Baggrund: Sådan undgår du brand i hjemmet

Lørdag i sidste uge opstod der brand i et elskab i Kålmarken i Dragør, og det stod hurtigt klart, at den var opstået i et elskab og herefter spredt til et tilstødende skur. Heldigvis fik beredskabet hurtigt slukket branden, men undervejs måtte man afbryde elforsyningen i området.

Foto: kj-foto

Årsagen til den konkrete brand er fortsat ukendt, men hvis man vil undgå at få besøg af brandvæsnet, findes der en lang række forholdsregler man kan træffe, så risikoen for brand i hjemmet minimeres.

”Elektricitet er jo energi og derfor kan det gå galt en gang imellem. Nu kender jeg ikke den konkrete brand i detaljer, men hvis der f.eks. er en løs forbindelse, kan der udvikles så høj varme, at der opstår brand. Det samme kan ske, hvis man overbelaster sin elinstallation, f.eks. ved at slutte for meget til den samme stikkontakt – dem er der tit for få af i gamle elinstallationer”, siger overingeniør Peter Hofman-Bang fra BrandBevægelsen.

De fleste boliger har et hovedrelæ, en HPFI, HFI eller RCD-afbryder, og det er med til at øge sikkerheden og nedbringe brandriskoen.

Peter Hofman-Bang, daglig leder af BrandBevægelsen. Foto: PR

”Generelt er elektricitet meget sikker at anvende og alle skal jo have fejlstrømsafbryder (HPFI/HFI-afbryder eller RCD), som giver en rigtig god sikkerhed, hvis ellers man husker at “motionere” afbryderen to gange om året. Så er man sikker på, at den virker den dag, den skal. Derudover skaber den jo også sikkerhed mod at få livsfarlige stød. Og sørg også for, at dine røgalarmer virker, for det er dem, der skal advare dig om brand når du sover. Det er den billigste livsforsikring, jeg kender!” fastslår overingeniør Peter Hofman-Bang fra BrandBevægelsen.

Fakta:

Typiske årsager til brand i elinstallationer:

  • Overbelastning af installationen
  • For få stikkontakter
  • Slid eller “gnav” på løse ledninger
  • Fejlmonteret lavvoltsbelysning
  • Defekt fejlstrømsafbryder
  • Farlige elprodukter, f.eks. varmetæpper, ladere og varmeovne
  • Elprodukter, der ikke kan komme af med varmen
  • “Fusk” med elinstallationerne
  • Brugeradfærd, f.eks. glemt tændt kogeplade

 

Læs mere her:

Beredskabet i aktion på Kålmarken – ild i elskab

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Workshop om det gode liv

Nuværende beboere på Enggården, medarbejdere, pårørende og politikere var 17. januar inviteret til workshoppen hjemlighed, aktiviteter og samarbejde på Enggården På workshoppen på omsorgscentret Enggården

Læs mere »