Folketinget har besluttet at sige ja til en omfattende klimalov i 2020. Hvad gør vi på Amager?

Mad og klima på Amager. I det kommende år stiller vi skarpt på hvordan det står til med klimakrise og madkultur på Amager. Hvad gør Amar´s tre kommuner? Hvad gør virksomheder og organisationer? Og hvad kan og vil vi gøre hver især i 2020? Vi vil gerne have læserne med i debatten. Det kan du læse mere om sidst i artiklen.

Fra hav til bord – uden transport til fiskeauktionen i Jylland og retur til Amager – det er muligt på Amager. Der er friskfangede fisk at få både i Dragør Havn og i Kastrup havn. Man skal dog kende sin fisker og hendes eller hans arbejdstider. Men der er problemer med fiskebestanden – enten på grund af naturlige svingninger i bestanden, eller på grund af overfiskeri både i Øresund og i andre farvande. Foto: Jens Breinholt Schou / DragørNyheder.dk.

Af Jens Breinholt Schou

Der er grænser for vækst

Der er ved at ske noget på den danske madfront. Fx spiser en hel del af os mindre mængder af kød. Fx er der stigende Interessen for lokale madvarer, og nogle supermarkeder er begyndt at arbejde sammen med lokale producenter – det kan betyde mindre transportbelastning og dermed mindre CO2-udledning. Og så er der kommet fokus på madspild i de små hjem og i de store fødevareforretninger.

Det er dog ikke nogen nyhed, at der er grænser for hvordan vi som mennesker har lov til at behandle jordkloden. Bogen ”Grænser for vækst” fra 1972 fortalte allerede dengang, at det var alvor. Bogen advarede mod en voldsomme stigning i vores, hele verdens, forbrug af råvarer.

Mange af os har haft svært ved af forstå, at det var alvor og handle derefter. Og det politiske system har også tøvet godt og grundigt. Men nu er der altså en bred aftale i Folketinget om en klimalov, og denne aftale skal føre til vedtagelsen af en egentlig klimalov i februar 2020.

Efterfølgende er det nu op til os som borgere at handle. Et af regeringens mål er fx at ”Hæve målene for økologi og styrke indsatsen mod madspild”. Det er til at forstå, men hvad kan vi helt konkret foretage os i det daglige så det for alvor rykker?

Hvis du er tidligt nok oppe, kan du hver morgen se et mylder af lastbiler der kører mad ud til supermarkederne. Det er en luksus, at vi året rundt kan få et stort udvalg af friske madvarer fra hele Danmark og fra resten af verden. Men vores valg af luksus påvirker altså det nationale og for det globale klima. Foto: Jens Breinholt Schou / DragørNyheder.dk.

Den går ikke længere

Hvis vi skal tro videnskaben – og det er vi nødt til – ja, så er det nu eller aldrig. Så hvordan kan vi nu lokalt, fx som borger, som interesseorganisation, som kommune eller som madleverandører, tage ansvar for at maden ikke belaster os selv og vores klima?

Deltag i debatten

DragørNyheder.dk vil i det kommende år se på hvordan det står til med klimakrise og madkultur på Amager. Vi vil også inddrage læserne i debatten og modtager gerne tips om lokale mad- og klima initiativer. Du kan sende en mail til os på redaktionen@dragoernyhedr.dk – mrk. mad og klima eller deltage i debatten i de relevante opslag i facebookgruppen DragørNyheder.

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?