Dragør og Tårnby vinder pris for innovativt rygestopsamarbejde

Sammen med syv andre kommuner er Dragør og Tårnby blevet kåret til årets vinder af Initiativprisen Den Gyldne Tråd. Prisen går til de ni kommuner for deres tværsektorielle samarbejde ”Bliv en vinder uden tobak.” Et forbilledligt initiativ, der er lykkedes med at systematisere rygestoptilbud på tværs af kommunegrænser og skabe gode resultater, lyder begrundelsen blandt andet.

”Bliv en vinder uden tobak.” Et forbilledligt initiativ, der er lykkedes med at systematisere rygestoptilbud på tværs af kommunegrænser og skabe gode resultater.

Af Pia Melander Guilbert

En fordobling af antallet af rygere, der siger ja tak til et rygestoptilbud. Det er det direkte resultat af ”Bliv en vinder uden tobak”, der er et tværsektorielt samarbejde mellem Dragør, Tårnby og syv andre kommuner på Vestegnen og Sydamager.

Initiativet til samarbejdet blev taget i 2014. På det tidspunkt var det under en procent af kommunernes daglige rygere over 16 år, der takkede ja til at være med i rygestopforløb. Kommunerne besluttede, at de i samarbejde ville lave rygestopkurser af høj kvalitet, og fem år efter er der sket en fordobling i rekrutteringen.

Otte ud af ti bliver røgfrie
Otte ud af ti bliver røgfrie efter forløbet, halvdelen er fortsat røgfrie efter seks måneder, og en stor del af deltagerne er over 50 år og uden for arbejdsmarkedet. Effekten af forløbet er steget i alle ni kommuner:

– Jeg kan ikke komme i tanke om et kommunalt tilbud med en lige så høj effekt, udtaler projektleder Helle Stuart i en pressemeddelelse.

En hovedpointe i projektet er, at det skal være let for borgerne, og at de skal holdes i hånden gennem rygestopforløbet. Holdene består af en mindre gruppe rygere, der mødes seks til otte gange og har en fælles rygestopdag. Borgeren kan få tilskud på op til 900 kroner til rygestopmedicin.

Baner vej for generel samarbejdsaftale
Prisen Den Gyldne Tråd uddeles af Kommunal Sundhed og tildeles hvert år et initiativ, der har fået styr på det tværsektorielle samarbejde, og som har en helt særlig måde at inddrage borgerne på, har skabt en utraditionel og velfungerende organisationsform eller et helt andet initiativ, der demonstrerer nytænkning og engagement i det nære sundhedsvæsen.

Initiativet ”Bliv en vinder uden tobak” har banet vej for en generel samarbejdsaftale mellem alle hospitaler og kommuner i Region Hovedstaden om systematisk henvisning til kommunernes rygestoptilbud.

Sydamager og Vestegnen vil have de unge til at sige nej til tobak

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?