten havde hans klinikassistent, der også var han sidste veninde, været hos ham.

Da dødsboet skulle gøres op konstaterede man, at formuen, der i nutidskroner dengang blev anslået til et godt stykke over 3 millioner kr., var væk.

Som et ekstra raffinement havde han flyttet folkeregisteradresse til Hørsholm. På den måde skulle hans bo ikke behandles af Københavns Skifteret, hvor ægteparrets dræbte fællesveninde Grethe Grundtvig havde været ansat i mange år.

1930. Vestgrønningen 22 og 24 (Dragør og Omegn’s Syge- og Begravelseskasse). Postbud, senere overpakmester Lauritz Jensen ejede begge ejendomme. (Foto: Historisk arkiv, Dragør).

Seneste artikler

 

Fik du læst?