Klimaaktivister tilbageholdt i lufthavnen

Fredag formiddag blev en gruppe unge aktivister tilbageholdt af politiet i Københavns Lufthavn. Gruppen tilhører bevægelsen Extinction Rebellion og havde blandt andet hægtet sig fast med håndjern til et gelænder i afgangshallen. Fra medbragte højtalere forlangte rebellerne, at regeringen skulle stoppe lufthavsudvidelsen af hensyn til klimaet.

Foto: Joh-Foto

Af Pia Melander Guilbert

Med klatreudstyr, håndjern og højtalere indtog en gruppe aktivister fredag formiddag afgangshallen i Københavns Lufthavn. De hægtede sig fast til et gelænder med håndjern og forlangte i medbragte højtalere, at regeringen stopper lufthavnsudvidelsen.

Foto: Joh-Foto

Nogle af aktivisterne havde, med medbragt klatreudstyr, planer om at hænge et banner op med teksten ”Stop udvidelsen – Stop klimakrisen!” Det nåede politiet dog at få stoppet. Håndjernene blev åbnet med en tang og aktivisternes navne blev noteret, men ingen blev anholdt.

Foto: Joh-Foto

Klima-retfærdighed
Extinction Rebellion er ifølge sin facebookside en folkebevægelse, der startede i Storbritannien i 2018. Siden er den vokset hastigt og er nu til stede i mere end 35 lande. I Danmark består Extinction Rebellion af borgere fra alle samfundslag, af forskellige politiske overbevisninger og i alle aldre.

”Bevægelsen omfatter studerende, akademikere, arbejdstagere såvel som pensionister, der mener, at det er deres pligt at handle nu,” står der på facebooksiden, hvor den danske regering kritiseres fordi:

”Regeringen påstår, at Danmark er et foregangsland i kampen mod klimaændringerne, men dens politik afspejler ikke dette billede. Stik imod anbefalingerne fra FNs klimapanel, IPCC, om at foretage omgående og vidtrækkende ændringer af vores samfund, forventes den samlede danske udledning af CO2 i stedet at stige hele 5-10 procent frem til 2030. De politiske beslutningstagere har konsekvent ignoreret klimaforskernes advarsler ved at føre en uambitiøs og ofte direkte skadelig klimapolitik, mens den underspiller situationens alvor (…). Demonstrationer, underskriftindsamlinger og lobbyarbejde har ikke haft den nødvendige indflydelse. Derfor, når regering og lovgivning forsømmer vores borgerretlige krav på sikkerhed i dag og i fremtiden, bliver det borgernes ret og moralske pligt at sikre de nødvendige løsninger for at afværge katastrofen gennem ikke-voldelig civil ulydighed.”

I en pressemeddelelse udsendt i dag understreger bevægelsen, at der vil komme flere aktioner, indtil regeringen lærer at tage klimakrisen alvorligt:

”Vi er i en klimamæssig nødssituation, og regeringen gør ingenting.”

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?